Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal
  • 12.06.2023. 16:30
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Izazovna je godina pred pivarskim ječmom - ipak se očekuje dobar prinos i kvaliteta

Održan je već 25. po redu, tradicionalni Dan polja pivarskog ječma gdje tvrtka Axereal Croatia okuplja najbolje proizvođače te kulture

Foto: Axereal
  • 2.305
  • 173
  • 0

Na Danu polja pivarskog ječma tvrtke Axereal Croatia okupilo se mnogo znatiželjnika. Oko 600 poljoprivrednika, poslovnih partnera i suradnika ove tvrtke došlo je čuti i vidjeti novosti iz prve ruke.

"Cijela se tvrtka bavi organizacijom poljoprivredne proizvodnje. Pivarski ječam je srce našeg poslovanja. Ali, nudimo i sjeme pšenice Axereal, sjeme soje kao i kukuruza, suncokreta te uljane repice. U ponudi imamo i gnojiva te zaštitu, a bavimo se i otkupom poljoprivredne proizvodnje", tom je prilikom izjavio Frederic Moulin, predsjednik uprave Axereal Croatia

Kaže, svi proizvođači koji uzgajaju pivarski ječam odlično su upoznati s njihovom ponudom među kojima su najzastupljenije Planet, Laureate, Casanova, Monroe ili Dominus. "Cilj je dobiti protein ispod 11,5, odnosno iznad 9% proteina te da kalibracija bude iznad 90% sa zrnom od 2,5 mm. Naravo, prvenstveno je važna klijavost sjemena", napominje te dodaje kako su se uz ovu kulturu trudili razviti program sjemenske soje s jakim performansama u prinosima i s istaknutom kvalitetom sjemena.

"Sad ćemo poseban naglasak staviti na naše nove sorte pšenice", najavio je. 

Godišnje proizvedu više od 5 000 tona sjemena različitih kultura

Razmjena iskustava i prezentacija inovacija

Svrha ovog okupljanja u Novoj Gradišci bila je razmjena iskustava proizvođača, ali i predstavljanje inovacija.

Ovo je već 25. po redu, tradicionalni Dan polja pivarskog ječma gdje tvrtka okuplja najbolje proizvođače te kulture iz Hrvatske. 

"Cilj je jedan jedini, održati suradnju jer smo s ovim proizvođačima godinama stjecali povjerenje i širili suradnju, odnosno stavili ju na viši nivo. Osim toga, želimo im prezentirati sve inovacije, novitete koji dolaze u proizvodnji, za što smatramo da je ključno uz samu kvalitetu", kaže Ivan Pozder voditelj tehnološko komercijalnog tima pojasnivši da su okupljeni proizvođači mogli vidjeti pokuse ozimih pšenica, jarih i ozimih ječmova. 

"Ovo je jedna od kompleksnijih godina. Od sjetve pa do ranog proljeća bili su idealni uvjeti za rast i razvoj pšenice i ječmova. Ali unazad mjesec, dva imamo jako visoke količine oborina i to nam djelomično pravi probleme. Jako je teško zaštititi usjev od bolesti tako da možemo na pojedinim terenima uočiti infekcije", otkriva uz nadu kako će na kraju svi ipak imati jako dobre rezultate što se tiče prinosa i kvalitete. 

Prilika za razmjenu iskustava

Zrenje ječma otežavaju kiše

"Što se tiče ječmova, njihovo zrenje otežavaju kiše. Kada bi prestale padati, vjerujem da bi kroz 15 do 20 dana mogli početi prvi otkosi", priča Mladen Lovretić koji je došao iz Vinkovaca.

Kaže, zadovoljan je suradnjom s ovom tvrtkom, s kojom radi već 13 godina.

"Što se tiče Axerealovog sjemena, u proizvodnji imamo Dominus, a u kooperaciji Casanovu, Monroe, Laureate i Planet. Ovo je nama 13. godina, bili smo među prvima koji su radili s njima. Imamo jako lijepu suradnju, ona je dugoročna", zaključuje. 

Osnovna djelatnost ove renomirane svjetske tvrtke je umnažanje i proizvodnja sjemena te proizvodnja pivarskog ječma. Obuhvaća žitorodno područje Hrvatske, od Istre do krajnjeg istoka. Godišnje proizvedu više od 5 000 tona sjemena različitih kultura.


Fotoprilog


Tagovi

Axereal Croatia Dani polja Pivarski ječam Frederic Moulin Sorte Ivan Pozder


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled