Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ADAMA
  • 23.10.2023. 10:30

Kako uljanu repicu osloboditi od samoniklih žitarica i spriječiti bolesti?

Najkritičniji period za njen uzgoj je jesen kada je pitanje hoće i u kojem postotku nići. To ovisi od kiše.

Foto: ADAMA Media Library
  • 1.448
  • 109
  • 0

Uljana repica zahtijeva odgovarajuću jesensku zaštitu. 

Činjenica je da je njeno nicanje ove jeseni otežano i neujednačeno, a razlog tome je nedostatak oborina.

"Obrada i priprema zemlje za sjetvu je bila teška upravo zbog toga. Uljana repica je stabilna kultura koja uspijeva kako u sušnim, tako i u kišnim proljećima. Najkritičniji period za njen uzgoj je jesen kada je pitanje hoće i u kojem postotku nići. To ovisi od kiše", objašnjava regionalna predstavnica tvrtke ADAMADušica Popović.

Prošla godina je, ističe, bila idealna za sjetvu i nicanje zbog velike količine oborina, ali ova je potpuno drugačija. 

Nicanje će ove godine biti neujednačeno

Određeni dio biljaka koji je nikao, pretrpio je štetu koju su nanijeli insekti, prije svega repičina osa listarica, uši i buhači. Preporuka poljoprivrednicima je da reagiraju na vrijeme i da prilikom zaštite koriste provjerene preparate.

"Jesenska zaštita uljane repice podrazumijeva oslobađanje usjeva od uskolisnih korova, a za što se preparat Agil pokazao kao najbolje rješenje", kaže Popović. 

Djeluje na uskolisne korove, kiša ga ne može isprati

Na parcelama uljane repice, gdje je predusjev bila pšenica ili ječam zbog rasipanja sjemena tijekom žetve, problem u jesenskom dijelu vegetacije mogu predstavljati samonikle žitarice. Brzo zatvaraju zemlju i guše usjev. Suzbijanje samoniklih žitarica treba obaviti kada dostignu visinu od 10 cm, a kada uljana repica ima minimalno dva do četiri prava lista.

Preporuka tvrtke Adama za suzbijanje uskolisnih korova u usjevu uljane repice je preparat Agil®.

"Riječ je o selektivnom sistemičnom herbicidu koji je namijenjen za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova, a predstavlja odličan izbor za jesen kada su velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama. Ovaj preparat odlično radi na nižim temperaturama, djeluje već na osam stupnjeva, što je ograničavajući faktor za mnoge herbicide u jesenskom razdoblju".

Samonikle žitarice mogu ugušiti usjev repice

Agil® sistemično djeluje na podzemne vegetativne organe korova i ono što je jako važno, najbrže se usvaja u odnosu na druge herbicide na tržištu. U prvih nekoliko dana nakon primjene odmah dolazi do zaustavljanja samoniklog žita, a konačno propadanje će doći nakon desetak do petnaest dana, što isključivo ovisi od temperatura.

Samo sat vremena od primjene kiša ga ne može isprati što je jako važno u jesen kada je vrijeme nestabilno i hladnije. Tijekom jeseni ovaj preparat se primjenjuje jednokratno u dozi od 0,8-1 l/ha.

Zaštita i regulator rasta

Na jesen se javljaju bolesti uljane repice, a neke od ekonomski najznačajnijih su siva trulež (Phoma), crna pjegavost i bijela trulež, i tada je jako važno zaštititi usjev kako bi se sačuvao budući prinos.

"Naša preporuka proizvođačima je da svoje usjeve zaštite fungicidom sa zaštitnim i eradikativnim djelovanjem, koji je ujedno i regulator rasta. Regulacija rasta kod uljane repice je neophodna kako bi se smanjila mogućnost da uđe prevelika u zimu, jer ako dođe do pojave cvasti, može doći do smrzavanja i smanjivanja prinosa", kazala je regionalna predstavnica kompanije ADAMA.

Zašto puca stabljika uljane repice?

Za više informacija o preparatu Agil® možete kontaktirati Adama distributere za Hrvatsku.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Preparati Uskolisni korovi Siva pegavost uljane repice Jesenska zaštita Bijela trulež uljane repice Siva pjegavost uljane repice


Autorica

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Surađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čovjeka.


Partner

ADAMA

Bulevar Mihajla Pupina 6, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381117858500, e-mail: office.serbia@adama.com web: https://www.adama.com/srbija/sb/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...