Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 19.09.2023. 15:00

Hrvatska neće uvoziti ukrajinske žitarice? Kijev podnio žalbu WTO i sprema odmazdu Poljskoj

Hrvatska je isključivo tranzitna zemlja, izjavio je premijer Andrej Plenković. Za to vrijeme je Ukrajina podnijela žalbu protiv tri EU članice

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 1.537
  • 82
  • 0

Prremijer Andrej Plenković je izjavio da Hrvatska neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice te da je isključivo tranzitna zemlja, čime je komentirao odluku tri članice Europske unije koje su odlučile produljiti zabranu na uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz te ratom pogođene zemlje.

Kaže da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i tamošnjim ministrima jasno poručeno da su stav i želja Hrvatske da bude tranzitna, a ne zemlja u koju će doći enormne količine žitarica jeftinijih od naših pa da domaći poljoprivrednici budu u problemu. 

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska primijeniti sličnu zabranu, Plenković nije htio odgovoriti, ali je ponovio da luke na Jadranu trenutačno olakšavaju tranzit ukrajinske robe prema trećim zemljama.

Ukrajina podnijela žalbu WTO, sprema i odmazdu 

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) potvrdila je danas da je Ukrajina poduzela prvi korak u trgovinskom sporu podnošenjem žalbe ovom tijelu, a zbog zabrana uvoza hrane. 

Mađarski seljaci na nogama zbog ukidanja zabrane ukrajinskih žitarica

U WTO nisu komentirali zahtjev niti imenovali zemlje protiv kojih je žalba podnesena, no Kijev je već ranije upozorio kako će tražiti međunarodnu arbitražu ako se Poljska, Mađarska i Slovačka odluče za jednostranu zabranu što su u subotu i učinili. U međuvremenu je ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kachka u intervjuu za Politico izjavio kako Kijev sprema odmazdu kroz zabranu izvoza poljskog voća i povrća.

Čemu se Wojciechowski čudi? 

Protiv nacionalnih zabrana ovih triju zemalja je većina država članica u Vijeću ministara za poljoprivredu, izjavio je španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas Puchades.

I povjerenik EU-a za poljoprivredu Janusz Wojciechowski želi promicati dijalog te izbjeći sankcije protiv njih, ali se i čudi najavljenoj osveti, piše Agrarheute.

On smatra da bi prijateljsko rješenje bilo bolje od pravnog spora te naglasio da su zemlje članice EU-a uložile velike napore kako bi se omogućio izvoz ukrajinskih žitarica unatoč blokadi crnomorske rute. Kaže da se on zapravo povećao u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

Tvrdi kako Ukrajina do sada nije pretrpjela nikakvu štetu, što pokazuju količine izvoza. "Želimo pomoći Ukrajini, ali na način da europski farmeri budu zaštićeni i da ne završe na dnu", poručio je Wojciechowski. 

Pored navedenih četiri proizvoda, Poljska je zabranila i uvoz pogače i sačme uljane repice, pšenične i kukuruzne mekinje te krupicu kao i pšenično brašno. U njihovom Ministarstvu razvoja naglašavaju da postoji ozbiljna prijetnja da poljoprivrednici zbog velikog priljeva jeftinih proizvoda odustanu od uzgoja žitarica i uljane repice što bi ugrozilo prehrambenu sigurnost zemlje i učinilo ju ovisnom o uvozu. 

Komisija ne vidi problem, dogovorila se s Ukrajinom

Prema mišljenju Europske komisije, trenutačno nema narušavanja tržišta u državama članicama koje graniče s Ukrajinom. 

S Kijevom je dogovoren niz mjera kako bi se izbjegli viškovi u regijama blizu granice, stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici EK. Također, Ukrajina se obvezala poduzeti sve zakonske mjere u roku od 30 dana, uključujući sustav izvoznih dozvola, kako bi se izbjeglo nagli porast uvoza žitarica. 

Također, moraju podnijeti akcijski plan za upravljanje i kontrolu isporuka četiri vrste robe Zajedničkoj koordinacijskoj platformi za izvoz žitarica. 

Zajedno će pratiti situaciju putem platforme kako bi odgovorili na nepredviđene situacije. Komisija se složila da neće uvoditi nikakva ograničenja sve dok su ukrajinske mjere na snazi ​​i u potpunosti funkcioniraju.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Uvoz Zabrana uvoza Četiri zemlje Žalba WTO Odmazda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.