Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalcifikacija
  • 05.03.2024. 09:00

Kalcifikacija: Zašto govorimo o tonama, a ne o kilogramima po hektaru?

Budući da mineralna gnojiva snažno zakiseljavaju tlo, potrebno je dodati određenu količinu materijala za kalcizaciju samo kako bi pH ostao na istoj razini, pojašnjavaju iz agrarnog odjela tvrtke Baumit d.o.o.

Foto: Baumit
  • 6.185
  • 414
  • 0

"Jedan hektar polja u obradivom sloju 0-30 cm, sadrži 4.500 tona tla. Ako je tih 4.500 tona kiselo odnosno ako je pH između 3 i 6, potrebno je nekoliko tona proizvoda za kalcifikaciju kako bi se pH promijenio", otkrivaju nam iz agrarnog odjela tvrtke Baumit d.o.o..

Dakle, nekoliko stotina kg/ha ni na koji način neće promijeniti pH tla. "Zamislite veliki lonac s juhom u koji dodate prstohvat soli, najvjerojatnije se neće dogoditi ništa sve do trenutka dok ne zagrabite veliku žlicu soli", slikovito opisuju.

Budući da mineralna gnojiva snažno zakiseljavaju tlo, potrebno je, kažu, dodati određenu količinu materijala za kalcizaciju samo kako bi pH ostao na istoj razini.

Primjerice, ako u tlo dodamo 300 kg Uree, NPK, DAP-a ili sl. njemu je potrebno dodati oko 300 kg materijala za kalcifikaciju samo kako bi neutralizirali nastanak novih kiselina i održali pH na istoj razini. "Da bi se on podigao potrebne su tone materijala", ističu.

Cilj je napredak, a ne savršenstvo

Kako nam otkrivaju iz ove tvrtke, najveći napredak vidljiv je skokom pH s 4,5 na 6 jer se u tom rasponu apsorpcija dušika i fosfora povećava za čak 60 posto.  

Iskoristivost dušika i fosfora u tlu

"Ovo povećanje nije moguće postići s nekoliko stotina kg po hektaru. Bez obzira o kojem proizvodu za kalcifikaciju se radi potrebno je nekoliko tona", napominju. Kako dodaju, točan izračun koliko je materijala potrebno ovisi o nekoliko faktora, a ponajviše o samoj vrsti tla. "U prosjeku je potrebno oko 3 t/ha kako bi se postigao ovaj rezultat", pojašnjavaju.

Prašina tijekom kalcifikacije je dobar znak

Napominju iz Baumita da su praškasti materijali najpopularnija vrsta materijala za kalcifikaciju na svjetskom tržištu budući da su ekološki i ekonomski najprihvatljiviji izbor. Također pružaju najbolji omjer cijene i kvalitete.

"Iako određena količina prašine tijekom kalcifikacije nije ugodna, to je zapravo pokazatelj kako se radi o kvalitetnom materijalu, budući da samo fino mljeveni materijali mogu povećati pH", napominju.

Naime, vapnenim materijalima s finoćom čestica manjom od 0,125 mm bit će potrebno od nekoliko tjedana pa do nekoliko mjeseci kako bi se razgradili u tlu. Grubim materijalima koji se prilikom aplikacije ne praše, u realnosti će biti potrebno nekoliko stoljeća da se razgrade u tlu. Gubitak materijala uzrokovan prašenjem je otprilike oko jedan posto.

Zašto granule nisu dobar izbor?

"Za razliku od praškastih proizvoda, granulirani materijali imaju izrazito slabu pokrivnost površine", pojašnjavaju iz ove tvrtke dodavši da prostor na tlu između svake granule nije zahvaćen efektom i 99,9 posto tla ostat će nepromijenjeno.

Granulirani materijali za kalcifikaciju nisu topljivi u vodi poput NPK gnojiva čija je reakcija u tlu trenutna. "Njima je za reakciju potrebna kiselina čime se u potpunosti gubi smisao njihove granulacije", napominju.

Velika mana granulata je njihova cijena u odnosu na ono što za tu cijenu dobivamo. "Ona je 3-4 puta skuplja u odnosu na praškaste materijale. Ako nam analiza tla pokaže da je tlu potrebno 3 t/ha karbonatnog materijala za povećanje pH vrijednosti, potrebno je 3 t/ha granulata isto kao i 3 t/ha praškastog proizvoda", objasnili su iz Baumita.

Kažu da nema razlike u doziranju iako proizvođači granulata preporučuju količinu od 300 kg/ha. Karbonatni materijali sadrže u prosjeku između 50-55 posto CaO bez obzira na oblik u kojemu se nalaze (prah ili granulat).

Razlika u pokrivenosti tla korištenjem granula i praškastog materijala

Za razliku od karbonatnih kojima je za reakciju u tlu potrebna kiselina, pečenim materijalima je za reakciju potrebna voda. "Na taj način pečeno vapno vrlo brzo podiže razinu pH u tlu u većini slučajeva i iznad 7 te tlo u tom trenutku postaje alkalno", upozoravaju iz ove tvrtke.

Kako kažu, ono je za većinu mikronutrijenata katastrofalno okruženje, a u njemu i većina mikronutrijenata postaje nedostupna za biljke. "Biljke trebaju stabilan pH za rast i razvoj što je jako teško za postići korištenjem ovakvog tipa materijala", ističu.

Zaoravanje materijala za kalcizaciju je greška?

Otkrivaju i da je najčešća pogreška prilikom planiranja kalcifikacije smanjenje potrebne količine po hektaru kako bi se uspjela napraviti na svim površinama. "Bolje je baciti preporučenu dozu na manje hektara gdje će efekt ubrzo biti vidljiv nego ju raspodijeliti na više hektara", savjetuju.

Zaoravanje materijala za kalcifikaciju, napominju, nije pogrešno ukoliko je unošenje materijala u tlo predviđeno u nekoliko navrata, odnosno tijekom nekoliko godina zaredom. "Oranjem će se materijal unijeti preduboko u tlo, a učinak će biti vidljiv tek nakon sljedećeg kada se zemlja preokrene", objasnili su.

Želite li vidjeti učinak u prvoj godini, kažu da je materijal potrebno plitko unijeti u tlo pomoću tanjurače ili grubera ili uopće ne raditi nikakvu obradu tla.

pH je moguće podići u jednoj godini

Pitali smo ih je li moguće podići pH u jednoj godini? "Naravno da je moguće. To ovisi samo o količini materijala koji je unesen u tlo. Samo iz tog razloga preporučuje se kalcifikacija tijekom nekoliko godina isključivo iz financijskih razloga".

"Ako je Vaš odabir materijal u karbonatnom obliku onda nema straha od prevelike doze, budući da takav materijal pH može podići maksimalno na 7", ističu.

Nude besplatne preporuke

Inače, Baumit Agar odjel je unutar kompanije Baumit specijaliziran za proizvodnju, savjetovanje, prodaju i primjenu materijala za kalcifikaciju. U svojoj ponudi osim materijala pod nazivom Kalcifikator ima i specijalizirane prikolice pomoću kojih je ovu radnju moguće odraditi u veoma kratkom vremenskom periodu.

Ovisno o okrupljenosti parcela moguće je dnevno odraditi kalcifikaciju i na 50 ha. Također u ponudi imaju i mogućnost izrade analize tla, a ukoliko već imate postojeće analize na temelju njih moguće je napraviti preporuku potpuno besplatno.

Za više informacija javite im se na telefon +385 91 466 53 16 ili mail borna.silovic@baumit-agrar.hr.


Tagovi

Kalcifikacija PH tla Zaoravanje Materijali Kalcizacija Kiselost tla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje