Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinska poljoprivreda
  • 22.10.2023. 15:00

Koliko ukrajinski ratari dobiju za tonu pšenice i kukuruza?

Troškovi logistike, rast cijena uvoznog goriva, sjemena, gnojiva i rezervnih dijelova za poljomehanizaciju doveli su do smanjenja cijena koje trgovci mogu ponuditi ukrajinskim poljoprivrednicima

Foto: Depositphotos/oleksii.chumachenko
  • 18.981
  • 1.015
  • 1

Gubici u sektoru žitarica i uljarica u Ukrajini mogli bi u 2023. premašiti 2,17 milijarde eura zbog visokih troškova logistike, kao i poskupljenja goriva i gnojiva, što prijeti smanjenjem zasijanih površina u sljedećim i narednim godinama, izjavili su ovaj tjedan sindikati poljoprivrednika te zemlje, navodi Reuters.  

Ukrajina je jedan od vodećih svjetskih proizvođača i izvoznika hrane, a prije ruske invazije, je većinu svog izvoza obavljala preko crnomorskih luka koje su u potpunosti ili djelomično blokirane od veljače 2022.

Izvoz je ograničen na manje luke na Dunavu i željeznicu prema istočnoj Europi, što je višestruko povećalo logističke troškove i posljedično smanjilo cijenu koju trgovci mogu ponuditi poljoprivrednicima.

Nerentabilna proizvodnja 

Zatvaranje luka također je dovelo do naglog rasta cijena uvoznog goriva, sjemena, gnojiva i rezervnih dijelova za poljoprivredne strojeve.

Agrarno vijeće, najveća ukrajinska agro grupa, izjavilo je da su troškovi proizvodnje pšenice u 2023. godini bili oko 138 eura po toni, s prosječnom otkupnom cijenom od 96 eura, a za uzgoj kukuruza su troškovi 140 eura, a otkupna cijena 89 eura. 

Vijeće je poručilo da će 2023. čak i proizvodnja suncokreta i uljane repice biti nerentabilna, a ratari će tek donekle zaraditi na soji. 

Manje zasijanih površina

Veliki gubici će dovesti do smanjenja zasijanih površina za usjeve 2024.

Ne samo financijske poteškoće, već i nepovoljne vremenske prilike, prije svega nedostatak oborina, ove bi jeseni mogle značajno smanjiti sjetvene površine u toj zemlji. 


Tagovi

Ukrajinska poljoprivreda Ukrajinske žitarice Ukrajinske uljarice Gubici u proizvodnji Cijena pšenice Cijena kukuruza Otkupna cijena Ukrajina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje