Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje žitarica
  • 10.08.2024. 07:30

Koja pravila poštivati kod skladištenja žitarica?

Pravilno skladištenje žitarica kontroliranjem vlage i temperature osigurava dobre uvjete i sprječava pojavu štetnika i bolesti.

Foto: Foto: Shutterstock/Frau aus UA
  • 326
  • 53
  • 0

Skladištenje žitarica zahtijeva posebnu pažnju kako bi im se osigurala dugotrajna kvaliteta i sigurnost, piše Agrarheute. Čisti i suhi objekti osnovni su preduvjet za skladištenje, a ventilacija pomaže u uklanjanju kondenzacije i dovođenju zrna u stanje pogodno za pohranjivanje.

Maksimalna vlaga zrna trebala bi biti 14,5 posto, osim zobi za koju vrijedi max. 12,5% vlage.

Za uspješnu ventilaciju potrebno je:

  • Materijal na skladištu: mjerni uređaj za vlagu zrna, penetracijski termometar, termometar i hidrostat za okolni zrak;
  • Tehnologija ventilacije: npr. podna ventilacija, ventilacijska crijeva, itd.;
  • Brzina izmjene zraka trebala bi biti 15 - 20 m3 zraka po m3 zrna u jednom satu;
  • Zadana temperatura zrna: 10 do 12°C.

Temperatura u skladištu

Kako bi se spriječilo pogoršanje kvalitete zrna u skladištu, temperaturu žitarica treba postupno uskladiti s vanjskom temperaturom. 

Navode da ako, primjerice, vaše zrno ima 14% vlage, vanjska temperatura je 4 °C niža od temperature žitarica. Tada maksimalna relativna vlažnost okolnog zraka može biti 87% relativne vlažnosti. Ako je trenutna relativna vlažnost viša, ne treba provoditi prozračivanje. U tom slučaju zrno apsorbira vlagu iz zraka.

Ako je okolni zrak topliji od zrna primjenjuje se sljedeći princip: Ne dovodite topli zrak na hladnije zrno i ne dovodite vlažan zrak na suho zrno. U takvim okolnostima ventilatori se ne bi trebali uključivati.

Ako temperatura okolnog zraka odgovara temperaturi zrna u skladištu, ventilacija se može isključiti. Ventilatori ostaju isključeni dok vanjska temperatura dodatno ne padne.

Važno je za napomenuti da ravnotežna vlaga ovisi o vlazi zrna. Kada se ona postigne, zrno više ne apsorbira vodu niti je ispušta u okolni zrak. 

Relativna vlaga i temperatura

Za optimalne uvjete, ventilaciju je najbolje obavljati kada je vanjska temperatura 5 do 7°C niža od temperature žitarica. Što je zrno suše, to treba biti niža relativna vlaga ventiliranog zraka kako ne bi došlo do ponovnog ovlaživanja.

Temperaturu zrna treba kontrolirati barem svakih 14 dana do listopada, s mogućnošću prozračivanja u kasnu jesen ili zimi, kada relativna vlaga zraka ne smije prelaziti 65%.

Zrno ne smije prijeći više od 14% vlage

Tijekom vremena uspostavlja se ravnoteža između okolnog zraka i vlage u zrnu. Ako je vlažnost zrna veća od 14% , zrno može početi pljesniviti, a skladišni štetnici i mikroorganizmi mogu postati problem.

Ako je temperatura skladišta veća od 10-12°C, rok trajanja zrna smanjuje se s porastom temperature, a više temperature pogoduju razmnožavanju skladišnih štetnika (žitne zlatice, rižin žižak, brašneni moljac).

Ako je zrno vlažnije od 14%, moguče je da još nije zrelo ili je zrelo bilo izloženo kiši. Također, vlažno nije pogodno za skladištenje jer može postati podložno štetnicima i gljivicama. 

"Budući da svako gospodarstvo nema mogućnost sušenja, mora se razmotriti prodaja vlažnijeg zrna što je moguće prije nego što skladišni ​​štetnici ili gljivice smanje kvalitetu", upozoravaju. 

S druge strane, zrno s vlagom od 12% ili manje može se duže skladištiti. Niske razine vlage sprječavaju razmnožavanje plijesni, mikroorganizama i štetočina, čak i na višim temperaturama.


Tagovi

Žitarice Skladištenje žitarica Vlaga žita Skladištenje pšenice


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Maslačak na našoj livadi. #RuralFoto #priroda