Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal
  • 30.05.2024. 12:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Ivan Pozder: Vjerujem da će Axereal biti jedan od lidera sa sjemenom pšenice

Ove godine porasla je zainteresiranost proizvođača za sjetvu soje, ali i pivarskog ječma, rekao je izvršni direktor tvrtke Axereal Croatia. Osim toga, zadnjih nekoliko godina intenzivno rade na sjemenu pšenice.

Foto: Karolina Rastija
  • 2.904
  • 236
  • 1

Ove godine porasla je zainteresiranost proizvođača za sjetvu soje, rekao nam je Ivan Pozder, izvršni direktor tvrtke Axereal Croatia, na kraju još jedne sjetvene sezone.

Kao razlog navodi manji utrošak gnojiva jer poznavajući njihove prošlogodišnje cijene, poljoprivrednici su se odlučili za uštede. "Nemamo još službene podatke koliko je zasijano površina pod ovom kulturom, ali prema nekim našim grubim procjenama, to bi bilo oko 100 tisuća hektara ukupno na razini Hrvatske", otkriva Pozder koji je u ovoj tvrtki od jeseni 2018., gdje je, kako kaže, prošao gotovo sve pozicije da bi došao do mjesta na kojem je sada.

Budući da je većina soje posijana na istočnom dijelu Hrvatske, ističe kako su njihove perjanice ES Pallador (I grupa zriobe) i ES Tribor (0 grupa zriobe), najzastupljenije po zasijanim površinama. Uz to imaju novu sortu koja daje jako dobre rezultate u proizvodnji, ES Conqueror iz I grupe zriobe. "Većina naših sorti je iz 0 ili 1 grupe zriobe, ali u portfoliju imamo od 000 do 1 gdje grupa zriobe 1 čini oko 60 posto naše prodaje, dok ostatak čine 0, 00 i 000 za postrnu sjetvu", rekao je.

Lider u doradi soje

Podsjetio je i kako je njihova tvrtka lider u doradi soje: "Imamo vrhunsku kvalitetu dorade, prvenstveno zbog više investicija koje smo zadnjih pet godina odradili. Naše sjeme je svo tretirano inokulantom, a kako ih na tržištu ima više, mi smo odabrali ono najbolje, upravo zato da bi se u konačnici dobili i najbolji rezultati", poručio je.

vdc
Važno je ne kalkulirati sa sjemenom, upozorio je Ivan Pozder

Da kalkulacije sa sjemenom nisu dobre, govorilo se već puno puta, no naglasio je kako je važno sijati prvenstveno ono certificirano. Više je razloga za to, glavni su sljedivost i sigurnost, a na kraju krajeva moramo znati da oplemenjivači koji oplemenjuju nove sorte moraju imati novčana sredstva da bi išli u nove projekte i da bi tim istim proizvođačima osigurali što bolji materijal u budućnosti, pojasnio je. "Za sve je u lancu najbolje kad imamo potpunu sljedivost, od certificiranog sjemena do merkantilne robe."

Dodao je da je Axereal daleko poznat po sjemenu pivarskog ječma i samoj organizaciji njegove proizvodnje te da je to njihova glavna djelatnost. Osim toga, naglasio je da u zadnjih par godina puno rade na sjemenu pšenice i mišljenja je da će u nadolazećim godinama biti jedan od najvažnijih igrača u tom području.

Zašto se sve više proizvođača odlučuje za pivarski ječam?

Da ova tvrtka posluje uspješno, govori podatak da im iz godine u godinu broj kooperanata raste, prvenstveno za sjetvu pivarskih ječmova. Zašto je tome tako, Pozder pojašnjava da je našao svoju poziciju u plodoredu proizvođača. On je, naime, dobra predkultura i za postrnu sjetvu, primjerice soje. "Imamo sortiment koji daje zadovoljavajuće rezultate, visokoprinosne sorte s kvalitetnim karakteristikama, a i bolje je plaćen od stočnog ječma", kaže dodajući da se stoga ljudi iz ekonomskih, ali i agrotehničkih razloga odlučuju za njega.

Od pivarskog ječma očekuju visok prinos, iako ovakvu godinu ne pamte

Ovogodišnji Dan polja, na kojem su prikazane sorte iz njihove ponude na pokusnim parcelama, održao se nešto ranije nego prethodnih godina. Razlog je jednostavan - vegetacija je uranila 10 do 20 dana zbog visokih temperatura tijekom veljače i ožujka, zbog čega su bili prisiljeni organizirati ga ranije kako bi se stigli pripremiti za žetvu koja je pred vratima.

"Ovo je jedan od najpoznatijih Dana polja u Hrvatskoj, svi se rado odazovu, što znači da smo dobar partner i na dobrom glasu i da će tako i u budućnosti ostati", rekao nam je za kraj te poručio da im je plan i dalje osigurati stabilnost i sigurnost firme, ali isto tako ponuditi proizvođačima neke nove stvari. Rade na inovacijama koje će, kaže, prezentirati u nadolazećim godinama. "Želimo da su proizvođači zadovoljni, ali i stabilni jer kad su oni stabilni, i mi smo."


Tagovi

Axereal Croatia Nova Gradiška Ivan Pozder Izvršni direktor Pivarski ječam Proizvodnja sjemena Tretiranje soje inokulantom


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva u punom jeku 😎🤞