Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva boba
  • 15.02.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Viškovci

I u Đakovštini krenula sjetva boba s novim strojevima

Sjetvena kombinacija odnosno mehanička sijačica Saphir 10 priključni je stroj s kojim se lako postižu sjetvene norme od 0,5 do 500 kg/ha, čuli smo u Viškovcima.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 4.219
  • 319
  • 0

Forkuševci, Vučevci i Viškovci, sela u blizini Đakova. Svijet i zemlja ratara. I to onih koji postižu odlične uspjehe na svojim njivama. Pšenica, kukuruz, suncokret i druge kulture kod njih daju odlične prinose, ali tu je i stalno ulaganje u nove tehnologije.

U jeku sjetve, za naše prilike još uvijek nesvakidašnje kulture, boba, posjetili smo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivana Plazibata u Viškovcima. To toplo zimsko jutro sa svojim traktorima i priključnim strojevima vršio je pripremu tla za proljetnu sjetvu, ali i sijao bob.

"Upravo smo odradili tanjuranje i pripremu tla sa strojem Lemken Rubin", ističe Ivan kojemu su u ovom poslu pomogli otac i rođak. No, odmah dodaje da u radu OPG-a pomaže supruga, inače učiteljica u seoskoj školi. Ova mlada viškovačka obitelj s dvoje male djece uspješno se nosi sa svim nedaćama u poljoprivredi i čvrstom odlukom da svoju budućnost grade u Slavoniji.

"Puno strojeva nabavljamo u suradnji s tvrtkom Profiland i markom Lemken. Tako smo i nedavno uzeli novi stroj koji je kombinacija drljače i sijačice, ali i novu tanjuraču", priča nam.

Automatskim isključivanjem do uštede na sjemenu

Ta sjetvena kombinacija odnosno mehanička sijačica Saphir 10 je priključni stroj kojem se daje povjerenje kad je riječ o ujednačenoj distribuciji sjemena i njegovom nicanju. Kako smo čuli, s električnim pogonom lako se postižu sjetvene norme od 0,5 do 500 kg/ha. A ista ta sjetvena norma se lako podešava iz kabine traktora.

Zahvaljujući upravljanju sekcijama Saphir 10 se automatski uključuje i isključuje na uvratinama, te se tako štedi sjeme, ali i osigurava sjetva bez preskakanja.

Kreću u sjetvu boba s novom sijačicom marke Lemken

Ovaj se poljoprivrednik bavi isključivo ratarstvom. "Sijemo najviše pšenicu, zatim uljanu repicu, ječam, kukuruz, suncokret, a sada radimo i pokusno polje boba", ističe navodeći da su među prvima krenuli s tom kulturom u našem kraju.

"Do sada je bilo na par jutara pokusa, a ovo je prvo sijanje boba na nekoj većoj površini. Vidjet ćemo na jesen što smo napravili i kako nam ide", pojašnjava. 

Otkriva nam i da pšenicu, kukuruz, suncokret te drugo nakon žetve prvo voze kući jer imaju dva velika podna skladišta. Tek kasnije dogovara se prodaja. Na oba gospodarstva, očevu i njegovu, rade stotinjak hektara suncokreta, a od uljarica siju i uljanu repicu. U njihovu dvorištu smo zatekli veliki broj priključnih strojeva u prepoznatljivoj plavoj boji. 

Prepoznali kvalitetu Lemken strojeva

"Koliko nam je važno prodati stojeve, isto tako nam je bitan i postprodajni proces", istaknuo je Leonardo Matijević, prodajni menadžer Lemkena za Hrvatsku. 

Jer, kaže, u jeku radova u polju najbitnije je dobiti brzu i pravovaljanu servisnu te podršku sektora rezervnih dijelova. "Iz tog razloga naši distributeri kontinuirano sudjeluju na treninzima kako bi mogli zadovoljiti sve potrebe tržišta", navodi Matijević koji kao i Dejan Pavičić, predstavnik njihova distributera iz Profilanda naglašava da su ponosni na kupce koji su prepoznali kvalitetu Lemken strojeva.

Prepoznali su kvalitetu Lemken strojeva (Foto: Lemken)

Cilj im je, kaže, da farmer zna da njihov proces ne prestaje isporukom stroja, nego da njihovu podršku ima tijekom cijelog perioda rukovanja s istim. Kako dodaje, odnos između njih i distributera davno je prerastao poslovni, a u pouzdanost strojeva su se davno uvjerili. 

Rubin 10 i Zirkon 8

Kratka tanjurača Rubin 10 koju smo zatekli u radu pouzdan je partner u obradi zemljišta, čak i pri obradi tla s duboko ukorijenjenim usjevima, stabljici kukuruza ili zelenom gnojidbom. Tanjuri su, čuli smo, tako raspoređeni da stvaraju simetrične sile na obje strane te nema bočnog zanošenja. Kut tanjura prema van, u prvom dijelu stroja, je 17° u odnosu na pravac kretanja, a u drugom je 15° prema sredini. To omogućava optimalno prodiranje te osigurava obradu zemljišta duž cijelog radnog zahvata. Time se dobiva optimalno miješanje zemlje i drobljenje gruda.

U sjetvenoj kombinaciji ovaj OPG koristi rotodrljaču Zirkon 8 koja zadovoljavaju visoke zahtjeve suvremenog tretiranja obradivih površina. Pogodne su za najveća trajna opterećenja u konvencionalnim i konzervacijskim procesima obrade i mogu se koristiti i na stražnjem i na prednjem dijelu. Rotodrljača sadrži sistem brze izmjene noževa što uveliko ubrzava saniranje kvara te nastavak rada. Najveća stabilnost stroja je zbog zatvorene prijenosne kutije.  

Za više informacija o Lemkenovim strojevima obratite se distributerima: Profiland (Darko) +385 91 763 8770, Mauthner (Nino) +385 91 150 7971 i Inter Agrar Mehanizacija 0800 200 058.


Fotoprilog


Tagovi

Lemken Profiland Lemken Rubin Saphir 10 Leonardo Matijević Dejan Pavičić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Savska cesta 106, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 1811 718, e-mail: l.matijevic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva u punom jeku 😎🤞