Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • YieldGap
  • 15.10.2023. 12:00
  • Osječko-baranjska, Miholjački Poreč

Mihael Sklizović: Pametnom analizom tla do tone po ha više kukuruza

Posjetili smo OPG Mihaela Sklizovića koji obrađuje 30 hektara zemlje, od čega na jednoj parceli od 15 hektara provodi pametnu analizu tla te usluge pametne gnojidbe, sjetve i žetve u suradnji s tvrtkom YieldGap

Foto: Karolina Rastija
  • 4.298
  • 352
  • 1

Nekima možda poznat iz showa Ljubav je na selu, ali i kao jedan od najboljih orača u Hrvatskoj, Mihael Sklizović danas je ozbiljan mladi poljoprivrednik koji u Miholjačkom Poreču živi sa suprugom Sarom i dvojicom sinova.

Imaju 65 komada rasplodnih krmača, a prodaju prasce i nešto tovljenika. OPG ima otvoren od završetka srednje škole, kada je od roditelja naslijedio farmu krava. Međutim, leukoza koja ih je snašla dovela ih je do zatvaranja farme i prelazak na svinjogojstvo.

"Sada nam prijeti afrička svinjska kuga. Nadamo se da će nas zaobići. Mi Slavonci ćemo opet preživjeti, naći ćemo način da opstanemo, nije nam prvi put", optimističan je ovaj stočar čija farma je u 3. i 4. kategoriji još od 2019. godine. Obrađuje 30 hektara zemlje, a nada se da će preko natječaja doći do još kojeg hektara.

Kako tolike svinje trebaju puno hrane, a vremenske prilike ne idu uvijek na ruku poljoprivrednicima, Mihael je odlučio provesti pametnu analizu tla kako bi od svoje njive izvukao maksimum uz optimalne troškove ulaganja. Naime, s tvrtkom YieldGap napravili su plan racionalizacije troškova kako ne bi bilo rasipanja i kako bi njivi, kaže, dali točno ono što joj treba i točno onoliko koliko joj treba.

Praćenje stanja o istoj njivi unazad 10 godina

Predstavnik te tvrtke Nenad Arsenić ispričao sve započinje satelitskom snimkom samog polja: "Većina nas zna za mogućnost snimanja polja NDVI kamerom. Međutim, ti podaci nam ne govore puno. Zato smo mi napravili satelitski pregled polja i to unazad 10 godina te smo onda njivu podijelili na manje dijelove, tj. segmente i uzeli uzorke u svakom segmentu zasebno".

Dodao je kako su uzeli njih 15-ak, i to ne napamet kao nekada, već na točno određenom mjestu uzorkovanja, koje su zabilježili uz pomoć GPS-a. Poslali su ih zatim u, kako kaže,  jedan od najboljih i najvećih laboratorija u Europi koji zatim pošalje cijeli elaborat o "krvnoj slici" tla, sa svim pojedinim elementima.

cd
Zaslon koji pokazuje kako uređaj na traktoru skenira njivu (foto: K.Rastija)

"Danas poljoprivrednik mora biti precizan i usmjeren i gledati kamo odlazi svaki euro. Svrha sveg ovoga je da potrošimo točno koliko treba i da ne bacamo ništa uzalud. Tu je i dobrobit tla te očuvanje okoliša. Kako nema viškova, nema ni ispiranja u vodotokove.", istaknuo je Arsenić te dodao kako su drugim klijentima znali po strukturi tla odrediti i gustoću sjetve. Naveo je i kako je idealno vrijeme za analizu upravo nakon skidanja usjeva, a prije iduće gnojidbe.

Pametna analiza tla, gnojidba, sjetva i žetva? Sve to nudi YieldGap

"Godina je takva da su i niski prinosi i niske otkupne cijene, a to se nije valjda nikada do sada dogodilo. Znalo se, ako je manji prinos, to se kompenziralo u nekoj mjeri s cijenom, međutim ove godine su nam ulaganja bila visoka", rekao je ovaj mladi poljoprivrednik te istaknuo kako se može dogoditi i da godina bude odlična što se prinosa tiče, ali ako vi ne vratite u tlo ono što se kulturom iznijelo, opet imate problem naredne dvije do tri godine.

YieldGap, osim već spomenute analize tla, radi i pametnu sjetvu, gnojidbu i žetvu uslužno svojim strojevima koji su u samom vrhu tehnoloških postignuća: "Inače uvijek ima jedan dio koji se u sjetvi preklapa, ako je parcela u klin, imamo poduplavanje uvratina. No s ovim planom i pametnim sijačicama ne. Nijedno zrno nije posijano viška, i tu je već ušteda oko 10%", rekao nam je Mihael.

vds
S pametnom sjetvom nema poduplavanja niti razbacivanja sjemena (foto: M.Sklizović)

Povećao mu se prinos za oko 10 posto

Kukuruz je "skidao" Fendt Ideal 8 koji je, kako kaže Arsenić, "hodajući laboratorij" budući da daje točne podatke o prinosu na svakih 5 metara parcele.

Analizirajući stanje kakvo je bilo prije i sad, Mihael nam je rekao kako vidi razliku od oko tonu po hektaru većeg prinosa kukuruza, što je oko 10% povećanja, a nada se da će naredne godine dovesti do još boljih rezultata. 

Danas nema puno prostora za napredak samo tradicionalnim metodama, genetika je došla do nekog svog vrhunca, a prinosi više ne mogu rasti u nedogled, priča nam Arsenić te dodaje kako se očekuju sve veća ograničenja u EU što se tiče pesticida, a s druge strane i tržište gnojiva je vrlo nestabilno te podložno naglim skokovima i padovima. Stoga je jedini prostor gdje farmer može nešto napraviti racionalizacija i optimizacija svog gospodarenja.

dc
Fendt Ideal 8 u žetvi pšenice (foto: N.Arsenić)

"Globalno, postoji dosta onih koje rade digitalizaciju. No u državama kao što je naša mislim da smo jedni od rijetkih ili čak jedini koji rade usluge digitalne poljoprivrede na ovakav način kako ih radimo. Naš cilj je pomoći poljoprivredniku da donese odluke na temelju podataka. Zato i krećemo od desetogodišnjeg mapiranja i detaljne segmentacije. A, uz naše preporuke, možemo i izvesti sve preporučene precizne radove u polju", istaknuo je Arsenić.

U planu je, dodao je Mihael, ponovno uzorkovanje njive te varijabilna sjetva pšenice, na boljem dijelu gušći sklop, a na lošijem rjeđi, da i tu reduciraju troškove koliko se može.

"U tome je budućnost, vidjeli smo pomake te tako nastavljamo i dalje. Usput pratimo i novosti u strojevima koji s godinama sve više napreduju. Ne bojte se isprobati novitete koje nam tehnologija donosi", poručio je za kraj.

U nastavku možete vidjeti kako je izgledala pametna sjetva kukuruza koju uslužno obavlja tvrtka YieldGap:

Ukoliko imate dodatna pitanja, kontaktirajte YieldGap na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

YieldGap OPG Mihael Sklizović Pametna analiza tla Pametna sjetva Satelitske snimke Ušteda gnojiva Povećanje prinosa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

YieldGap d.o.o.

Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385916232324, e-mail: yieldgap@yieldgap.eu web: https://www.yieldgap.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja