Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva pšenice
  • 08.10.2017. 13:30

Karakteristike hibridne pšenice

Hibrid pšenice nastaje križanjem dvije sorte, gdje dolazi do izražaja hibridna snaga, koja se prije svega očituje u visokom i stabilnom prinosu zrna.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.359
  • 59
  • 0

Ratare uskoro očekuje optimalni rok za sjetvu pšenice, pa samim tim i odabir sorti. Osim njih, pojavila se i hibridna pšenica, u koju poljoprivrednici još uvijek nemaju povjerenje.

Odabir sortimenta

Na tržištu se nalazi bogata ponuda sorata, međutim potencijal i rodnosti se ni približno ne iskoriste. Pri izboru sortimenta moraju se prije svega sagledati potrebe i veličina gospodarstva.

"Ne treba sijati pšenicu za ishranu stoke, ako je već za to namijenjen ječam i tritikal, a to se kod nas dosta tako radi. Pri izboru treba birati sorte koje odgovaraju određenim mikroklimatskim uvjetima", savjetuje stručnjakinja Svetlana Zlatarić.

Umjesto 250-300 kg/ha sjemena, norma kod hibridne pšenice je 80-100 kg/ha, odnosno 150-170 klijavih zrna po metru kvadratnom.

Hibridna pšenica

Pored sorti, posljednje dvije godine pojavila se i hibridna pšenica. Nepovjerenje vlada kada je riječ o odnosu količine sjemena za sjetvu i prinosa koji se može postići sjetvom hibrida.

"Hibrid pšenice nastaje križanjem dvije sorte, gdje dolazi do izražaja ta hibridna snaga koja se prije svega očituje u visokom i stabilnom prinosu zrna, dobroj tolerantnosti na bolesti, dobroj fotosintezi zahvaljujući većoj lisnoj površini, velikom broju sekundarnih stabala, koje čini preko 15 produktivnih stabala po biljci, velikom broju dobro nalivenih zrna, većoj masi, dobro razvijenom korijenovom sustavu i maloj sjetvenoj normi", objašnjava Zlatarić.

Foto: Jasna Bajšanski


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Hibridna Sorta Sjetva Prinos


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB