Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem MAKS
  • 16.06.2024. 12:00
  • Osječko-baranjska, Tomašanci

Moderna selekcija sorti - prvi put proizvođači sudjelovali u izboru

Pred više od 100 proizvođača, agronoma i poljorivrednih poduzetnika u sklopu prvog Selectis dana polja predstavljene su nove sorte pšenice i ječma najboljih svjetskih sjemenskih brendova

Foto: AgroChem MAKS
  • 660
  • 90
  • 0

Prvi Selectis dan polja održan je u Tomašancima pored Đakova gdje je pred brojnim uzvanicima od proizvođača, agronoma do poljoprivrednih poduzetnika predstavljena 21 sorta pšenice i sedam sorti ječma najboljih svjetskih sjemenskih brendova. Organizirala ga je tvrtka AgroChem MAKS koja sada kroz sjemenski brend Selectis donosi odabranu svjetsku genetiku, optimiziranu za naše uzgojno područje. Na polju kod OPG-a Kovačić sorte zasijane na 7,5 hektara su bile označene kodovima, a sudionici su ih imali priliku vizualno pregledati i ocijeniti u za to predviđene obrasce.  

"Selectis vizija sjemenarstva temelji se na sinergiji agronomske struke, iskustva hrvatskih poljoprivrednika te eksperata u distribuciji i prodaji sjemena", istaknuli su iz ove tvrtke i dodali kako će vizualnoj procjeni sorti biti pridodani prinosi nakon žetve 20 pokusa s područja cijele Hrvatske. Na taj će način po prvi put u koordiniranom procesu zajedničkim snagama biti izabrani novi rekorderi žetve 2025. godine.

Kodirane sorte - nije im se znalo ime ni brend

"Bilo je veliko zanimanje za ovaj novi pristup danu polja. Imali smo sreće da je vrijeme pogodovalo, a i usjevi su bili u dobrom stanju", rekao je dr.sc. Darko Babić, direktor sektora sjemenarstva ove svjetski priznate tvrtke, dodavši da su ciljano sve sorte bile kodirane i nije se znalo koja je od kojeg sjemenskog brenda. "Započinjemo jedan novi pristup i time mijenjamo trendove i u načinu održavanja dana polja koji zahvaljujući tome poprimaju više proaktivan karakter. Uvodno smo svim prisutnima predstavili agrotehniku pokusa, objasnili metodologiju ocjenjivanja sorti te ih pozvali da sudjeluju u završnoj fazi našeg prvog ciklusa selekcije". Tijekom ocjenjivanja sorti sudionicima je bio podrška tim 15 agronomskih stručnjaka iz Agrochem MAKS koji ih i inače kroz cijelu vegetaciju prate vrhunskim savjetima iz područja zaštite i prihrane bilja te sjemenarstva. 

Na ovom polju u natjecanju sa svojim sortama bile su osim stranih sjemenskih kuća: Lidea, DSV, Secobra, APSOV Sementi, uključene i domaće sjemenske kuće: Poljoprivredni institut Osijek i Bc Institut Zagreb. Radilo se o kasnijim rokovima sjetve (20. studenog) i jako niskoj normi sjetve, a također je na više lokacija pokusa primijenjena različita agrotehnika. "Htjeli smo dobiti varijaciju primijenjenih mjera da bi mogli bolje izlučiti faktor utjecaja same genetike, a također smo htjeli vidjeti i kako ove sorte u ekstremnim proizvodnim uvjetima balansiraju svoj potencijal u pojedinim svojstvima kao i između svojstava te kako maksimiziraju glavne komponente prinosa kao što su broj klasova", istaknuo je te dodao još broj zrna po klasu i klasiću, nalijevanje zrna, krupnoća zrna, a ne manje važno u trenutku agronomskog opažanja sorti bilo je i zdravstveno stanje preostale produktivne lisne mase o kojoj ovisi finalna realizacija potencijala svih navedenih komponenti prinosa zrna. Sve navedeno utjecalo je, kaže, na priželjkivanu objektivniju sliku tako da budemo potpuno sigurni u ono što ćemo ponuditi za buduću proizvodnju na hrvatskim poljima.

"Herbicidni tretman smo obavili preparatom Flame duo u količini od 60 gr/ha. To smo obavili skupa s našim biostimulatorom Tora Root u količini od 3 l/ha. Tretiranje je obavljeno u fazi početka vlatanja", rekao je Marijo Mlinarević, stručnjak za zaštitu i prihranu ratarskih kultura iz AgroChem MAKS-a. Pojasnio je kako su prvi fungicidni tretman obavili s preparatom Fungicidni Pak Tetrax u količini od 1 kom/ha uz dodatak biostimulatora Tora Turbo Cereals u količini od 3 l/ha. Nadalje, dodaje kako su u fazi početka cvatnje obavili drugi tretman preparatom Fungicidni Pak Prodom u količini 1 kom/ha uz dodatak tekućeg dušika Tora Nitro S u količini od 15 l/ha. Toj su otopini dodali i insekticid Cythrin Max u količini 0,05 l/ha. Svim ovim tretmanima dodan je okvašivač Optimus u količini od 0,05 l/ha.

fdc
Prisutni su dobili obrazac u koji su upisivali ocjene za svaku pojedinu sortu

Prisutni su dobili obrasce u kojima su s prednje strane popunjavali svoje osobne podatke, a s druge je bio raspored svih sorti pod kodovima i mogućnost ocjenjivanja svake.

Plan je organizirati selekciju dva puta godišnje

"Jako zanimljivim se pokazalo to što su među sudionicima dana polja otkriveni izvrsni potencijalni selekcioneri - oplemenjivači. Bio sam oduševljen njihovom reakcijom odnosno motivacijom, kao i prilično profesionalnim ocjenama novih sorti, od kojih su najbolje ocijenjene upravo one koje su i moji favoriti", rekao je Babić koji u području oplemenjivanja, biljne genetike i sjemenarstva ima veliki niz jakih globalnih referenci.

AgroChem Maks traži regionalnog voditelja prodaje za zapadnu Hrvatsku - sjeme SelectiS, više pročitajte ovdje 

Ovakvi Selectis dani polja će se održavati dva puta godišnje, u proljeće za ozime usjeve, a u jesen za jare. "To će biti naša metodologija ubuduće i ovakav proces odabira sorti koje će se ponuditi na hrvatskom tržištu odvijat će se u kontinuitetu. Konačno će se potencijal prinosa svake pojedine sorte odmjeriti na vagi, ali očekujemo rezultate u skladu s procjenama dobivenim već ovdje na ovom radnom danu polja.”

vd
Sve su sorte bile kodirane

Što je bilo bitno proizvođačima za ocjenjivanje?

Jedan od proizvođača na ovom danu polja bio je Matej Đuranović iz Forkuševaca koji je rekao kako je ovo definitivno zanimljiv pokus s ozbiljnom količinom različitih sorti koje su se mogle vidjeti u različitim izdanjima vezano za same uvjete proizvodnje. "Možda su bili malo ekstremniji uvjeti, to su sami i organizatori rekli, bila je to kasnija sjetva, ali sve u svemu vrlo zanimljiva priča. Pustili su nas da ocijenimo vizualno ono što vidimo i to je moderan princip koji je za pohvalu", istaknuo je. Dodao je kako na ovakvom događaju još nije sudjelovao niti čuo za što slično. "U ocjenjivanju mi je bilo bitno čisto kako usjev izgleda u ovom trenutku, kolika je gustoća sklopa, koliko se izbusao, veličina klasa i na kraju, sama boja stabljike, iako je već pred samu žetvu, neki su uvelike bolje izgledali od ostalih", poručio je.

Zaključno je Babić naglasio kako uvažavaju mišljenja svojih proizvođača i partnera u prodaji i distribuciji. "Želimo ih i ubuduće uključiti u procese, odnosno cikluse selekcije, izbora najnovijih sorti", jer, dodaje, nitko ne može biti bolji stručnjak od onoga koji poznaje svoju proizvodnu parcelu, nitko ne može biti bolji ekspert u prodaji i distribuciji od onoga koji poznaje svoje prodajno područje, kooperante, partnere, njihove potrebe i zahtjeve. Poručuju kako je Selectis program koji ima otvorena vrata svim proizvođačima i partnerima u distribuciji i prodaji sjemena te i one koji još nisu, pozivaju da se na ovaj način uključe. "Pridružite nam se, pratite razvoj novog pristupa u modernoj selekciji i sjemenarstvu i budite ubuduće i vi dio Selectis priče!", poručio je za kraj.


Fotoprilog


Tagovi

SelectiS Dan polja Izbor sorti Sorte pšenice Sorte ječma Ocjenjivanje sorti Sorte pod šiframa Darko Babić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje