Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sljepaš
  • 19.06.2023. 07:30

Kako otjerati sljepaša - ugroženog stanovnika oranica?

Stvoren je za kopati tunele, najviše u oraničnom sloju. Najveću štetu pravi na krumpirištima, u rasadnicima, usjevima šećerne repe, mrkve, peršina

Foto: Depositphotos/bereta
  • 4.375
  • 254
  • 0

Sljepaš (slijepo kuče) je opasan štetnik uzgajanog bilja, ali ga ne treba ubijati jer je vrlo ugrožen. Kultivacijom zemljišta uništavaju se njegova staništa. Pripada glodavcima. Rasprostranjen je u Europi, dijelovima sjeverne Afrike, Turskoj i Bliskom Istoku.

Na njegovom meniju su brojne biljne vrste, od povrća do voća. Štetu pravi kopajući podzemne kanale i jedući korijenje, gomolje, lukovice. Najveću štetu pravi na krumpirištima, u rasadnicima, usjevima šećerne repe, mrkve, peršina. Aktivno je tijekom cijele godine i u podzemnim hodnicima može spremiti do 30 kg hrane. Hranu sortira po vrsti i veličini, u pojedinačne zasebne komore.

Ugrožena vrsta

Ima zdepasto tijelo dužine oko 30 cm, kratke noge i rep. Prepoznaju se po izraženim sjekutićima koji služe za kopanje. Potpuno je prilagođen uvjetima života u podzemnim kanalima i slijepo je. Oči su mu slabo razvijene i prekrivene. Boja dlake varira od smeđe do sivožute. Dostižu težinu od 100 do 570 g. Porodicu čini mužjak i nekoliko ženki. Jedna ženka koti dva do četiri mladunca koji poslije dva mjeseca započinju samostalan život.

Većina hodnika nalazi se u oraničnom sloju, a manji dio može doprijeti do dubine od 4 m. Vrlo su razgranati. Sljepaš se vješto skriva i zbog toga je bolje spriječiti da dođe u vrt nego se boriti s njim. Njegovo prisustvo ćete primijetiti po tome što povrće nestaje, a na površini zemljišta se pojavljuje veći broj rupa.

Ne podnosi jake mirise i buku

U borbi s njim će pomoći jaki mirisi začina poput: ljute paprike, cimeta, bibera. Ne podnosi ni miris ustajale ribe. Jednostavno takve tvari ugurajte u rupe i zatvorite izlaz zemljom.

Smetaju mu zvuci i vibracije. Koristite sve što može u zemlju prenijeti buku. Izbjegavaju takva područja. Najjednostavnije je da zabodete štap od trske na dubinu od 60 cm. Vjetar će stvarati vibracije koje se prenose u zemlju.

Može se hvatati pomoću različitih mehaničkih zamki koje se ukopavaju u njegove kanale.


Tagovi

Slijepo kuče Ugrožena vrsta Izgled Kako otjerati Rupe u bašči Zamke Mirisi Suzbijanje Sljepaš Slijepo kuče


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled