Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 18.02.2024. 07:30

Kako pratiti štetnike u usjevu uljane repice?

Vrijeme ide na ruku maloj i velikoj repičinoj pipi. Stoga je najvažnije pratiti što se događa na polju. Evo kako to činiti

Foto: Maja Celing Celić
  • 878
  • 46
  • 0

Jedni od najvažnijih štetnika u ovo doba godine su velika repičina pipa (Ceutorhynchus napi) i mala repičina pipa (Ceutorhynchus pallidactylus). Njihova je prisutnost posebno izražena kada su u ovo doba godine temperature neuobičajeno visoke. 

One prezimljuju u tlu, a njihov let počinje pri temperaturama iznad 9°C.

Stižu mala i velika repičina pipa - kako ih prepoznati i suzbiti

Sada je najvažnije pratiti što se događa na polju, obavljati redovite preglede kako bi se utvrdila njihova prisutnost i razina populacije. Evo pet koraka koji se obično provode prilikom monitoringa:

1. Vizualni pregled biljaka

Redovito pregledajte listove i stabljike uljane repice tako da ćete potražiti znakove njihove prisutnosti, kao što su karakteristične rupe na listovima, listovi bez tkiva, prisutnost larvi, jaja ili odraslih jedinki pipe.

2. Postavljanje žutih ljepljivih ploča ili posuda

Žute ljepljive ploče ili posude mogu se postaviti u polje kao dodatni alat za praćenje populacije pipe. Njih privlači žuta boja, pa će se zalijepiti te biti lakše uočljive. Postavite ih na različitim mjestima kako bi se dobila što bolja pokrivenost. Prag štetnosti kod velike pipe iznosi 2 do 4 odrasla oblika na 10 biljaka. Kod male pipe taj prag iznosi 3 odrasla oblika na metar kvadratni. Pregledavajte ih svaka tri dana, a nakon ulova od 10 do 20 pipa po ploči/posudi, obavlja se tretiranje insekticidima u roku od 7 dana. 

Prisutne su i u fazi cvjetanja (Foto: M. Pavlović)

3. Pratite vremenske uvjete

Populacija pipe može varirati ovisno o vremenskim prilikama. Stoga je važno pratiti meteorološke uvjete, poput temperature i vlage, kako bi se predvidjelo vrijeme pojave i aktivnosti ovih štetnika te pristupilo tretiranju. Zaštita se provodi u popodnevnim satima, u vrijeme najviših temperatura u danu koje će izmamiti pipe. Optimalna temperatura za prskanje je 10°C. 

4. Bilježenje rezultata

Vodite evidenciju o rezultatu praćenja, uključujući brojnost, područja na kojima su najviše prisutne, te učestalost napada. Ovi podaci mogu pomoći u donošenju odluka o daljnjim postupcima zaštite usjeva.

5. Praćenje razvoja biljaka

Nemojte se fokusirati samo na štetniea nego i na stanje same uljane repice. Mlađe biljke koje dodatno rastu u stresnim uvjetima, a kakvi su bili ove (suhe) zime i vrlo toplog siječnja i veljače, su osjetljivije na napad. 

Jeste li ih već uočili na polju? Pišite nam u komentaru ispod teksta ili postavite fotografije na naš KLUB


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Mala repičina pipa Velika repičina pipa Štetnici uljane repice Monitoring usjeva Žute ploče


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]