Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 08.07.2015. 18:00
  • Koprivničko-križevačka

Koprivina grinja napala podravsku soju

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 99
  • 7
  • 0

Obilaskom terena utvrđen je vrlo jak napad koprivine grinje na soji (Tetranychus urticae).Visoka temperatura zraka pogoduje bržem razvoju grinja, te njezina populacija značajno raste. Napad obično počinje od ruba parcele, a prepoznaje se po mramoriranom lišću koje se kasnije suši i nekrotizira i već sada je na rubovima nekih parcela došlo do potpunog sušenja lisne mase.

U povoljnim godinama za razvoj koprivine grinje (npr. 2003. godine) na Koprivničko-križevačkom smo području, zabilježili vrlo visoke štete na soji, no u Republici Hrvatskoj trenutno nema registriranih akaricida za njezino suzbijanje.

Na nekim je lokalitetima utvrđena i pojava peronospore na soji (Peronospora manshurica). Bolest se prepoznaje po žutim klorotičnim okruglim pjegama na licu lista, a na naličju, na pjegama, nalazi se sivkasta prevlaka. Zaštita od peronospore ekonomski je isplativa samo u sjemenskim usjevima soje. U Republici Hrvatskoj dopuštenje za suzbijanje plamenjače soje ima samo pripravak Galben-M.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koprivina grinja Soja Mramorirano lišće Koprivnično-križevačka županija Šteta Peronospora soje Pjege Prevlaka Sjemenski usjevi Galben-M Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.