Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 05.07.2023. 09:00
  • Osječko-baranjska, Piškorevci

Mato Brlošić: Šećerna repa jedina je ratarska kultura kojoj je cijena porasla

Mato Brlošić od uzgoja šećerne repe ne odustaje. "Time želimo pomoći jedinoj šećerani koja je opstala u Hrvatskoj. Ona zapošljava iznimno velik broj ljudi“, kazao je ekipi Osječke televizije

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.753
  • 300
  • 0

Šećerna repa je poznata kao ratarska kraljica, a njezin urod je, budući da dolazi nakon svih ostalih kultura, bio šlag na torti već dobre sezone ili spas u zadnji čas neke loše ratarske godine.

Iako je većina poljoprivrednika odustala od njezinog uzgoja, Mato Brlošić još uvijek nije. "Time želimo pomoći jedinoj šećerani koja je opstala u Hrvatskoj. Ona zapošljava iznimno velik broj ljudi, poljoprivrednika, prijevoznika, prerađivača...", kazao je ekipi Osječke televizije.

Naime, oni ju siju na 25 hektara, a ove je godine na polju situacija lošija zbog velikih količina kiše. "Palo je i preko 100 litara. Ona to nije mogla izdržati pa ne izgleda baš najbolje. Listovi su žuti zbog previše kiše, tlo je zbijeno, a korijen je ostao bez kisika", pojasnio je Brlošić.

Opća višegodišnja situacija na tržištu šećerne repe u cijeloj Europskoj uniji izravno je utjecala na sustavno smanjenje površina koje se siju ovom kulturom u Hrvatskoj. "Nekada smo imali tri šećerane i do 30 tisuća hektara šećerne repe danas se prema mojim informacijama sije na nekih 7 do 8 tisuća hektara", dodaje Brlošić. Kaže, da su i velike tvrtke koje se bave poljoprivredom počele smanjivati svoje površine pod ovom kulturom.

Istovremeno, cijena ove ratarske kraljice je porasla. "Prošle smo godine imali 300 kuna po toni, ako bude dobar šećer bit će i dodatnih 25 kuna. Jedina je ovo kultura kojoj je cijena porasla, dok je ona katastrofalna kod žitarica i uljarica. Cijena im pada i do 50 posto u odnosu na lani", upozorio je.

Epilog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede - ratarima izvanredna pomoć?

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Mato Brlošić Šećerna repa Kiša Cijene Šećerana Teška godina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]