Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 28.02.2024. 18:00

I dalje pod pritiskom - cijena jedne žitarice značajno pada

Zaliha je puno što znači manje mogućnosti za rast cijena, kažu analitičari Agritela dodajući da su zalihe dosegnule najveću razinu od 2019. Razlog je i jeftina roba iz Ukrajine i Rusije

Foto: Depositphotos/colbylysne
  • 8.768
  • 510
  • 0

Cijene žitarica i dalje su pod pritiskom. Za pšenicu se kreće oko 200 eura/t, a trend pada se malo smanjio. No, analitičari Agritela ne vide razloga za značajniji oporavak u narednom razdoblju. Razlog je i dalje isti - velika konkurencija prošlogodišnjih zaliha iz Rusije i Ukrajine, piše Agrarheute

Jeftina crnomorska pšenica

U ruskoj crnomorskoj luci Novorossiysk pšenica košta 198 €/t 215 USD/t, a na pariškom Euronextu jučer je bila 202 €/t

Europska komisija nedavno je objavila FOB cijene pšenice (uključuje troškove samog proizvoda te troškove dostave i utovara na brod ili drugo prijevozno sredstvo na iskrcajnom mjestu, op. ur.) u ukrajinskim izvoznim lukama od 160 €/t. To je 15 eura manje nego početkom mjeseca i oko 46 eura niža cijena od one u francuskoj luci Rouen. 

Francuska je dosad izvezla 5,4 milijuna tona pšenice, Rumunjska 4,7 mil. t, a Poljska 2,5 mil. t. Litva i Njemačka dosta zaostaju kao izvoznici, svaka s oko 1,8 mil. t. 

Europa je do sada ukupno izvezla 20,6 mil. t, uključujući durum pšenicu i pšenično brašno, u treće zemlje, što je 5% manje nego prije godinu dana. Istovremeno, količina uvoza u EU veća je za oko 7% nego prošle godine i iznosi 7,7 mil. t.

Gotovo 4 mil. t ili više od dvije trećine uvoza obične pšenice dolazi iz Ukrajine, a ostalo iz Kanade, Moldavije i Rusije.  

Zaliha je puno što znači manje mogućnosti za rast cijena, kažu analitičari Agritela dodajući da su zalihe dosegnule najveću razinu od 2019.

Drastičan pad cijene kukuruza 

Cijene kukuruza su u posljednjih nekoliko tjedana pale još drastičnije jer je, opet, velik pritisak onoga iz Ukrajine. Na europskom terminskom tržištu za ožujak su nedavno pale ispod granice od 170 eura. Na spot tržištu su za 3 eura više. 

Komisija je izvijestila o FOB cijeni od 172 €/t u francuskom Bordeauxu. Istovremeno u ukrajinskim izvoznim lukama su one oko 154 €/t

Prema podacima Komisije, europski uvoz kukuruza dosegao je 10,9 milijuna tona. Od toga je 6,8 mil. t stiglo iz Ukrajine, a ostatak iz Brazila, Kanade, Srbije i Rusije. Glavni kupac je Španjolska s dosadašnjih 4,9 mil. t.

Poplavljena polja 

Osim jeftinog uvoza, poljoprivrednici imaju i druge brige. U francuskim i njemačkim regijama obilna kiša uzrokuje plavljenje polja te otežava gnojidbu i sjetvu. U Francuskoj je posijano samo 26% jarog ječma, u usporedbi sa 77% prošle godine. 


Tagovi

Cijena pšenice Cijena kukuruza Tržište žitarica Pad cijena Uvoz iz Ukrajine Zalihe žitarica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje