Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja
  • 02.07.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Krndija

Koji je najtraženiji fungicid, a čemu služe biostimulatori?

Kako izgledaju hibridi ječma i pšenice u ovoj klimatski turbulentnoj godini? Kojim su sredstvima tretirani i koliko je to bilo uspješno, saznali smo na Danu polja u organizaciji Syngente.

Foto: Maja Celing Celić
  • 9.399
  • 551
  • 0

Tradicionalni lokalni dan polja kojega je organizirala Syngenta održan je 15.06.2023. na poljoprivrednom gospodarstvu Zdenka Perića, u Krndiji, u Osječko-baranjskoj županiji. Na njemu su se okupili poljoprivrednici iz šire okolice. "Ovo je specifična i vrlo zahtjevna godina, a svaku od pojedinih operacija je bilo teško obaviti na vrijeme. Lovili su se ne dani, nego sati", slikovito opisuje Pero Barišić-Jaman, Syngentin terenski stručnjak.

Lisne uši, virusi, fiziološki problemi

Podsjetio je okupljene na prošlogodišnju sušu nakon čega je došao stabilan deseti mjesec, idealan za sjetvu, bez previše oborina zahvaljujući čemu su posijane ogromne površine. S druge strane, nastavilo se toplo vrijeme, u 11., 12. pa čak i u prvom mjesecu. "Tada smo se susreli sa značajnim problemom virusa na ječmovima i pšenicama, posebno na prvim rokovima sjetve. Sve ono što je posijano do 15., pa čak i do 20. listopada, imalo je značajnih problema s lisnim ušima", pojasnio je nastavivši kako je došlo i do pojave viroza kao periodičnog problema za ratare. 

"Ovo je u mom radnom vijeku treća godina gdje je prisutan virus patuljavosti ječma i pšenice. Njega isključivo prenose lisne uši i jedina mjera koju možete poduzeti u kemijskom smislu je u jesen, kada je pšenica ili ječam u fazi dva - tri listića, pratiti njihovu pojavu te po potrebi suzbiti kemijskim sredstvima", savjetuje otkrivši i drugu mogućnost za one koji imaju manje površine i sjetvu mogu odraditi u par dana, dakle ako im ne treba 10-15 i više dana. "Oni mogu pomaknuti agrotehničke rokove što dublje u 10. mjesec. Rane sjetve često nastradaju od virusa, daleko više nego ako su kasnije."

Osvrnuo se i na fiziološke probleme "Nismo imali zimski prekid vegetacije tipičan za naše klimatsko podneblje, bilo je zahlađenja na dan dva, pa zatopljenja, što je predstavljalo značajan stres za usjeve.

U kakvom je stanju ječam, moglo se saznati iz prve ruke

Problemi tu nisu stali. Nakon relativno tople zime, stiglo je hladno proljeće. "Svi su se ti stresovi akumulirali, pojavljivale su se razne boje na listovima ječma i pšenice što je bilo prisutno sve dok nisu došle prave proljetne temperature."

Preventivna zaštita je najbolje rješenje

Barišić-Jaman je istaknuo i pojavu bolesti. "Nisam u životu doživio da početkom siječnja, obilazeći pokuse i polja, uočim strašan napad Septorie. Kasnije se raširila i hrđa, a najveće probleme imali su oni koji se nisu pridržavali redovitih rokova zaštite.“ 

Naime, razmaci između tretmana ne smiju biti veći od 20-ak dana, a kada su ovakvi uvjeti, preporuka je da budu i kraći. "Vremenske prilike diktiraju razvoj bolesti i ritam zaštite, a ne naše želje i planovi", komentira.

"Ni jedan fungicid nije svemoguć da će list koji je požutio i kojeg je "pojela“ hrđa ili septoria, obojati u zeleno. On ga može samo preventivno zaštititi", kaže upozorivši da klasični fungicidi iz skupine triazola ne mogu zaštititi biljku više od 15, maksimalno 20 dana u normalnim uvjetima. Zato, kada postoji problem s velikom količinom oborina, taj se period značajno skraćuje.

ELATUS® Era najtraženiji fungicid

"Izuzetak je preparat ELATUS®Era, fungicid koji u sebi ima dvije aktivne tvari, jedna je SDHI, a druga iz grupe triazola. Djeluje kontaktno, preventivno i dugotrajno. I u ovim uvjetima ovaj fungicid je pokazao izuzetno dugo djelovanje i bio najtraženiji fungicid u ječmu i pšenici ovog proljeća. Neki su ga koristili planirano i najbolje prošli. Neki su s njim gasili požar, da bi ublažili posljedice napada bolesti", opisuje ovaj stručnjak

Teška godina za žitarice

Tolerantnost i zaštita od samog sjemena

Kada je riječ o bolestima, pojašnjava kako je važna različita osjetljivost sorata. "Generalno, Syngentine sorte SY Falado, SY Gabrio, SY Passion, novi SY Exaltation, imaju visoku tolerantnost na hrđe i neke druge bolesti, ali i kasne proljetne mrazeve. Izgledale su izuzetno dobro, a SY Passion je ipak za jedan korak ispred", istaknuo je. 

Skrenuo je i pozornost na tretiranje sjemena klasičnim triazolima, kao što je MAXIM® Extra 050 FS za kojega kaže da je odlična zaštita za bolesti koje se prenose sjemenom ili one koje iz tla mogu napasti sjemenku. "Syngenta nije tu stala, traži bolja, dugotrajnija rješenja. Tragom toga je nastao VIBRANCE® Duo, nova generacija preparata koji se nanose na sjeme ječma, pšenice, tritikala i drugih žitarica. Donosi dugotrajniju i jaču zaštitu i pokriva sve najznačajnije bolesti koje se prenose sjemenom."

Kaže kako ima i pozitivan učinak na korijenov sistem koji je u ovom slučaju duži i bogatiji korijenovim dlačicama zahvaljujući čemu biljka bolje i brže usvaja raspoloživa hraniva, vlagu i ima jači proljetni start što se posebno dobro vidi u proljeće, nakon prihrane.

Još jedna važna činjenica je anitrezistentna zaštita. "Molekula koja se nalazi u VIBRANCE® Duo se zove sedaksan i nju razvijamo samo za tretiranje sjemena dok Elatus Era ima drugu molekulu i ona se koristi samo za folijarnu primjenu, preko lista". Istaknuo je kako ovaj preparat djeluje i na rizoktoniju, bolest koja napada korijen žitarica.

"Cijena mu je nešto viša od Maxima, ali ima odličan odnos cijene, kvalitete te dužine i širine djelovanja."

Pero Barišić-Jaman detaljno je opisao stanje na poljima

Pšenice od fiće do autobusa

A s kakvom se godinom susreću ratari, potvrdio je i vlasnik pokusnih polja, Zdenko Perić. Kaže, pšenica će biti 70 posto od prošle godine. "Pšenice će biti od fiće do autobusa, prinosi od 1,5 do 2 tone po hektaru pa do sedam, možda osam. Takvu razliku nismo imali unazad nekoliko godina", slikovito opisuje. Kaže, proljetne kulture izgledaju dobro. "Kukuruzi su za sada dobri, ali njima treba kiša u drugoj polovici sedmog mjeseca, a suncokretu tada ne treba. Kiša ako dođe ranije, a ne bude bilo olujnog vjetra, i suncokret može biti dobar. I ako ne bude bolesti", nada se ovaj poljoprivrednik koji ratarske kulture sije na 130 hektara od čega je 40 ha pod pšenicom, 20 ha ječmom, više od 40 ha ima kukuruza te suncokreta na oko 20 ha.

Kada je riječ o pšenici, uzgaja Syngentinu SY Passion sortu koja ove godine izgleda odlično. Otkriva da je konkurentska pored nje, ali nije tako dobra. I ječam je Syngentin, Jallon i Dooblin, a kod kukuruza uglavnom SY Andromeda, grupa 500. Suncokret je sav Surelli koji, tvrdi on,  daleko odskače s prinosom i svime. 

I svu zaštitu koju koristi dolazi iz ove kuće kojoj je vjeran već 14 godina. 

A tek 4 godine više ima mladi poljoprivrednik Adam Brandis iz Josipovca Punitovačkog. Ovaj se 18-godišnjak pridružio svojim starijim kolegama kako bi čuo njihova iskustva kao i Syngentine novitete. Njegova obitelj se bavi ratarstvom i stočarstvom. Na 100 ha zemlje siju pšenicu, suncokret, kukuruz i nešto malo soje te uzgajaju 120 junadi. "Pokušavam nastaviti obiteljski posao. Tata i djed nisu bili u mogućnosti doći pa sam ih zamijenio", kaže ovaj mladić otkrivši da na svojim usjevima već koriste Syngentine proizvode za zaštitu te da imaju dobra iskustva. Boji se da će ove godine biti smanjeni prinosi pšenice, a još više da će cijena biti preniska.  

Nakon što je Jaman opisao stanje s ovogodišnjim usjevima, okupljeni su imali prilike uvjeriti se u kakvom su oni na Perićevim poljima. 

Ratar Zdenko Perić vjeran je Syngenti 14 godina

Četiri hibrida ječma 

Krenuo je s hibridom Dooblin, šesterorednim stočnim ječmom koji je, otkriva savjetodavac, pakiran po broju zrna. "Siju se zrna, a ne kile, kao i kod kukuruza i suncokreta. Norma zrna je 200 po metru kvadratnom, odnosno idu četiri sjetvene jedinice, vreće, po hektaru", pojašnjava te dodaje da po pitanju tehnologije, hibridni ječam ne traži ništa više nego sorta, samo je nešto drugačiji raspored gnojiva. 

"U jesen dajemo startno samo fosfor i kalij, bez dušika - uree. Sav dušik se hibridnom ječmu daje u dvije do tri prihrane u proljeće. Druga se obavezno veže s primjenom regulatora rasta, Moddusa 250 EC, u razmaku od maksimalno dva dana", otkrio je. 

Zaštita je standardna kao i na sortama. U krajevima gdje je redovna pojava vlasulje, apere, stoklase, kako ju neki zovu, on preporuča na što je većim površinama odraditi jesenski tretman herbicidnom zaštitom. Zadnje dvije godine tvrtka na tržište plasira kombinaciju herbicida Filon 80 EC koji se koristi 3 litre po hektaru plus Lector Delta koje ide 0,75 dcl/ha. 

Od hibridnih ječmova, u prodaji ove jeseni  će biti Jallon i Dooblin. "Kod hibridnog ječma predbilježbe za njegovo sjeme počinjemo primati iza 1. 8. jer je potražnja iz godine u godinu sve veća. Od sjemena uljanih repice ćemo imati u ponudi dokazani Bluestar i SY Gloriettu."  

A kakav je pod zubima?

Pšenica SY Exaltation ima veliki potencijal

Nakon ječma prisutni su imali prilike vidjeti i pokuse pšenice već dobro poznate sorte SY Passion, a onda i SY Exaltation.  

"Tipično za Syngentine pšenice, pa i za SY Passion je da na većini klasića ima po tri - četiri, a ponekad i pet zrna. Općenito, visoko je tolerantna na bolesti ." 

Pokazao je i novu sortu koju počinju prodavati ove godine, SY Exaltation. "Ona je nešto niža od Falada, Gabria i SY Passiona, ali ono što se kroz zadnje dvije godine pokusa pokazalo, ne djeluje tako atraktivan kao SY Passion, ali kada dođe vaganje, itekako mu je konkurentna", poručio je te istaknuo kako će na jesen imati u ponudi četiri sorte SY Falado, SY Gabrio, SY Passion i novi SY Exaltation. 

Biostimulatori amortiziraju stres

Za kraj, ali ne manje važno, ostala su pokusna polja merkantilne proizvodnje na kojima su korišteni biostimulatori koji su ovo proljeće prvi puta u prodaji Syngente.  

"Kada kažem biostimulatori, većina poljoprivrednika pomisli, opet neka folijarna gnojiva. Oni nisu folijarna gnojiva nego molekule koje podižu imunitet biljke da bolje, lakše i što bezbolnije prođe različta stresna stanja. Biostimulatori Isabion, Megafol i Quantis, sadrže aminokiseline, ogranski ugljik, nešto makroelemenata i puno mikroelemenata", opisuje dodajući da ova sredstva amortiziraju stres. 

Biostimulatori su novost na tržištu

"Njihove doze po registracijama su jedna do tri litre. Kada je u pitanju pšenica, preporuka je ići sa svakim fungicidom. Moja očekivanja i predviđanja su da će biostimulatori zbog velikih klimatskih promjena postati redovna agrotehnička mjera u svakoj proizvodnji na otvorenom", konstatirao je.  

Vrijeme primjene biostimulatora u kukuruzu i suncokretu je kada dođu u fazu oko  6 i više listova, odnosno imaju dovoljno lisne mase da ga usvoje. Preporuka ih je primjenjivati i u šećernoj repi i u soji. 

Nadalje detaljizira kako je na pšenici i ječmu prvo primijenjen ISABION® uz prvi fungicid jer u sebi uz aminokiseline i organski ugljik sadrži dosta dušika i stimulira razvoj korijena što pomaže da biljka što prije izađe iz zimskog stresa. Uz drugu zaštitu za stabilnost i kvalitetu prinosa se preporuča QUANTIS®. "On sadrži dosta kalija i kalcija koji regulairaju procese otvaranja i zatvaranja stanične membrane, reguliraju jačinu protoka hraniva i hranjivih sokova kroz biljku. Podižu tolerantnost na sušu i pojačavaju asimilacijsku aktivnost", precizno opisuje zaključivši kako uz treći fungicid preporuča Megafol jer on sadrži fosfor koji je bitan za oplodnju.

Na gospodarstvu Adama Brandisa sigurno će probati biostimulatore 

A kako ratari gledaju na ova sredstva? 

Adam Brandis kaže kako ne zna puno o ovim sredstvima pa je i zbog toga došao na Dan polja. "Sve je to još u počecima, ali treba probati, čuti kada se i što koristi ", zaključio je.


Fotoprilog


Tagovi

Dan polja Syngenta Pero Barišić-Jaman Zdenko Perić Adam Brandis Krndija Pokusno polje Biostimulatori Hibridi pšenice Hibridi ječma Stanje na polju


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB