Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 28.03.2018. 12:00

Moguće jake zaraze, na vrijeme obavite prvu zaštitu žitarica od bolesti

Vrlo rano u proljeće mogu se očekivati jake zaraze sivom i mrežastom pjegavosti kod ječma te zaraza smeđom pjegavosti lista kod pšenice. Pogledajte program zaštite koji preporuča Syngenta!

Foto: Syngenta
  • 1.270
  • 52
  • 0

Zbog intenzivnog i brzog rasta ozimog ječma pravovremena preventivna zaštita od bolesti izrazito je važna, naročito u godinama s toplim i vlažnim zimama. Vrlo rano u proljeće mogu se očekivati jake zaraze sivom i mrežastom pjegavosti. Prvim prskanjem ozimog ječma sprječava se daljnji razvoj bolesti i infekcije novih, gornjih listova. 

Prvi tretman ozimog ječma preporuča se obaviti u fazi 1. koljenca (BBCH 31-33). Za prva prskanja Syngenta preporuča primjenu fungicida ARTEA PLUS® u dozi 0,5 l/ha ili ELATUS Era u dozi 1 l/ha.

Otprilike tri tjedna nakon prvog prskanja obavezan je drugi tretman - početak klasanja, kada je lisna masa formirana i razvijen list zastavičar (BBCH 49).

Ječam je osjetljiv na polijeganje zbog čega je važna primjena regulatora rasta. Preporučamo primjenu MODDUS® 250 EC u fazi 1. koljenca (BBH 31). Doza u ječmu: dvoredni 0,4-0,5 l/ha; Ravnomjeran šestoredni 0,6-0,7 l/ha.

Preporuke za prvo prskanje pšenice 

Vrlo rano u proljeće na pšenici možemo očekivati jake zaraze smeđom pjegavosti lista (Septoria tritici) čija prisutnost može umanjiti urode i do 40%.

Prvo prskanje pšenice protiv bolesti najbolje je obaviti u fazi 1. do 2. koljence (početak vlatanja, kada je pšenica visine 20-25 cm)! Za prvo prskanje pšenice preporuča se primjena fungicida AMISTAR OPTI® u dozi 2,5 l/ha kao vrhunsku zaštitu pšenice od rane pojave smeđe pjegavosti ili ekonomično rješenje ARTEA PLUS® u dozi 0,4-0,5 l/ha.

Za sprječavanje polijeganja preporuča se MODDUS® 250 EC u dozi 0,3-0,4 l/ha.

Novost u sezoni 2018.:
AMISTAR OPTI® i ARTEA PLUS® po znatno povoljnijim cijenama.
AMISTAR OPTI® i u pakiranju 20 l.

Za više informacija o zaštiti žitarica od bolesti, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Syngenta Prskanje Bolesti Žitarice Ječam Pšenica Amistar Opti Artea Plus


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...