Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Rengel
  • 08.05.2024. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Pitomača

Mario Rengel: Ne koristimo više plug, radimo reduciranu obradu tla

Obrada je brža, potroši se manje goriva, smanjeni su ulazni troškovi, a ukupna proizvodnja je konkurentnija, kaže vlasnik OPG-a koji potrebne strojeve nabavlja od tvrtke Mauthner.

Foto: Goran Gazdek
  • 15.353
  • 1.019
  • 2

Mario Rengel iz Velike Črešnjevice kod Pitomače u Virovitičko-podravskoj županiji prije tri godine odustao je od proizvodnje mlijeka jer je otkupna cijena bila takva da više nije mogla pokrivati troškove. U stajama je bilo 140 goveda, od kojih 60 muznih krava. Unatoč svim naporima, biznis s gotovo tisuću litara mlijeka dnevno, postao je nerentabilan i nije imao šanse opstati.

Mario se brzo preorijentirao na drugu granu poljoprivredne proizvodnje  – ratarstvo, na 125 hektara, uglavnom vlastite zemlje. Nešto malo je u privatnom zakupu, a 30 hektara je državne zemlje.

Prošla godina je zbog visokih cijena repromaterijala, kao i kod većine proizvođača, bila na nuli. Ove sezone na OPG Rengel zasijana je uljana repica, suncokret, kukuruz, ječam, pšenica i po prvi puta na deset hektara industrijski bob. "Usjevi su za sada jako dobri. Kukuruz i suncokret su u fazi nicanja. Mislim da će ova godina biti dobra“, ocjenjuje Mario.

Između ostalog posjeduju sušare za žitarice, otkupljuju od drugih proizvođača pa izvoze u Italiju. "Na žalost prinuđeni smo izvoziti jer u Hrvatskoj nema tržišta. Proizvodnja svinja, goveda i mlijeka jako je pala i jednostavno nema potražnje za našim proizvodima“, kaže Rengel.

Vratili smo život u tlo 

Odlučio se za konzervacijsku poljoprivredu, sustav koji može spriječiti gubitke obradivog tla dok obnavlja degradirana zemljišta.

"Pratimo nove trendove u proizvodnji, radimo reduciranu obradu tla. Kupujemo strojeve s kojima zemlju obrađujemo na drugačiji način, ne kao do sada", kaže pojašnjavajući da ne koriste više plug nego se isključivo baziraju na preciznu poljoprivredu.

Počeo je rasti prinos, a što je najvažnije vratili smo život u tlo, kaže Mario

Nekada dok su imali goveda puno su radili silaže. Sklanjali svu biljnu masu koja je trebala ostajati u tlu kako bi od nje radili stočnu hranu. "Time smo dosta uništili zemljište – smanjio se humus, tlo je postalo zbijeno“, tumači Rengel.

Sada se već vide prvi rezultati. Obrada je brža, potroši se manje goriva, smanjeni su ulazni troškovi, ukupna proizvodnja je konkurentnija.

"Počeo je rasti prinos, a što je najvažnije vratili smo život u tlo. Sad ima glisti koje su nam u ovoj proizvodnji jako bitne. Svake godine radimo analize na svim površinama. Vidi se pomak, ali treba još puno toga napraviti“, naglašava naš sugovornik.

Objašnjava kako konzervacijska poljoprivreda povećava bioraznolikost i prirodne biološke procese iznad i ispod površine tla koji doprinose povećanju učinkovitosti korištenja vode i hranjivih tvari te poboljšanoj i održivoj proizvodnji usjeva.

Zastupaju novi brend njemački Knoche 

Strojeve koje na ovom OPG-u koriste za takvu obradu zemljišta kupuju u tvrtki Mauthner iz Koprivnice, zastupnici Lemkena za područje sjeverozapadne Hrvatske.

"S Mauthnerom surađujemo otkad je došao u Hrvatsku, to je možda već deset godina, a u zadnje tri-četiri smo počeli kupovati strojeve. Cjenovno su prihvatljivi, uvjeti kupnje dosta povoljni", ističe. 

Nabavio je kratku tanjuraču, podrivač, prednji valjak za sjeckanje i pretovarnu prikolicu od 20 tona s kojom i kod njih ide na ispomoć. "Tanjuračom s diskovima od 75 centimetara koji su drugačije zakošeni kad izvrtimo zemlju tu više trava ne raste“, nabraja Mario.

Naglašava da je zadovoljan suradnjom jer nikada u tih desetak godina nije imao potrebe nazvati ih i pitati zašto nešto nije plaćeno i kada će biti. Naime, ova obiteljska tvrtka iz Austrije s tradicijom dužom od 70 godina, bavi se i otkupom i ponudom sjemenske robe. "Uvijek je sve bilo podmireno u roku, prema fakturi. To je sigurnost na kakvu sam u ovih dvadeset godina koliko se bavim poljoprivredom rijetko nailazio. Više ne želim raditi na rizik“, odlučan je Rengel.

I u Mauthneru su zadovoljni suradnjom. Nino Gašpar, voditelj prodaje strojeva u tvrtki kaže kako su u zadnjih nekoliko mjeseci realizirali i novi brend koji su počeli zastupati, njemački Knoche koji ima tradiciju dvjesto i nešto godina.

"Mario se odlučio na kupnju sjeckalice biljnih ostataka i jedan specifični podrivač koji ima malo zaobljena radna tijela. Napravili smo prezentaciju kod njega gdje se skupilo tridesetak ljudi koje zanima reducirana obrada i noviteti koje nameće Ministarstvo poljoprivrede kako bi ostvarili veće poticaje“, objašnjava Gašpar.  

Projekt financijskog najma

Dodaje kako poljoprivrednici prihvaćaju nove tehnologija, ali da se zbog nesigurne cijene žitarica u protekle dvije godine nerado odlučuju u nove investicije. "A ni Ministarstvo se nije baš iskazalo s isplatom obećanih poticaja. Još ništa nije sjelo za reduciranu potporu“, tvrdi.

Strojeve njemačkog brenda Knoche nabavio je u tvrtki Mauthner

Mauthner trenutno, tijekom cijele godine ima akciju sufinanciranja leasing kamata - 2,99% na tri rate. Surađuju s Grenke kućom na projektu financijskog najma gdje klijent plaća najam pa nakon određenog perioda (na tri, pet ili deset godina) stroj ili otkupi ili uzme drugi.

Od Maria doznajemo i da na OPG-u neće povećavati proizvodnju jer planom raspolaganja državnog zemljišta Općine Pitomača mogu imati maksimalno 30 hektara. "Prilagodili smo mehanizaciju tome što radimo, cilj nam je zadržati kvalitetu i bazirati se na poboljšanju strukture tla što je jako teško i zahtjevno“, zaključuje Rengel.

Više o strojevima možete doznati na nekom od niže navedenih kontakata. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Rengel Mario Rengel Reducirana obrada Bez oranja Mauthner Sjeckalica Podrivač Nino Gašpar


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

Mauthner d.o.o.

Đelekovečka cesta 25, 48000 Koprivnica, Hrvatska
tel: Tel: +385 48 626 209, e-mail: info@mauthner.hr web: https://mauthner.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda