Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 17.12.2023. 07:30

Kada se obavlja prva prihrana ozimih usjeva?

Potrebno je da biljke imaju najmanje tri lista, jer im je tada korijen razvijen i može usvojiti hraniva. No, problem mogu biti uvjeti

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 7.787
  • 424
  • 1

Pred nama je vrijeme za nabavu gnojiva potrebnog za prihranu ozimih usjeva. Količina koja se dodaje, kao i vrsta, moraju biti usklađeni s ukupnom prihranom, klimatskim uvjetima, genetskim potencijalom sorte, potrebama pojedinih sorti, kvaliteti tla.

Sačekajte da se tlo prosuši

Za ozime žitarice prihrana se obavlja što prije, čim to vremenske prilike dozvole, a biljke su u fazi busanja. U većini kontinenta to je mjesec veljača. Potrebno je da biljke imaju najmanje tri lista, jer im je tada korijen razvijen i može usvojiti hraniva. Problem mogu biti uvjeti. Previše vlažno tlo odlaže ulazak u polja, kao i niske temperature i snježni pokrivač.

Posao se obavlja kada mehanizacijom možemo ući u parcelu bez straha od jakog zbijanja, gaženja ili zaglavljivanja traktora, kada je tlo dovoljno prosušeno.

Optimalna temperatura zraka za obavljanje ovog posla je oko 10ºC.

Traži dosta dušika

Najvažnija kultura je ozima pšenica koja na polju ostaje puno duže od jare, daje veći prinos, ali i treba više hraniva. Potrebno je osigurati uravnoteženu prihranu kako bi njen puni potencijal rodnosti došao do izražaja.

Velika je potreba za dušikom koji sudjeluje u izgradnji zelene mase i ulazi u sastav zrna. Količina koja se dodaje po hektaru se mijenja ovisno o rodnom potencijalu sorti pšenice, količine koja je dodana u startnom gnojivu i ranije navedenih faktora.

Prva prihrana utječe na broj stabljika po biljci, odnosno klasova, i broj zrna po klasu. Zbog toga je cilj stvoriti dovoljan broj jakih stabljika koje mogu iznijeti visoke prinose.

Najefikasnija je upotreba dušičnih gnojiva koja su u formi nitrata koje biljke usvajaju bez obzira na vremenske prilike. Za primjenu uree temperature će biti relativno niske i neće se moći aktivirati. Kod kombiniranih treba znati da su fosfor i kalij teže pokretljivi i ostaju u površinskom sloju.

Gnojidba ispod ništice

Poljoprivrednici prakticiraju primjenu gnojiva po smrznutom tlu, jer tada mogu ući traktorom u parcelu.

Upotreba herbicida u ozimim usjevima ovisi o temperaturi zraka

Nakon odmrzavanja tlo je prevlažno, a dodano gnojivo se aktivira i biljka ga usvaja. Druga prihrana se obavlja oko mjesec dana kasnije.


Tagovi

Prva prihrana Ozimi usjevi Faza busanja Prihrana dušikom Gnojivo Gnojidba ozimih kultura


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.