Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 20.06.2024. 16:00
  • Osječko-baranjska, Koška

Josip Zušćak: Bez ulaganja nema ništa, od dobrog sjemena do zaštite

Ovaj poljoprivrednik iz Koške na oko 70 hektara sije gotovo sve ratarske kulture, a pokazao nam je polje pšenice te rekao kakva su mu očekivanja ove godine gdje je iznova prednost dao RWA sortama.

Foto: Saša Uranjek
  • 1.135
  • 404
  • 0

Josip Zušćak iz Koške bavi se ratarstvom već 20-ak godina. Na površini od oko 70 hektara sije gotovo sve ratarske kulture.

"Uzgajam pšenicu, kukuruz, soju i suncokret, znači isključivo radim ratarstvo", rekao nam je. Isplativo je, kaže, moraš ulagati da bi dobio, bez toga nema ništa. Čak ne toliko u strojeve, koliko je važno ulagati u samu proizvodnju. U zaštitu, u prihranu, dobar odabir sjemena, zaključuje ovaj poljoprivrednik. 

Što se tiče prinosa, iskustvo mu je odlično: "Prezadovoljni smo i ostvarujemo prinos od 10 i pol, a na nekim površinama, gdje je bolja zemlja i preko 10 i pol tona po hektaru pšenice", dodao je i naglasio svoju dugogodišnju suradnju s tvrtkom RWA Hrvatska.

Rade već pet godina i zadovoljni su, ističe, što se tiče suradnje, otkupa, isplate. "Njihovi stručnjaci i prodajni predstavnici nas redovito obilaze, pogledaju usjeve, vide u kakvom su stanju te nas savjetuju, probaj ovo, probaj ovako", priča nam Josip.

Ove je godine davao folijarnu prihranu pšenice tri puta Nutrivant gnojivima. Sve je odrađeno "školski" objasnio je i rekao kako očekuje vrlo dobre prinose.

Od pšenice očekuje odličan rezultat

Prilikom ovogodišnjeg izbora pšenice odlučio se na njih četiri. To su već one isprobane tvrtke RWA - Obiwan, SolenzaraSofru i Tenor

„Ove godine padale su dosta velike količine kiše, vjetra je bilo i RWA pšenice nisu legle, znači da su otporne na polijeganje", objašnjava nam i pokazuje polje te dodaje "kao što vidimo i da su to zdrave pšenice, koje su otporne na bolesti." Sudeći po tome kako izgledaju na polju, Josip zaključuje kako će biti visoki i prinosi i kvaliteta.

Kako je raditi proizvodnju pod vedrim nebom upitali smo ovog simpatičnog ratara. "Čujte, to vam je kao u kockarnici, ali osiguramo sve usjeve i što dragi Bog da. Mi damo sve da bude najbolje, a sad ovisi odozgor što će biti". Najveći posao je sjetva i žetva, da se za dva tri dana skine sva pšenica, to su udarni danu u ratarstvu.

Odlučili su se baviti poljoprivredom radi ljubavi, ali i zarade, da mogu, kako on kaže, živjeti od toga, a drugo ne znaju: "Da smo građevinari, zidali bi, a pošto nismo, radimo poljoprivredu", rekao je u šali. "Tko to voli, to se isplati, ali ne treba sve gledati kroz novac, da se zarade ne znam koliki milijuni. Jer to ne možeš, nego raditi pošteno cijeli život da živiš solidno i to je to", zaključio je.

Videoprilog pogledajte ispod, a za više informacija o sortama i suradnji obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.

 


Fotoprilog


Tagovi

RWA Hrvatska Josip Zušćak Tenor pšenica Suradnja s RWA Proizvodnja pšenice


Autor

Saša Uranjek

Više [+]

Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu na produkciji televizijskog programa.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/