Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna repa
  • 21.02.2024. 12:00
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

Iza nas je najlošija godina za šećer, ove ugovoreno više hektara pod kraljicom ratarstva

Dodijeljena su priznanja "Zlatna repa" za prošlu godinu koja je bila, kako je rekao Željko Zadro, predsjednik uprave HIŠ-a, najlošija do sada za proizvodnju šećera.

Foto: Depositphotos/adistock
  • 946
  • 80
  • 0

Najboljim proizvođačima šećerne repe u Županji su, sad već tradicionalno, dodijeljena priznanja "Zlatna repa". Nagradu je dobilo 20 ratara i to u 10 kategorija.

U kategoriji do 10 hektara dobitnici su Đočić Stipan OPG iz Duboševice, Horvat Zoran OPG iz Čepina i OPG Emil Pinjo iz Sibinja, a u kategoriji od 10 do 20 hektara Mekiš d.o.o. Podravske Sesvete, Vinojčić Marija OPG iz Duboševice i Marijanović Stjepan OPG Podgrađe, piše Županjac.net.

Priznanje su u kategoriji od 20 do 50 hektara dobili OPG Dimitrije Ljubojević iz Dalja i Šijaković Ružica PTO Šijaković iz Sotina, a u kategoriji od 50 do 100 hektara Poljoprivredno dobro d.o.o. Gradina i Marin Tobolčević OG Velika Kopanica.

Dobitnici “Zlatne repe” u kategoriji od 100 do 500 hektara su Vupik Plus d.o.o. Vukovar i Anabbela d.o.o. Duboševica, a od 500 i više hektara Belje Plus d.o.o. Darda i PIK Vinkovci Plus d.o.o. Vinkovci. Dobitnik u kategoriji od 1000 i više hektara je Novi Agrar d.o.o. Osijek. Najbolji mladi proizvođač je OPG Alen Bura iz Vinkovaca. Inozemni dobitnici su Bacskai Ctsz iz Mađarske i Zadruga Kooperativa Kristal z.o.o. Slovenija. Priznanja za poslovnu suradnju dobili su Poljoprivreda Lipik d.o.o. i OPG Jagarinec Zvonko iz Popovca.

Proizvedeno tek 61.000 tona šećera

"S obzirom na količinu hektara i prinose kakvi su bili krajem kolovoza, očekivali smo proizvodnju od približno 90 tisuća tona šećera. Potrošili smo energije i svega ostaloga kao da smo ga toliko i proizveli, a proizvodnja je bila više od 30 posto manja", izjavio je Željko Zadro, predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera (HIŠ).

Kampanja prerade ove kraljice ratarstva u 2023. bila je iznimno zahtjevna i teška, proizvedeno je svega 61.000 tona šećera, a Zadro ju je ocijenio najlošijom proizvodnjom do sada u Republici Hrvatskoj.

Kako smo i pisali, zbog truleži koja je drastično smanjila prinose koji su bili od 20 do 30 t/ha, a potpore bile uvjetovane kvotom od 40 t/ha. Ministarstvo poljoprivrede je obećalo da će se navedena kvota brisati. No da bi se ostvarilo pravo na potpore i dalje će morati slati račune i odvage.

Ugovorena veća sjetva u ovoj godini

U Županji se čulo i da je za 2024. ugovorena sjetva na 10.600 hektara u RH, za oko 2.200 hektara više nego lani. To, napominje Zadro, pokazuje da interes postoji bez obzira na loše prinose u prošloj godini.

Rekao je i da raste broj proizvođača, što daje razloga za optimizam. S površinama u Mađarskoj i Sloveniji ukupno je ugovoreno 11.500 hektara, što je optimalno za proizvodni pogon HIŠ-a u Županji.

Otkupna cijena ostaje 40 eura za tonu, plus tri eura bonusa ako cijena šećera ostane iznad 600 eura.

Ključno je, dodao je Zadro, da je program potpore za proizvođače šećerne repe zagarantiran do 2027., što je po njemu jedan od osnovnih razloga za povećanje površina pod šećernom repom u RH.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Izvori

Županjac. net


Tagovi

HIŠ Zlatna repa Šećerna repa Željko Zadro Proizvodnja šećera


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]