Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 04.08.2023. 18:00

Kraj tjedna obilježili pad cijene kukuruza i rast uljane repice

Cijene na svjetskim tržištima diktiraju ratni te vremenski uvjeti, ali stanja su bitno drugačija na europskim i američkim burzama.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 5.493
  • 302
  • 1

Tržište žitarica je i dalje pod različitim pritiscima. Nakon ruskih napada na ukrajinske luke na Dunavu cijena pšenice je na američkom tržištu skočila za pet posto, ali ova ju vijest nije značajno povećala na europskom tržištu.

"Rusi su pogodili skladišta i silose, oštetivši skoro 40.000 tona žitarica koje očekuju afričke zemlje, Kina i Izrael", rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandre Kubrakov na Telegramu.

Cijene žitarica rastu nakon novog ruskog napada

S druge strane Rusi javljaju da su Ukrajinci napali luku Novorosijsk, koja je jedna od najvažnijih ruskih luka na Crnom moru i važan centar za pretovar žitarica.

Transport žitarica alternativnim pravcima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zamolio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija ne poduzima mjere koje bi dovele do još veće eskalacije sukoba u crnomorskom području.

Ukrajinski sindikat trgovaca žitaricama UGA povećao je svoju prognozu kombiniranog usjeva žitarica i uljarica za Ukrajinu za 2023. za skoro osam milijuna metričkih tona na 76,8, piše Reuters. Žetva će vjerojatno obuhvatiti 26,9 milijuna tona kukuruza, 20,2 milijuna tona pšenice, 5,2 milijuna tona ječma, 13,9 milijuna tona sjemena suncokreta, 3,9 milijuna tona uljane repice i 4,8 milijuna tona soje. U prognozi bi izvoz pšenice mogao biti 15 milijuna tona u 2023/24. u usporedbi sa 16,8 milijuna u 2022/23., a ukrajinske isporuke kukuruza mogle bi pasti na 22 milijuna tona sa 29,5 milijuna.

Očekuje se da će veliki pritisak biti na alternativne pravce izvoza i transporta ukrajinskih proizvoda, prvenstveno žitarica. Transport se preusmjerava na željeznicu i luke na Dunavu.

Pada cijena kukuruza, ali raste uljane repice

Kraj tjedna na pariškom Matifu je obilježen daljnjim padom cijene kukuruza. Za tonu pšenice u rujanskim ugovorima treba izdvojiti 236,75 eura, dok je za prosinačke ugovore cijena 246,25 eura. Cijena kukuruza je u padu za skoro pet posto i iznosi 214,50 eura/t, dok je uljana repica poskupjela na 466,50 eura/t zbog smanjenog prinosa i kašnjenja žetve u Europi.

Na američkom tržištu je drugačija situacija. Na čikaškom CBoT-u u padu je cijena pšenica i danas u 13 h je iznosila 210,43 eura/t. Manja je cijena kukuruza i za tonu je trebalo izdvojiti 172,87 eura. Najmanje je pala cijena soje na 479,50 eura/t.

Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede USDA povećan je izvoz soje na 2,72 milijuna tona, što je blizu najviših trgovinskih očekivanja. Izvoz kukuruza je iznosio malo više od 456.000 tona, a to je blizu donje granice trgovinskih očekivanja koja se kreću od 350 tisuća do 1,2 milijuna tona. Tržište kukuruza je pod jakim utjecajem povećane prognoze za žetvu u Brazilu, boljih vremenskih uvjeta u SAD-u i Europi.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Cijene žitarica Cijene uljarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje