Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mješovit uzgoj
  • 01.05.2024. 10:30

Kukuruz i grah na jednom polju: Koje su prednosti i mane ove kombinacije?

Grah koristi biljke kukuruza kao pomoć pri penjanju, a zauzvrat, pod povoljnim uvjetima, možete imati koristi od dušika koji grah fiksira. No, na koje poteškoće možete naići?

Foto: Karolina Rastija
  • 1.994
  • 153
  • 0

Kukuruz i grah dobro se nadopunjuju. Znaju to dobro naši stari koji su ga ručno sijali, iako to neki još i danas rade. No, uz prednosti, postoje i nedostaci kojih poljoprivrednici moraju biti svjesni, piše Agrarheute. Naime, grah koristi biljke kukuruza kao pomoć pri penjanju, a zauzvrat, pod povoljnim uvjetima, možete imati koristi od dušika koji grah fiksira u tlo. 

Slični su im rokovi sjetve i berbe stoga se oba usjeva mogu sijati i žeti u kratkom vremenskom razdoblju. Grah vrlo brzo prekrije tlo u usporedbi s kukuruzom pa se smanjuje rizik od erozije i korova. Osim toga, predstavlja živi malč te stvara mikroklimu za zadržavanje vlage na tlu, a njegova "dlakava" loza odbija štetnike.

Sjetva se vrši kada je temperatura tla 10 ºC u travnju u kontinentalnim uvjetima, dok se u mediteranskom podneblju može obaviti znatno ranije. Najbolje vrijeme je konac travnja pa do sredine svibnja, jer tako izbjegavamo kasne proljetne mrazove. Kada kukuruz naraste oko pet centimetara visine, kraj svake stabljike posijte dva do tri zrna graha.

Može vezati i 25 kg N/ha

Prednost ovog uzgoja je manji rizik od gubitka fosfora i dušika kod uzgoja ove kombinacije nego kod jedne kulture jer u tlu ostaje manje hranjiva. Time se smanjuje rizik od ispiranja dušika ili fosfora u podzemne vode, potoke ili jezera. Portal napominje kako i oprašivači kao što su bumbari imaju koristi od dugog razdoblja cvatnje graha. Međutim, nektar se nalazi duboko, u dnu cvijeta pa divlje pčele ne mogu doći do njega. 

Kukuruz, grah i tikvice - tri sestre koje si međusobno pomažu

Ipak, najvažnija prednost ovakvog uzgoja je što je grah mahunarka i veže dušik iz zraka. Kvržične bakterije moraju se prirodno pojaviti na korijenu. Poznata cjepiva (inokulanti) koja se koriste, primjerice na soji, ne mogu ih zamijeniti. Prema Centru za poljoprivrednu tehnologiju (LTZ) Augustenberg, Baden-Württemberg, gnojidba dušikom u kukuruzu može se smanjiti za otprilike polovicu bez gubitka prinosa suhe tvari. Na slabo opskrbljenim lokacijama grah je, tvrde, uspio fiksirati do 25 kg dušika/ha iz zraka. 

Koji su nedostaci?

Međutim, Agencija za obnovljive izvore (FNR) otkrila je da zrna graha ne fiksiraju atmosferski dušik na mjestima s visokom opskrbom ovim elementom. Pod tim uvjetima, grah se natječe s kukuruzom za raspoloživi dušik i ukupni prinosi se smanjuju. Na položajima koji su dobro opskrbljeni hranjivima, prinosi su manji nego pri samostalnom uzgoju kukuruza.

Najveća poteškoća je kod korištenja sredstava za zaštitu bilja jer ona moraju biti odobrena i kompatibilna za obje kulture. 

Ako su uvjeti posebno dobri za rast, može doći i do poteškoća s berbom kukuruza jer se stabljika graha mota i može doći do zagušenja i kvara stroja.


Tagovi

Sjetva graha Sjetva kukuruza Visoki grah Fiksacija dušika Kombinirana sjetva Grah i kukuruz


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.