Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reja-Agro
  • 13.03.2024. 13:40
  • Osječko-baranjska, Osijek

I kvaliteta i pristupačne cijene gnojiva, moto je obiteljske tvrtke

Želimo korisnicima dati razinu više. Više informacija te više izbora i u savjetodavnom smislu, da apsolutno sve bude transparentno, kažu nam Roberta Knochl-Novokmet i Matej Novokmet iz tvrtke Reja-Agro koja se bavi distribucijom gnojiva i otkupom žitarica.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 3.364
  • 233
  • 1

Premda stidljivije i nešto kasnije nego proteklih godina, narudžbe gnojiva su krenule. Zvone telefoni u uredu osječke, obiteljske tvrtke Reja-Agro d.o.o. koju smo posjetili, a najtraženije su, dakako, proljetne kombinacije - KAN i tri petnaestice (NPK 15-15-15).

"Svi su oprezni i firme i zadruge i OPG-ovci, pa i mi naravno", opisuje nam stanje na tržištu direktorica i suosnivačica tvrtke Roberta Knochl-Novokmet

Naime, skokovi pa potom i padovi cijena kakvi su obilježili protekle godine, itekako su pozvali na podizanje ručne. Ljudi su (skupo) gnojivo kupovali i stvarali zalihe u strahu da ga ili neće biti ili će još poskupjeti da bi se dogodila obrnuta situacija i cijena naglo krenula dolje. 

"Zato sada svi naručuju u pomalo zadnjem trenutku", kaže navodeći da možda nije popularno sada to govoriti, pogotovo ako se bavite prodajom, no upravo iznošenje istine, moto je ove tvrtke osnovane 19. veljače 2021. Dakle, između "covidove" 2020. i početka rata u Ukrajini, 2022.

Svjetski poznate marke gnojiva

"Vrtoglavo vrijeme baš imamo", smije se naša sugovornica koja se na privatne vode odlučila nakon višegodišnje karijere upravo u industriji s mineralnim gnojivima i žitaricama. Sin Matej Novokmet u to vrijeme je upravo završavao studij agroekonomike na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek i odluka je pala udružiti znanja i iskustvo. Pokreću tvrtku koja se bavi distribucijom mineralnih gnojiva i otkupom žitarica. 

"Želimo korisnicima dati razinu više. Više informacija i više izbora i u savjetodavnom smislu, da apsolutno bude transparentno. Sve se u konačnici svodi na trgovinu, ali ne želimo da to bude samo štura trgovina jer ni nama ne može biti dobro ako je našem partneru loše", objašnjava poslovanje ističući da prvenstveno nude visoku kvalitetu renomiranih proizvođača te kupcu potanko daju informacije tko je i otkud proizvođač, kakva je logistika, transport, a naravno i da cijena tih proizvoda bude pristupačna. 

Ugovaraju prodaju visoko kvalitetnih gnojiva renomiranih proizvođača 

Reja-Agro surađuje, naime, s partnerima iz Italije i Litve. U Italiji je riječ o tvrtki Adria East koja im dobavlja gnojiva svjetski poznatih proizvođača poput Yara-e i Phosagra dok je u Litvi partner Fertart čije je sjedište u Singapuru i inače pokriva azijsko tržište. 

"Dosta je bilo skeptičnosti kada bismo rekli da se dio gnojiva proizvodi u Uzbekistanu, ali treba znati da se radi o visoko kvalitetnom proizvodu iz suvremenih, modernih tvornica što su i prepoznali naši kupci", pojašnjava nam Matej. 

Na europskom tlu, firma Adria East u Italiji je distributivni centar koji tamo kupuje primjerice gnojiva od Yare, pakira u manje i big bag vreće te distribuira dalje. Pokrivaju pritom sve NPK formulacije, od najklasičnije petnaestice do specifičnijih te Uree, KAN-a..

"Sve što se tiče konvencionalnih mineralnih gnojiva možemo ponuditi tržištu", ističu dodajući da pomalo tromiji početak sezone nabava pred proljetnu sjetvu, ali i prihranu ozimina, nije specifičnost samo Hrvatske. Oprez je i na svjetskoj razini. 

No, kako su krenule narudžbe, počele su i gužve na utovarima pa su primjerice prošli tjedan za isporuku iz Italije u Hrvatsku trebala 2,3 dana, ovaj 7, a sljedeći će trebati 10.

"Pad cijene gnojiva je zapravo pozitivan trend, no kako se dogodio nagli skok pa nagli pad, naravno da su ostale posljedice", kaže direktorica. 

Povratak na cijene koje su vladale desetak godina 

Slično je i u sektoru otkupa žitarica koje Reja-Agro plasira na talijansko tržište. I dalje je trend pada cijena, a referenci iz prošlosti na koju bi se vezali, uspoređivali i predviđali - nema. Bila je kriza 2009. pa i 2011. i sve su to bili slomovi, ali neusporedivi s onim što se događalo protekle dvije godine.

Sjedište tvrtke je u Osijeku, u Vinkovačkoj ulici 

Može se tek navesti kakvi su trendovi, a konkretno na merkantilnim robama su padovi i nema nikakvih naznaka ni na globalnoj razini da će se nešto promijeniti u suprotnom smjeru. Međutim, mora se, napominje, reći da se ustvari sve vratilo na nekakvu "normalu", na prosječne cijene koje su vladale posljednjih 10 godina. 

"Robe ima, ali koliko Ukrajina tu igra ulogu? Igrala je, ali mislim da je to sad sve manje. I dalje postoji izvoz, ali i prije je postojao", odgovara nam dodajući da mi globalno, Hrvatska sa svojih milijun tona pšenice i nešto manje prošle godine proizvedeno, ne igramo nikakvu ulogu u tim trendovima.

Činjenica je da domaća industrija ne potroši ni trećinu proizvodnje, imamo suficit u svim robama i ovisimo o globalnom tržištu te se sve što se ondje događa naravno reflektira na nas.

"Zakon ponude i potražnje baš vlada. Ponuda ogromna, potražnja mala, to je trenutna situacija", kaže nam upozoravajući na činjenicu da imamo i problem kvalitete odnosno imamo dobru, ali ne i najbolju pšenicu, a koje inače prilično puno uvozimo i iz Mađarske. 

"Hektolitri su bili niski lani zbog kiša, a što će nam donijeti ova godina ne znamo. Najpametnije bi bilo 'vijati' prinose, povećavati tone po hektaru i tražiti neku svoju matematiku", savjetuje Roberta Knochl-Novokmet.

Božica plodnosti 

A otkud naziv tvrtke? Kako nam je pojasnio Matej, željeli su imati prepoznatljiv naziv i da postoji priča iza njega. S  obzirom da je išao u Klasičnu gimnaziju te četiri godine učio grčki i latinski jezik, odluka je pala na Reju - božicu plodnosti iz grčke mitologije

S klijentima žele izgraditi uzajamno povjerenje, kažu Roberta i Matej

Baš to vodilja je i ove obitelji, pružiti najkvalitetnija gnojidbena rješenja po najkonkurentnijim cijenama te pomoći drugim tvrtkama i OPG-ovima postići izvanredne rezultate u poljoprivredi.

"Poljoprivreda je zahtjevan poziv i razumijemo važnost primanja koje osigurava. Zato težimo izgraditi odnos uzajamnog povjerenja kako bismo mogli razumjeti i zadovoljiti vaše specifične potrebe i očekivanja", naglašavaju. 

Više informacija možete dobiti na niže navedenim kontaktima. 


Fotoprilog


Tagovi

Reja-Agro Roberta Knochl-Novokmet Matej Novokmet Distribucija gnojiva Mineralna gnojiva Otkup žitarica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Reja-Agro d.o.o.

Ulica Svetog Leopolda Bogdana Mandića 2, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385989625677, e-mail: matej@reja-agro.hr web: https://reja-agro.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.