Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA pšenice
  • 14.06.2024. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Grubišno Polje

Goran Starčević brkuljom je umanjio štete od divljači na pšenici

Uvijek sam pokušavao nešto i isprobavao, da vidim kakva je koja vrsta pšenice. Pokazalo se kako su mi sorte ove tvrtke najpogodnije, kaže mladi poljoprivrednik koji s RWA surađuje desetak godina.

Foto: Saša Uranjek
  • 1.452
  • 335
  • 0

Goran Starčević iz Grubišnog Polja, mladi je poljoprivrednik koji na 60-ak hektara zemlje naslijeđenih od oca, već 10-ak godina uzgaja ratarske kulture.

"Kukuruz, pšenicu, soju, zob i uljanu repicu. Dakle, od svačega po malo. Radim plodored, tako da se kulture mijenjaju na parcelama", opisao je ukratko. 

Uvijek je, kaže, pokušavao nešto novo, isprobavao, da vidi kakva je koja sorta pšenice. Prije desetak godina prednost je dao onima tvrtke RWA Hrvatska Pokazalo se kako su najpogodnije za uzgoj na njegovom području, prvenstveno zbog svoje otpornosti na bolesti.

Sorta pšenice koju ne vole divlje životinje

Podsjeća i da su prošle godine općenito prinosi ovdje bili dosta loši. "Pretpostavljam zbog suše ili ne znam što se dogodilo, a pogotovo su podbacile žitarice", priča otkrivajući da je imao posijanu Izalco sortu koja se pokazala dosta dobra. U lošoj godini, imao je dobar prinos, tako da je ipak bio zadovoljan. 

"Hektolitar je bio dobar, nije se razboljela, tako da je sve bilo ok", kaže Goran. 

Ove je godine posijao 4 sorte pšenice tvrtke RWA: Obiwan, Izalco, Graindor, Solenzara. "Solenzara je nešto novo na tržištu, tako da ćemo vidjeti kakva je. Ovo je prva godina u kojoj sam ju posijao", otkriva.

Već desetak godina sije isključivo RWA pšenice

Naglašava nam da se za Izalco između ostalog odlučio i zbog divljači, koja je na ovim prostorima prilično brojna i nerijetko se hrani poljoprivrednim usjevima. "Izalco je sorta pšenice takozvane brkulje koju divlje životinje ne vole jesti", pojasnio je Saša Kuridža, prodajni predstavnik tvrtke RWA za Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Upravo stoga sve više proizvođača traži im baš takve sorte.

Noviteti na tržištu

Doznali smo i koje novitete tvrtka RWA nudi na tržištu. Saša Kuridža ističe sorte Solenzaru, kao i Kilas

Od njih očekuju značajan udio u prodaji jer je riječ o visokoprinosnim pšenicama. "Otporne su na polijeganje i dosta na bolesti što naravno ovisi o godinama odnosno vremenskim neprilikama", pojasnio je. 

Više pogledajte u videu: 

 


Fotoprilog


Tagovi

Goran Starčević RWA Sorte pšenice Brkulja Saša Kuridža


Autor

Saša Uranjek

Više [+]

Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu na produkciji televizijskog programa.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/