Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj duhana
  • 30.01.2024. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Krenulo ugovaranje nove sezone duhana, evo što nude organizatori proizvodnje

Ne postoje zapreke da duhan proizvodimo i izvan Podravine i Slavonije, to je vrlo otporna biljka i može uspijevati na raznim tlima, rekla je predsjednica uprave Hrvatskih duhana, Aleksandra Grigić.

Foto: Hrvatski duhani
  • 1.649
  • 206
  • 0

Vremenske nepogode bile su veliki izazov za poljoprivrednu proizvodnju prošle godine, pa tako i duhana. Neprestane oborine odgodile su početak sadnje za tri tjedna. Iznimno jaka tuča u srpnju i kolovozu, te mraz u listopadu, utjecali su na prinos, pa je izgubljena gotovo četvrtina uroda.

Međutim, proizvođači su pravodobno reagirali, poslušali savjete tehnologa, te obrali i osušili sav duhan s pogođenih područja, a sve proizvedene količine dali u otkup.

"Prošlogodišnji otkupljeni urod isplatili smo svim proizvođačima u potpunosti i na vrijeme, te započeli ugovaranje berbe 2024. i to dva mjeseca ranije nego lani“, rekao je Igor Švarc, rukovoditelj proizvodnje duhana u Hrvatskim duhanima, ističući veliki interes mladih proizvođača.

Hrvatski duhani su ove godine najranije ikad počeli s ugovaranjem sljedeće sezone, te na terenu bilježe pozitivan interes proizvođača. 

Ugovaranje trenutno prati veliki broj zamolbi proizvođača za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju – mehaničke berače, traktore, topere, te za sušnice, što je dobar pokazatelj interesa za ulaskom i povratkom u ovu proizvodnju. Već na početku ugovaranja imali su deset novih domaćinstava, u odnosu na lanjsku godinu.

"Što se organizacije proizvodnje tiče, osiguravamo predfinanciranje kompletne proizvodnje, financiramo dodatna ulaganja u opremu i tehnologiju, osiguravamo stalnu podršku agronoma na terenu, te imamo siguran otkup kompletne proizvodnje uz kontinuiran rast otkupne cijene“, kazao je Švarc.

Igor Švarc, rukovoditelj proizvodnje duhana u Hrvatskim duhanima.

Nove kategorije proizvoda

Nakon protekle dvije godine u kojima su se suočavali s visokim inputima u proizvodnji, pogotovo energenata – plina za sušenje duhana, struje, te gnojiva, pokazatelji za ovu berbu su znatno bolji, čime se direktno smanjuju troškovi proizvodnje.

"Godina je bila izazovna, ali vjerujem da i mi i proizvođači možemo biti zadovoljni zajedničkom suradnjom i postignućima. Dokazali smo da se on u Hrvatskoj proizvodi na održiv način, a lani krenuli s projektom kojim želimo naše proizvođače uvesti u budućnost – u proizvodnju duhana za nove kategorije proizvoda“, kazala je predsjednica uprave, Aleksandra Grigić.

Kontinuirano prate troškove proizvodnje i u skladu s tim podižu cijenu. U dogovoru s proizvođačima pripremili su omotnicu za 2024. godinu, a osim podizanja otkupne cijene kooperantima nude i mnoge druge pogodnosti.

"Interes je velik, bivši proizvođači vraćaju se proizvodnji, kao što se i neki novi ratari odlučuju za ovu radno-intenzivnu, ali visoko dohodovnu kulturu. Naš cilj je proizvodnja kvalitetnog duhana, ali ne pod svaku cijenu - uvijek imamo na umu profitabilnost proizvođača i utjecaj na okoliš“, rekla je predsjednica uprave vodećeg otkupljivača duhana u Hrvatskoj, koji je dio multinacionalne kompanije BAT.

Siguran otkup i rast cijena - treba li razmisliti o duhanu

Na razini BAT grupe postavili su ambiciozne ciljeve do 2030. godine. Prije svega, smanjiti emisije stakleničkih plinova i postati ugljično neutralni, te isto postići i kod kooperanata. Žele smanjiti potrošnju vode unutar cjelokupnog lanca opskrbe, i do 2025. godine uštedjeti 49 posto vode, te podići ukupnu površinu navodnjavanih površina na preko 27% do 2025. godine i pri tome ostvariti 100% navodnjavanja tih površina sustavom kap po kap.

Različitim edukacijama i monitoringom proizvođača žele osigurati poštivanje načela zaštite zdravlja i sigurnosti, osobito tijekom primjene sredstava za zaštitu bilja i tijekom berbe zelenog lista duhana. Primjenom dobrih poljoprivrednih praksi žele povećati prinos po gospodarstvu i poboljšati standard proizvođača, dok kroz koordinaciju s domaćim i inozemnim partnerima i definiranjem akcijskih planova usklađuju poslovanje s Europskim zelenim planom.

Otkupna cijena kontinuirano raste

Hrvatski duhani trenutno otkupljuju otprilike 80 posto ukupne domaće proizvodnje, koja je jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji kod nas. Naime, proizvođačima je osigurana kompletna podrška: od financiranja kompletnog procesa, investicija u tehnologiju i opremu, sustave navodnjavanja i slično, pa sve do sigurnog otkupa.

"Naša otkupna cijena kontinuirano raste iz godine u godinu, čime se vjerojatno ne može pohvaliti niti jedna kultura u Hrvatskoj, posebno među ratarskim kulturama", istaknula je Grigić.

Aleksandra Grigić,  predsjednica Uprave Hrvatskih duhana.

Godišnja vrijednost ove proizvodnje iznosi više od 20 milijuna eura, što je, primjerice, 50 posto ukupne domaće proizvodnje voća.

Prilika je tu, ne samo za povećanje proizvodnje kod sadašnjih proizvođača, kojih je više od 250, nego i motivacija ratarima koji se do sada nisu bavili ovom proizvodnjom. Visina povrata i stabilnost proizvodnje čini ovu kulturu jako zanimljivom opcijom poljoprivrednicima.

Sve informacije doznajte na Viroexpo

Proizvodnja koju organiziraju, prati zahtjeve i smjernice EU u pogledu standarda održivosti, te je jedna od najodrživijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj.

"To znači da čuvamo zemlju, energiju, tehnologiju i opremu, na kraju krajeva i vrijeme, a sve s ciljem smanjenja troškova i povećanja prinosa", istaknula je Aleksandra Grigić.

Uveli su program mehaničke berbe i financirali nabavku 72 mehaničkih berača s kojima su lani obrali gotovo 60 posto ukupnih površina. Tako su proizvođačima uštedjeli trošak radne snage, podigli profitabilnost, ali i uklonili najveću zapreku širenju proizvodnje - nedostatak radne snage.

"Duhan se trenutno proizvodi u Podravini i Slavoniji, ali ne postoje zapreke da se s njom krene i na drugim područjima. Vrlo je otporna biljka i može uspijevati na raznim tlima, proizvodnja je profitabilna, stabilna i dugoročno održiva čime može osigurati i vama i vašim nasljednicima lijep i stabilan život“, zaključila je. 

Gdje ne možemo dobiti više od 5t/h kukuruza, duhan je najbolji izbor

Predsjednica uprave pozvala je sve zainteresirane da na 27. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede - Viroexpo koji će se održati u Virovitici od 16 do 18. veljače, posjete štand Hrvatskih duhana te izravno od njihovih agronoma dobiju sve informacije oko proizvodnje i koristi koje mogu ostvariti kao kooperanti.


Tagovi

Hrvatski duhani Ugovaranje sezone duhana 2024. BAT Proizvodnja duhana Aleksandra Grigić Igor Švarc Viroexpo


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]