Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje žitarica
  • 09.08.2023. 07:30

Kako skladištiti žitarice i očuvati kvalitetu godinama?

Temperatura, vlaga, ventilacija utječu na kvalitetu zrna, ali i na mogućnost razvoja bolesti i pojavu štetnih kukaca.

Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav
  • 4.221
  • 229
  • 0

Zaštita uskladištenih žitarica od kukaca i plijesni je zahtjevna. Svi koji su bilo kad radili znaju kako je to izazovno i koliko velike mogu biti štete. Nekoliko je bitnih faktora.

Prije svega sama skladišta trebaju biti suha, čista, dezinficirana. Veliku pažnju trebamo pokloniti kakva zrna skladištimo, posebno s kojim postotkom vlage.

Prosječan maksimalan sadržaj vlage treba bit ispod 14,5 posto. Za pšenicu količina vlage ne bi trebala biti iznad 13 do 14, a za dugotrajno skladištenje ne više od 13 posto. Sadržaj vlage za ječam i zob je do 14, za dugotrajno skladištenje 12 posto. Vlaga u raži je do 13, a 12 posto za dugotrajno skladištenje.

Redovno provjeravajte temperaturu i vlažnost

Neprilagođena temperatura i vlaga uskladištenog žita postepeno dovodi do nastanka mnogih problema. Gubi se kvaliteta, a može doći do propadanja cjelokupne količine ili ona postaje neupotrebljiva. Glavni faktori su temperatura žitarica i okoline koja direktno utječu na vlažnost uskladištene mase.

Ventiliranje hladi i održava ujednačenu vlagu i temperaturu. Pravila za ventilaciju su vezana za vrstu žitarice. Temperatura između 24 i 29ºC je najpogodnija za razvoj štetnih insekata i zbog toga je potrebno što prije temperaturu žita spustiti ispod 15ºC. Tijekom zime temperatura se snižava i ne bi trebala prelaziti 7 do 8 ºC u odnosu na okoliš. U razdoblju jeseni i zime temperatura zrna treba biti nešto viša od prosječne mjesečne vrijednosti, dok je za proljetno nešto niža. Ove vrijednosti smanjuju aktivnost kukaca, njihovu ishranu, rast i razmnožavanje.

Zrno diše

Na rok trajanja žitarica utječe dotok kisika koji doprinosi ravnomjernom razvoju metaboličkih procesa zrna koje diše i tako se sprječava pregrijavanje. U hermetički zatvorenim skladištima održavanje razine kisika na tri posto najmanje 15 dana eliminirat će jaja, ličinke, kukuljice.

Kada se žito čuva u ovakvim uvjetima ono zadržava svojstva za mljevenje i pečenje zrna, ali gubi klijavost. Bez gubitka kvalitete može se čuvati i do šest godina.


Tagovi

Žitarice Skaldištenje žitarica Vlaga žita Skladištenje pšenice Skladištenje ječma Skladištenje zobi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB