Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna nepogoda
  • 10.07.2024. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Bošnjaci

Na 4.500 ha šteta je 100 %, polovica usjeva osigurana, ali poljoprivrednici ne mogu do odšteta?

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora sastalo se s načelnikom Općine Bošnjaci i poljoprivrednicima. Sve strane upiru prst u osiguravajuća društva.

Foto: Odbor za poljoprivredu
  • 6.518
  • 370
  • 0

Stopostotnu štetu na 4.500 hektara poljoprivrednih usjeva kojima su većinom obuhvaćeni kukuruz, soja i šećerna repa, utvrdila je Komisija za procjenu štete, dok su jednu trećinu usjeva pod pšenicom i ječmom poljoprivrednici uspjeli ovršiti prije nevremena, rekao je načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić čelnicama saborskog Odbora za poljoprivredu Marijani Petir i Dragani Jeckov. Na sastanku, kojemu su nazočili i poljoprivrednici Josip Vinković i Zdenko Perakić, naveo je i da je do ponedjeljka, 8. srpnja, registrirano 119 prijava štete koja se i dalje popisuje. 

"Približno 50% poljoprivrednika s područja općine osiguralo je svoje usjeve, no problem nastupa prilikom utvrđivanja štete jer djelatnici osiguravajućih društava, koji rade procjenu, ne raspolažu potrebnim znanjima o načinu obračuna pa njihovi nalazi uglavnom idu na štetu poljoprivrednika", prozvao je načelnik i naglasio da je navedeno razlog zašto sve manje poljoprivrednika osigurava svoje usjeve.

Isto tako, smatra da je problem i nezainteresiranost dijela osiguravajućih društava za osiguranje poljoprivrede proizvodnje. 

Nije isplaćena ni šteta od prošlogodišnjeg nevremena 

Koliki je problem na terenu, podrctali su Vinković i Perakić tražeći ubrzanje procedure utvrđivanja, ali i što žurniju isplatu naknade za pretrpljenu štetu. "Oni koji su osigurali svoje usjeve još uvijek nisu dobili naknadu štete za nevrijeme koje je Bošnjake pogodilo prošle godine, a informacije koje dobivamo iz Agencije za plaćanja uglavnom ukazuju na nedovoljan broj djelatnika za obradu podnesenih zahtjeva", naglasili su.

Reagirala je, navodi se u priopćenju Odbora za poljoprivredu, potpredsjednica Dragana Jeckov istaknuvši kako osiguravajuće kuće ne priznaju objektivnu i realnu štetu koja nastaje na poljoprivrednim gospodarstvima, a "o naknadi štete za izgubljenu dobit s njima nije moguće razgovarati". 

Marijana Petir, pak, podsjetila je da su u nekoliko navrata pozvali na kadrovsko kapacitiranje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, što bi ubrzalo postupke utvrđivanja valjanosti dokumentacije i brže isplate sredstava korisnicima.

"Odbor je ukazao na visoke iznose financijskih sredstava koji se izdvajaju za osiguranje usjeva i nasada i zahtijevao je od nadležnih državnih tijela da iznađu učinkovit model osiguranja kojim bi se spriječilo nepošteno postupanje osiguravajućih društava, što bi rezultiralo i većim odazivom poljoprivrednika za osiguranje njihovih usjeva i nasada", podsjetila je.

Uz problem osiguranja i isplate, poljoprivrednici su istaknuli da bi im, s obzirom kako su njihova gospodarstva stradala i usred pojave afričke svinjske kuge, puno pomogla nabava nazimica od strane države kako bi obnovili svinjogojsku proizvodnju na farmama koje su već gotovo godinu dana prazne.

Naknada iz Državnog proračuna 

Naveli su i velike štete koje im uzrokuje divljač na njihovim gospodarstvima te istaknuli da bi u preveniranju šteta od elementarnih nepogoda trebalo koristiti sustav protugradne obrane. Petir je dodala da je Odbor također raspravljajući o štetama od elementarnih nepogoda, pozvao na provođenje Zakona o sustavu obrane od tuče i izradu stručne analize kako bi se utvrdila učinkovitost protugradne obrane, jer "donošenje zaključaka bez stvarnih pokazatelja i neprovođenje Zakona nije prihvatljivo rješenje".

Govoreći o olujnom nevremenu koje je poharalo ovu općinu 1. srpnja, načelnik Juzbašić je rekao da je Vlada osigurala potreban materijal za sanaciju stambenih zgrada, no potrebno je što prije iznaći sredstava za obnovu gospodarskih zgrada. 

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, nakon popisa svih šteta objavit će Program pomoći, kojim će se iz sredstava Državnog proračuna osigurati naknada poljoprivrednicima za nastale štete na usjevima, dok će za obnovu poljoprivrednih objekata i mehanizacije biti moguće koristiti sredstva za obnovu poljoprivrednog potencijala u okviru Nacionalnog strateškog plana", najavila je Petir. 

Očekuje, zaključila je, da se oba javna poziva objave što prije.


Tagovi

Bošnjaci Štete Prirodna nepogoda Osiguranje Marijana Petir Dragana Jeckov Andrija Juzbašić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".