Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.06.2023. 18:00

Na europskom tržištu izjednačene cijene pšenice i kukuruza

Kako su danas izgledale cijene? U kojoj zemlji je pola globalnih zaliha žitarica?

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.020
  • 381
  • 0

Početak tjedna je započeo rastom cijena, ali je srijeda donijela pad budućnosnica pšenice, kukuruza i uljane repice. Najvažnija vijest koja je preokrenula situaciju je procjena zaliha pšenice u Francuskoj, a one su veće od očekivanih. U lipanjskoj prognozi iznose 2,89 milijuna tona, što je više od prošlomjesečne koja je iznosila 2,72 milijuna tona. Očekivanje žetve je pod pritiskom utjecaja vremenskih prilika. U Europi su najviše pogođeni centralni i sjeverni dijelovi. U SAD bi prinosi mogli biti najniži u posljednjih 50 godina.

Izvoz pšenice u Europskoj uniji od početka sezone do prošlog tjedna iznosio je 30 milijuna tona. Najveći uvoznici su Maroko sa 4,7 milijuna tona, Alžir 4,1 i Nigerija 2,8 milijuna tona.

Izjednačene cijene

Na pariškom MATIF-u cijena pšenice u četvrtak u 14 h bila je 235 eura/t. Ista je bila i za tonu kukuruza, dok je za uljanu repicu trebalo izdvojiti 443 eura.

Na čikaškom CBoT-u je pšenica blago pala na 213,84 eura/t. Na kukuruz je utjecala prognoza berbe u Brazilu koja je, istina, sa 125,5 milijuna tona neznatno povećana na 125,7 mil. t. Za tonu kukuruza je trebalo izdvojiti 220,90 eura. Cijena soje je imala blagi pad na 470,96 eura/t.

Pada globalna potrošnja

Utjecaj je imalo i objavljeno izvješće USDA koje je dalo dugoročnu prognozu ponude i potražnje za sezonu 2023/24., a koja je bolja nego svibanjska. Povećana je prognoza proizvodnje žitarica u svijetu za 14,2 milijuna tona na rekordnih 2.834 milijarde tona. Revizije naviše se uglavnom odnose na Rusiju, Indiju i Ukrajinu. Treba napomenuti da su ove prognoze nastale prije nego je uništena brana Nova Kahovka u Ukrajini. 

Pada globalna potrošnja žitarica za 1,8 posto na 2.818 milijuna tona. Potrošnja će biti niža od očekivane žetve.

Kako izgleda prognoza za žitarice i uljarice u Europi?

U slučaju da se ostvare predviđanja ponude i potražnje, na kraju nove sezone doći će do povećanja globalnih zaliha žitarica za skoro 16 milijuna tona na godišnjem nivou, ali će i dalje biti 1,2 posto ispod sezone 2021/22. Omjer zaliha i upotreba će ostati na zadovoljavajućoj razini od 28 posto. To znači da će zalihe pokriti nešto više od 102 dana globalne potrošnje.

Zanimljiva je vijest da se skoro polovica globalnih zaliha žitarica nalazi u Kini.


Tagovi

MATIF CBoT USDA Cijena pšenice Cijena soje Cijena kukuruza Cijena uljane repice Tržište žitarica Tržište uljarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.