Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 08.09.2023. 07:30

Koji rizik donosi prerana, a koji prekasna sjetva ozimih žitarica?

Na jednoj strani je optimalan rok sjetve, međutim, uvjeti na terenu su promjenjivi i potrebno se prilagođavati

Foto: Depositphoto/alisbalb2
  • 2.816
  • 184
  • 0

Ova godina je za ratare koji uzgajaju žitarice bila puna problema, od skupog repromaterijala do nepovoljnih uvjeta, došlo je do ubrzanog zrenja, a time i do nižih prinosa. Što nam donosi nova sezona to ne znamo. Jedno je sigurno, pred nama je sjetva ozimih žitarica. Na nekim parcelama taj posao ćemo obaviti kasnije zbog usjeva koji su još na površinama, što je posebno izraženo tamo gdje je kasni kukuruz. Zatim zbog suhe zemlje i nedovoljno oborina. 

Mnoštvo je faktora na koje ne možemo djelovati, ali možemo na termin i gustoću biljaka ovisno od vrste.

Sjetva izvan optimalnog roka

Sjetva prije i poslije optimalnog roka nosi sa sobom određene rizike.

Kada prerano obavimo taj posao biljke imaju ubrzan rast, dolazi do prekomjernog busanja, što rezultira izmrzavanjem tijekom zime. Također, ovakve parcele imaju veću zakorovljenost, probleme s pojavom biljnih bolesti i štetnika.

Jesenska sjetva: Može li se uštedjeti na gnojivu, koje sorte sijati?

Kasna sjetva nosi rizik da se biljke neće dovoljno razviti i uspjeti proći kroz period prilagođavanja na niske temperature. One imaju slabije razvijen korijenov sustav zbog čega su osjetljivije na nedostatak vlage u tlu, slabije busaju, prinos može biti smanjen jer stvaraju manje vlati, klasova, manje zrna u klasu, podložnije su stresu. Potrebno je korigirati sjetvenu normu za 10 do 15 posto kako bi se nadoknadila smanjena produktivnost.

Vrijeme sjetve i stanje na terenu

Na jednoj strani je optimalan rok sjetve, međutim, uvjeti na terenu su promjenjivi i potrebno se prilagođavati. Posljednjih godina smo svjedoci sve viših temperatura tijekom jeseni i zbog toga bi termin trebalo prolongirati. Nedostatak ili višak vlage u tlu može biti još jedan značajan faktor. Na proizvođačima je da izbalansiraju uvjete, fotoperiodizam, rast i razvoj usjeva, a prije svega da osiguraju ujednačeno klijanje i nicanje sjemena.

Optimalno vrijeme sjetve ozime pšenice je od 5. do 25. listopada. Ona najbolje podnosi zakašnjelu sjetvu, ali i s njom treba biti pažljiv.

Zob se sije od 25. rujna do 10. listopada, raž od 20. rujna do 20. listopada, a ječam od 1. do 20. listopada, kada se sije i tritikale.


Tagovi

Ozime žitarice Sjetva ozimih žitarica Ozima pšenica Ozimi ječam Jesenja sjetva Jesenja sjetva žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...