Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 12.07.2023. 10:30

Kakvi su rezultati prinosa pšenica na istoku Hrvatske?

Tvrtka Timac Agro s nama je podijelila rezultate žetve na pokusnim poljima. Koje gnojivo je dalo najbolje prinose?

Foto: Timac Agro
  • 9.117
  • 581
  • 0

Ovu su sezonu pratili loši agroekološki uvjeti koji su odgovorni za prosječno niže prinose ratarskih kultura po jedinici površine. Međutim, kažu nam iz tvrtke Timac Agro da je i puno drugih faktora utjecalo na njihovo smanjenje ili povećanje kod pojedinih poljoprivrednika.

"Na početku proizvodne sezone ozimih žitarica, odnosno u jesen prošle godine dobar raspored oborina omogućio je ujednačeno i pravovremeno nicanje usjeva", istaknuli su.

Topla jesen pogodovala je razvoju bolesti i raznih štetnika čiji se negativni učinak provlačio kroz veći dio vegetacije. Tako su primjerice smeđa pjegavost (Septoria tritici) i virusna oboljenja koja su pristigla na većinu proizvodnih površina u RH preko lisnih uši, uzrokovala smanjenu asimilacijsku površinu lisne mase te samim time prouzročile slabiju fotosintetsku sposobnost biljaka.

U proljeće su se krajem vlatanja na velikom dijelu istočne RH pojavili i različiti tipovi lisne hrđe (Puccinia spp.). Većina ovih loših pojava u  usjevima bila je uzrokovana velikim količinama oborina i blagom zimom, gdje su biljke imale "neprirodne" uvjete za ovaj dio geografskog položaja.

Malen broj sunčanih dana također je jedan od razloga zašto biljke nisu mogle ostvariti svoj puni potencijal kroz fotosintetsku aktivnost. Unatoč tome, usjevi pšenice su gotovo do kraja vegetacije obećavali dobar prinos, no završni udarac na njega je dala dugotrajna kiša u svibnju koja je znatno smanjila razinu kvalitetne cvatnje i oplodnje.

Objavljeni rezultati demo polja

"Upravo u ovakvim godinama sa stresnim uvjetima za biljke dolaze do izražaja provedene agrotehničke mjere, sortiment zaštitna sredstva i gnojiva koja se koriste u proizvodnji", napominju iz spomenute tvrtke. To su, kažu, mjere kojima možemo utjecati na smanjenje negativnog utjecaja abiotskih i biotskih oblika stresa na biljke, te tako zadržati veće prinose.

S ciljem potvrđivanja učinka različitih varijanti gnojidbe u stresnoj godini navedena tvrtka provela je pokus na dvije lokacije u Hrvatskoj gdje su održani i njihovi Dani polja. Proveden je od strane profesionalne tvrtke koja se bavi njihovim postavljanjem. Odrađeni pokus je prema EPPO standardima i ulazi u proces certificiranja preko ARM sustava.

Postavljeni pokusi na ovogodišnjim Danima polja

Svi su parametri (sortiment, zaštitna sredstva, obrada tla…) bili identični za oba pokusa kako bi se točno utvrdilo djelovanje gnojiva na usjev. "Sastojao se od 21 varijante gnojidbe u kojoj je bilo raznih tipova gnojiva i formulacija različitih proizvođača u Hrvatskoj, a sve varijante bile su postavljene u dva ponavljanja na jednoj lokaciji", napominju iz Timac Agra.

Postavljeni su u Ludbregu gdje još čekaju žetvu, te u Veliškovcima odakle donosimo prikupljene rezultate.

Kako se kreću prinosi pokusnih plotova?

Kako kažu iz ove tvrtke, prinosi pokusnih plotova kretali su se u rasponu od 4,6 do 7,7 t/ha, hektolitarska težina od 71,6 do 77,8 kg/hl, a proteini od 9,5 do 13,1 posto. 

"Na pokusnom polju oni su bili iznadprosječni za širu slavonsku regiju što je i očekivano s obzirom na ulog, te zaštićene oblike hranjiva", napomenuli su.

Kako ističu, radi se o izrazito kiselom tlu gdje je pH reakcija u KCl iznosila 4,3 te su elementi na takvoj podlozi uvelike blokirani i nepristupačni. "Njiva je pozicionirana blizu rijeke Drave, tako da je struktura dosta pjeskovita, a upravo zbog svih navedenih slabosti takvog tla mogla se predočiti razlika na tretiranim plotovima", dodali su.

Hyper Top Phos P20 dalo najbolje rezultate

Najbolja varijanta u pokusu odnosno ukupni pobjednik je gnojivo Hyper Top Phos P20 koje je korišteno predsjetveno u dozi 300 kg/ha. Kako nam kažu iz ove tvrtke, ova varijanta je odskočila i u količini prinosa i u postotku proteina.

"Kod prijašnjih očitovanja NDVI indeksa bila je stabilna i rezultat žetve je očekivan, tj. može se povući zaključak da je bolji ukupni rezultat dala varijanta koja je kroz sezonu imala bolji NDVI indeks i bolja ostala očitovanja", pojasnili su.

Dakle, gnojidba Timac Agro gnojivima pokazala je svoj benefit, jer je prosjek pokusa u očekivanjima i iznad prosjeka regije u kojoj je postavljen.

Žetva u punom jeku

"Rezultat pokusa je očekivan s obzirom na kvalitetu gnojiva. Ono sadrži 20% P2O5, 19% CaO, 24% SO3. Riječ je o ciljanoj gnojidbi kiselih tala na kojima je evidentan nedostatak fosfora te blokada uslijed izrazite kiselosti tla", ističu stručnjaci iz ove tvrtke.

Uz ovu ciljanu formulaciju i benefite navedenih elemenata gnojivo unutar granule sadrži i tehnologiju Mycoboost. Ona pomaže i potiče razvoj simbioze s mikoriznim gljivama koje su često zapostavljen "partner" u uzgoju ratarskih kultura. Tako korijen ima produženu ruku djelovanja koja je izrazito bitna za usvajanje vode i hranjiva.

Zaštićenim oblicima krutog gnojiva do većih prinosa

Hipoteza o velikoj učinkovitosti zaštićenog oblika fosfora na kiselim i alkalnim tlima pokazala se točnom upravo prema dobivenim rezultatima ovog pokusa, jer je baš taj element odgovoran za brz i snažan razvoj korijena koji nam je bitan za biljke već od samog početka.

"Naši partneri diljem regije također su ostvarivali prinose koji se znatno razlikuju po količini i kvaliteti, no parcele gnojene zaštićenim oblicima krutog gnojiva postigle su prosječno veće prinose od 5 t/ha koji se spominju kao prosjek regije, neki čak i preko 8,5 t/ha", govore iz tvrtke Timac Agro.

Također, napominju da ne valja zanemariti ni podatak da je dio proizvodnih površina na istoku Hrvatske, zbog visokih cijena gnojiva protekle godine, posijana na reduciranim osnovnim gnojidbama te tretirana zaštitnim sredstvima koja su bila cjenovno prihvatljiva.

Upravo su to, kažu, dvije glavne stavke kojima uz odabir otpornijeg sortimenta možemo utjecati na finalni proizvod. "Visoke cijene prošlogodišnjih inputa u proizvodnju, kao i niska otkupna cijena sirovine definitivno su se loše odrazile na financijsku sliku tekuće poljoprivredne sezone, no svakodnevno smo svjedoci da se ulog i kvalitetno gospodarenje uvijek isplate", zaključili su iz tvrtke Timac Agro.


Tagovi

Timac Agro Rezultati Pokusi Prinosi Istok zemlje Gnojidba Žetva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje