Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mješovite kulture
  • 27.08.2023. 18:00

Istraživanje dokazalo: U mješovitim kulturama smanjen broj štetnika za 36 posto

Istovremeno, broj korisnik kukaca se u mješovitim kulturama povećao za 36 posto. Što je još pokazalo istraživanje?

Foto: Depositphotos/studio_diva
  • 1.703
  • 111
  • 0

Uzgoj mješovitih kultura ima prednost u odnosu na monokulturni jer je ondje manje štetnika, a time se postiže i veća bioraznolikost.

Tako su uzgoj uljane repice i pšenice u trakama ili pak mješovit uzgoj žitarica i mahunarki uobičajeni primjeri ovakvog načina ratarenja.

Više korisnih kukaca

Nedavno objavljena studija Sveučilišta u Göttingenu pokazala je da na poljima gdje se uzgajaju različite kulture korisnih kukaca ima više nego u monokulturi. Također, zabilježili su i manji broj štetnika, piše agrarheute.

Naime, proveli su istraživanje kojim su htjeli kvantitativno procijeniti učinak međuusjeva na korisne kukce i populaciju štetnika. Koristili su podatke iz 18 zemalja koje su objavljene u 63 specijalizirana članka.

Uzgoj u trakama čuva plodnost zemljišta, bioraznolikost, a povećava i prinos

Prema rezultatima, broj korisnik kukaca se u mješovitim kulturama povećao za 36 posto, dok je broj štetnika opao za 38 posto. Korisnih je uočeno 36 posto više po biljci, a štetnih 41 posto manje.

Otkrili su da međuusjevi, u usporedbi s monokulturom, značajno utječu na povećanje ukupnog broja korisnih člankonožaca za 36, gustoću za 94, a bogatstvo vrsta za 27 posto.

Učinkovito rješenje 

Ističu da su mješoviti usjevi dosljedno pozitivno utjecali na bogatstvo vrsta oprašivača, parazita i predatora. Kombinacija žitarica i mahunarki nadmašila je kombinaciju žitarica i žitarica u brojnosti korisnih insekata dok je istovremeno smanjen broj štetnika.

Zaključak istraživanja je da su međuusjevi učinkovito rješenje za ublažavanje loših učinaka štetnika uz istovremeni rast korisnih kukaca u agroekosustavima.


Tagovi

Istraživanje Mješovit uzgoj Uzgoj u trakama Znanstvenici Štetnici Korisni kukci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB