Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni suncokret
  • 26.11.2023. 09:00

Koje su prednosti uzgoja crnog suncokreta?

Kako izgleda stabljika crnog suncokreta i kako se uzgaja ova biljka?

Foto: Bojan Kecman
  • 1.131
  • 66
  • 1

Velikih razlika između crnog i ostalih suncokreta koji se uzgajaju na našim oranicama, nema. Stabljika je visoka i čvrsta budući da ima dobro razgranat korijen koji je snažan i daje stabilnost biljci.

Jak korijen

Naraste i više od dva metra visine, posebno ako ima dovoljno vode. U početku stabljika je nježna, a kasnije promjer može narasti i do šest centimetara.

Listovi su veliki, srcolikog izgleda dok se stablo završava sa cvjetnom glavicom na kojoj su cvjetovi, u kojima se nakon oplodnje formirane sjemenke. Glavica je okružena narančastim laticama koje biljci daju vatren izgled.

Poprilično je otporan i na jake vjetrove

Stabljika crnog suncokreta prekrivena je grubim dlačicama koje sprječavaju gubitak vode. Potiče razvoj korisnih organizama u zemljištu i rahli tlo. Što se tiče tla, crni suncokret nije pretjerano zahtjevan, iako voli ona bogata hranjivim tvarima, posebno dušikom i fosforom. Zbog snažnog i dubokog korijenovog sustava dobro koristi kalij iz zemljišta, a poprilično je otporan i na jake vjetrove koji su u ovoj godini bili naročito izraženi.

Ako se uzgaja u vrtovima, kao pojedinačne biljke na obodima, dovoljno rastresti stajsko gnojivo, bilo zreli stajnjak ili peletirano stajsko gnojivo, a biljka dobro reagira i na kompost od šampinjona. Listovi i stabljike mogu se koristiti za hranidbu stoke, najčešće kao silaža.

Nisu poželjne visoke temperature

Za normalan rast i razvoj zahtijeva temperature između 20 i 25 stupnjevai, a ako je više od 25 stupnjeva smanjuje se postotak ulja u crnim sjemenkama koje imaju visoku energetsku vrijednost. Sjemenke sazrijevaju u drugoj polovici rujna. Također, crni suncokret spada u medonosne biljke koje posjećuju insekti oprašivači.

Nije tolerantan na plamenjaču

U biti, visoke temperature u doba cvjetanja mogu smanjiti prinos, ali dobra opskrbljenost tla hranjivim tvarima i vodom, može ublažiti negativne efekte visokih temperatura. Prinosi mogu iznositi i do tri tone po hektaru.

Sjemenke suncokreta sadrže dosta kalcija, bakra, magnezija, vitamina B i E, linolne kiseline, a dobre su i za reumu, artritis, astmu. Što se tiče bolesti, poprilično je otporan na crnu pjegavost, dok nije tolerantan na plamenjaču. Ipak, ova bolest ne utječe puno na prinos.


Tagovi

Crni suncokret Medonosne biljke Oplodnja suncokreta Crna pjegavost suncokreta Plamenjača


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.