Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski duhani
  • 11.04.2024. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Hrvatski duhani: Ove godine 19 posto više hektara i 39 novih proizvođača

Ove sezone za duhan su se odlučili i novi proizvođači, a ugovaranje je pratio povećan broj upita za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju, ističu iz ove tvrtke.

Foto: Agencija 404
  • 542
  • 58
  • 0

Najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT grupe, tvrtka Hrvatski duhani, završila je proces ugovaranja nove proizvodne sezone. I to, kako ističu, značajnim povećanjem ugovorenih površina u odnosu na prethodnu godinu, ali i privlačenjem novih proizvođača, što je ovu proizvodnju potvrdilo kao jednu od najstabilnijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. 

Priopćili su kako je ugovoreno ukupno 2.106 hektara, što je 19 posto više na kojima će se saditi duhan u odnosu na 2023. godinu, a među 245 proizvođača su i novi poljoprivrednici koji se odlučuju za ovu visokodohodovnu kulturu. Potpisano je 39 više ugovora ove ratarske kulture čija otkupna cijena kontinuirano raste te je u protekle dvije godine porasla više od 50 posto.

Lani ostvareni dobri prinosi, ali i cijena

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene duhana su samo 2023. godine porasle 35 posto, dok, primjerice, cijene kukuruza i pšenice bilježe pad od 44, odnosno 40 posto.

"Rast interesa poljoprivrednika potvrda je da ova proizvodnja ima budućnost u Hrvatskoj i da su kooperanti prepoznali naše napore za osiguranjem dugoročne održivosti i profitabilnosti proizvođača", rekla je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana te dodala da je ova proizvodnja jedna od najbolje organiziranih u Hrvatskoj.

Isto tako, naglasila je kako su prednosti ovog proizvodnog sustava najbolje bile vidljive lani kada su, unatoč višestrukom povećanju troškova energije i materijala te ekstremnim vremenskim uvjetima, zahvaljujući pravovremenoj reakciji njihovih agronoma na terenu te kontinuiranoj komunikaciji s proizvođačima i proizvođačkim udrugama, uspjeli osigurati dobre prinose.

Beračima lani ubrano oko 60 posto površina

Ugovaranje nove sezone pratio je, naglašavaju, i povećan broj upita proizvođača za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju: od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača, kojima je lani ubrano oko 60 posto površina.

"Hrvatski duhani, kao jak i pouzdan partner, svojim proizvođačima jamče siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje i podršku agronoma kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje", poručuju, a uz fokus na održivost proizvođača, osiguravaju im kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost.

Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Hrvatski duhani BAT grupa Proizvodnja duhana Više površina pod duhanom Potpisani ugovori o proizvodnji Aleksandra Grigić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda