Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miskantus
  • 08.07.2024. 07:30

Kako miskantus može pomoći kod poplava? Evo prednosti i mana slonove trave

Ima posebno dugo korijenje, a biljni ostaci nakon berbe potiču aktivnost gujavica. Prema znanstvenicima, upravo su ovo razlozi zašto polja pod ovom kulturom posebno brzo upijaju vodu u usporedbi s uobičajenim ratarskim usjevima

Foto: Shutterstock/Leitenberger Photography
  • 160
  • 0
  • 0

Polja na kojima raste kukuruz ili šećerna repa više su izložena eroziji nego ona sa žitaricama. Ako pada jaka kiša i polja su na blagom nagibu, postoji veliki rizik da će voda i blato biti odneseni. 

Ovdje nastupa miskantus, višegodišnja visoka trava koja je privukla posebnu pozornost znanstvenika sa Sveučilišta u Bonnu. 

Naime, ova biljka, znana još i kao slonova trava, ima posebno dugo korijenje, a biljni ostaci nakon berbe potiču aktivnost gujavica. Prema znanstvenicima, upravo su ovo razlozi zašto polja pod ovom kulturom posebno brzo upijaju vodu u usporedbi s uobičajenim ratarskim usjevima te tako sprječavaju eroziju. 

Budući da ima sposobnost zadržavanja vode u tlu, odnosno retencijski potencijal, može doprinjeti zaštiti od poplava. 

Osim toga, ona se koristi za različite svrhe, uključujući energetsku proizvodnju, stočnu hranu, stelju pod životinjama, malč te kao ukrasna biljka.

Prednosti miskantusa 

Miskantus ima visok prinos biomase što ga čini idealnim za proizvodnju biogoriva, bioetanola i bioplinova. Pritom proizvodi niske emisije ugljičnog dioksida, čime doprinosi smanjenju stakleničkih plinova.

Također, tolerantan je na tla siromašna hranjivima. 

Može se koristiti kao stočna hrana, posebno kao silaža koja se dodaje u hranidbu. U stočarstvu predstavlja i dobru stelju za životinje. 

Može zamijeniti malč od kore, koristiti za izradu papira te kao građevinski materijal. 

Često se zbog visine i atraktivnog izgleda koristi u vrtlarstvu kao ukrasna biljka. 

Evo i mane

Da sve ne bude tako savršeno, treba istaknuti da njegov uzgoj i korištenje zahtijevaju pažljivo planiranje i upravljanje kako bi se maksimizirale prednosti i minimizirali potencijalni negativni učinci. A i njih je više. 

Miskantus može postati invazivna vrsta ako se pravilno ne kontrolira jer se brzo širi i može preuzeti područja namijenjena za druge biljke. 

Ulaganje u njegov uzgoj može biti skupo, posebno u početku, jer zahtijeva posebne uvjete i njegu za postizanje maksimalnog prinosa, a to znači dobro obrađeno tlo, puno sunčeve svjetlosti, navodnjavanje, gnojidbu i suzbijanje korova i sl. u prvim godinama uzgoja. 

Iako je prikladan i za siromašnija tla,može zahtijevati značajne količine vode, posebno u sušnim razdobljima, što može predstavljati izazov u područjima s ograničenim vodnim resursima.

Dakle, uspješnost njegova uzgoja može varirati ovisno o lokalnim klimatskim uvjetima i samom tlu te može zahtijevati dodatna istraživanja i prilagodbe za optimalan rast.


Tagovi

Miskantus Erozija tla Bio masa Slonova trava Prednosti miskantusa Mane miskantusa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB