Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorta kukuruza
  • 01.10.2023. 18:00

Kukuruz kraće stabljike otporniji na klimatske promjene?

Kukuruz s kratkom stabljikom predstavlja inovaciju za cijelu industriju i ima potencijal iz temelja promijeniri uzgoj ove žitarice. Također, dovodi u pitanje tvrdnju da su veće biljke bolje

Foto: Bayer
  • 1.671
  • 118
  • 0

Ovogodišnja polja pod kukuruzom na mnogim su lokacijama stradala od vjetra i jake kiše.

Kako bi osigurali sigurnu berbu, Bayer grupa i američka poljoprivredna tvrtka Pairwise uzgajaju genetski modificirane sorte s kratkim stabljikama. 

Niža stabljika - manje štete

Cilj je da sortama daju prednost u suočavanju s klimatskim promjenama i smanje nastale štete. Genetski modificirani kukuruz uzgaja se pomoću CRISPR genetskom tehnikom. Njegove stabljike su za 30 do 40 cm niže od konvencionalnog. To je prednost, jer se smanjuje lom stabljike na koljencima.

Prednost se ogleda i u jačem korijenu, boljoj otpornosti na oluje, manjoj šteti i gubitku prinosa, a samim tim i većim prihodima.

Moguće promjene u bilo kojoj točki genoma

Kukuruz s kratkom stabljikom predstavlja inovaciju za cijelu industriju i ima potencijal da iz temelja promijeni uzgoj ove žitarice.  Također, dovodi u pitanje tvrdnju da su veće biljke bolje.

Žitarice i uljarice: U teoriji kaosa znanje je ključ problema

Predviđa se da bi mogao biti posijan na 90 milijuna hektara. Pairwise je u tu svrhu razvio vlastite alate za uređivanje gena koji su bazirani na CRISPR, što omogućava da se izvrše specifične promjene u bilo kojoj točki genoma.

U suradnji između Bayera i Pairwisea fokus nije bio samo na kukuruzu, već i na soji, pšenici, pamuku i repici. Cilj je bio da se proizvede više na istoj površini s manje resursa. Suradnja je donijela 27 novih biljnih osobina koje su uvrštene u eksperimentalne programe. To uključuje genski uređene fenotipove kukuruza sa 20 posto više redova zrna i obećava znatno veće prinose po hektaru.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Bayer Kukuruz Kukuruz kratke stabljike GMO Lom stabljike kukuruza CRISPR tehnika Genetski modificirane sorte


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda