Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijska konoplja
  • 27.05.2024. 12:00
  • Osječko-baranjska, Đakovo

Kalići danas imaju više od 40 proizvoda od konoplje - prije 10 godina to nisu imali u planu

Prvotna im je namjera bila prodaja sjemena kao sirovine. "Dođe kupac, uzme 300 kilograma, ne plati. Dođe Slovenac uzme tonu, ne plati. Shvatili smo da ne možemo tako i odlučili se na preradu", otkriva Zvonimir Kalić

Foto: Maja Celing Celić
  • 583
  • 113
  • 0

Više od desetljeća proizvodnje industrijske konoplje je iza OPG-a Zvonimir Kalić. Obitelj se uzgoj ove kulture odlučila 2013. godine, a nakon što su se osvjedočili u njezinu zdravstvenu dobrobit. Naime, djed nositelja OPG-a, Zvonimira Kalića, obolio je od zloćudnog tumora.

Osim konvencionalne medicine koristili su i alternativnu - konopljino ulje. "Uz eklošku hranu, bez ugljikohidrata i prerađevina, djed je u 40 dana povratio snagu. Poživio nam je još skoro godinu dana", prisjeća se ovaj mladi poljoprivrednik, ujedno i agro menadžer.  

Uzme sjeme i ne plati

Prvotna im je namjera bila prodaja sjemena kao sirovine. "Dođe kupac, uzme 300 kilograma, ne plati. Dođe Slovenac uzme tonu, ne plati. Shvatili smo da ne možemo tako i odlučili se na preradu", priča nam Kalić osvrnuvši se na teške dane s kojima se suočavala njegova obitelj. 

On je uz majku Zvjezdanu za koju bi se moglo reći da je glavna pokretačica ovoga posla i velika vizionarka, oca Zdravka koji je logistička potpora kao i tetu Jasnu, veliku kreativku - od sjemena konoplje kao sirovine došao do široke palete od više od 40 proizvoda. 

Danas je Croaticanna, njihov brend nadaleko poznat i veoma tražen. 

Žele proširiti proizvodnju

Oni su uzgoj konoplje započeli u Vrpolju gdje i danas žive, no polja na kojima ju sade, a ukupno ih je 30 hektara, obrađuju osim u Brodsko-posavskoj i u Osječko-baranjskoj te Požeško-slavonskoj županiji. 

"Krenuli smo uzimati i bašče u zakup, na taj način širimo proizvodnju. Voljeli bismo kada bi mogli doći do državnog poljoprivrednog zemljišta", naglasio je Zvonimir gostima koji su posjetili njihovo imanje u sklopu studijskog putovanja na temu budućnosti poljoprivrede, a kojega je organizirala mreža Europe direct

Goste je  zanimalo sve u vezi konoplje

Od početka su u ekološkoj proizvodnji, a siju kasnu sortu Futura, pogodnu za njihovo podneblje. Već su prve godine imali najbolji prinos sjemena na području cijele Hrvatske što im je bio veliki vjetar u leđa. 

Velika pomoć Osječko-baranjske županije 

Posljednjih pet godina, od 2019. imaju i veliku potporu Osječko-baranjske županije i to kroz mjere za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, njihovu promociju kao i za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranje robne marke. Ukupno je riječ o više od 30.000 eura potpora

"Uz njihovu smo pomoć kupili dvije preše te povećali proizvodnju finalnog proizvoda, konopljinog ulja koji također služi i kao baza za mnoge druge. Kupili smo i puno veći mlin za mljevenje brašna i proteina. Kroz poptpore za manifestacije još smo više sudjelovali na sajmovima te na taj način educirali krajnje kupce o proizvodima, našoj proizvodnji, predstavljali naše mjesto, grad i županiju", nabraja Kalić naglasivši kako su uz pomoć ovih sredstava obavili i važne analize te ishodili potrebne dokumentacije. 

"Izradili smo i logo Croaticanna koji se sastoji od riječi Croatia i cannabis. Crveni kvadratići oblikuju list konoplje, a bijeli križići poručuju da je riječ o medicinskom produktu. Sve je oblikovano kao mustra sa slavonske narodnje nošnje", s ponosom pokazuje Zvonimir. 

Atraktivan izgled Croaticanne

Ministarstvo traži samo jedan papir 

Kada je riječ o samoj proizvodnji sjemena kaže kako je Ministarstvo poljoprivrede olakšalo situaciju te da je sada potreban samo jedan papir koji se šalje u evidenciju proizvođača. "Kasnije dolaze kontrole, kao i za bilo koji uzgoj jer se ispituje sadržaj THC-a, ekološki uzgoj i drugo. Naravno, želite li potpore, potrebna je i prijava u Agenciji za plaćanje", pojašnjava Kalić dodavši kako je proizvodnja cvjetova konoplje specifična kao i potrebna dokumentacija. 

U Hrvatskoj je za uzgoj dostupno oko 60 sorti te sve udovoljavaju sadržaju THC-a do 0,2 posto koliko je dozvoljeno u proizvodima. No, radi se na usklađivanju s EU regulativom gdje je taj postotak nešto veći, 0,3 %. Zvonimir ističe i da su otkupne cijene sjemena prihvatljive kao i da konoplja ne traži posebnu njegu, tek klasičnu pripremu zemljišta. 

Otkupne cijene konoplje

U budućnosti planiraju imati strojeve, ali za sada radije ulažu u preradu. "Svatko radi posao koji najbolje zna, zato mi za sada platimo obradu kao i vršidbu", uskače majka Zvjezdana naglasivši kako zagovaraju i ručni rad. "Mi i kopamo, plijevimo, a listiće i cvjetove za čaj ručno beremo", ističe ona. 

Na asortimanu njihovih proizvoda im se zaista može pozavidjeti. Od konopljina ulja, brašna, proteina, nude i med s konopljom, čokolade, namaze, CBD ulje, a imaju i kompletnu kozmetičku liniju kako za žene, tako i za muškarce te su prisutni i u jednom poznatom trgovačkom centru. 


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Zvonimir Kalić Industrijska konoplja Ulje od konoplje Croaticanna Uzgoj konoplje Europe direct Sorta Futura


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje