Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 08.09.2024. 15:00

Na tržištu uskoro biološki repelenti u borbi protiv ptica na usjevima?

Osim što pojedu tek posijano sjeme, neke ptice čupaju i mlade biljke iz tla.

Foto: Shutterstock/Dietrich Leppert
  • 122
  • 0
  • 0

Vrane, golubovi i druge ptice često jedu tek posijano sjeme, što zahtijeva skupa dosijavanja. Štete od ptica najčešće se javljaju na kukuruzu, repi, suncokretu, soji, ozimim žitaricama i na travnjacima, odmah nakon sjetve ili nicanja biljaka. Na primjer, vrane ne samo da jedu sjeme, nego i čupaju mlade biljke iz zemlje.

Šteta je također moguća na folijama, a čak i na cijevima za navodnjavanje. Nova sredstva za tjeranje ptica trebala bi pružiti rješenje za ove probleme, prenosi Agrarheute

"Prirodni" proizvodi za zaštitu od ptica, primjerice na bazi čili praha ili ekstrakta hmelja, u praksi nisu pokazala pouzdanu učinkovitost. Ipak, očekuje se da će nova biti odobrena narednih godina.

Očekivani novi biološki repelenti protiv ptica

Jedan od obećavajućih tretmana je i biološki repelent Ibisio od Bayera, za tek posijano sjeme, koji tjera vrane i golubove te pomaže poljoprivrednicima u očuvanju prinosa i zaštiti usjeva. Na bazi ekstrakta crnog papra, pripravak sadrži oleorezin kao aktivnu tvar. Riječ je o ekološki prihvatljivom proizvodu koji bi trebao biti jednako učinkovit kao kemijska sredstva.

Još jedan novi repelent je Ecovelex od Corteve koji u svom sastavu sadrži prirodne terpene, organske spojeve iz biljaka koje pticama imaju loš okus i neugodno mirišu. Terpeni, koji brzo hlape, se formuliraju u mikroinkapsulacije kako bi se postupno otpuštali.

Testira se i protiv drugih štetnika, poput divljih svinja. Očekuje se da će biti dostupan za godinu do dvije, najprije za kukuruz, a kasnije i za druge kulture.

Potreba za novim rješenjima

Problem nedostatka učinkovitih alternativa dodatno je pojačan 2019. godine, kada je u Njemačkoj stupila na snagu zabrana tretiranja sjemena Mesurolom, pri čemu je ostalo dozvoljeno korištenje tog sredstva jedino na kukuruzu. Osim toga, procjenjuje se da je 2023. godine oko 20% ukupne površine kukuruza u EU i Velikoj Britaniji bilo zaštićeno samo jednim repelentom.

Kako zaštititi polja, voćnjake, vrtove i perad od ptica?

Raste potreba za bržim razvojem učinkovitih proizvoda za zaštitu usjeva od ptica. Kako bi se doskočilo ovom problemu, u Njemačkoj je, primjerice, odobreno hitno korištenje sredstva Korit 420 FS, s aktivnom tvari Ziram, za zaštitu kukuruza od ptica.  Još jedno novo sredstvo razvija Kwizda Agro, pod radnim nazivom KNT04, koje se očekuje na tržištu tek 2028. godine.  


Tagovi

Ptice Ozime žitarice Golubovi Bayer Corteva Njemačka Mesurol Šteta od ptica Vrane Štete na usjevima


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žurim da prva zaplivam #RuralFoto #životinje