Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalcizacija
  • 22.07.2024. 09:00

Nakon žetve žitarica idealno je vrijeme za kalcizaciju tla

Tla koja su dobro opskrbljena vapnom imaju znatno bolju strukturu, mogu bolje skladištiti vodu i stoga dulje opskrbljivati ​​biljke vodom u sušnim vremenima

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 97
  • 0
  • 0

Nakon žetve strnih žitarica mnogi poljoprivrednici razbacuju vapno na svoje zemljište. Ono se aplicira uz potrebnu obradu strništa. Trebalo bi se pomiješati po cijelom površinskom sloju tla, a ne zaoravati plugom, preporučaju stručnjaci za gnojiva.

Pojašnjavaju da ga je optimalno umiješati u gornji sloj tla (npr. tanjuračom ili gruberom), a ako se ono zaore, ispire se u dublje slojeve i stoga je beskorisno, piše Agrarheute.

Stajski gnoj veliki potrošač

Budući da je po strništu lako ići razbacivačima, upravo se ovakav oblik kalcizacije najčešće obavlja. Moguće je ovu aktivnost obaviti i za održavanje nasada i oporavak usjeva, ali se razlikuje po količini primijenjenog vapna.

Ističu da, što je tlo teže, to je važnije imati dovoljno vapna za dobru strukturu tla. Stajski gnoj njegov je veliki je potrošač zbog visokog sadržaja amonijaka te obilna gnojidba njime može spriječiti apsorpciju kalcija u biljkama.

Vrste i učinci kalcizacije

Vapna koja su u ponudi razlikuju se po svom sastavu (oblik kalcija i drugih hranjivih tvari), njihovoj topivosti i djelotvornosti. U principu, sve tri vrste prirodnog vapnenog gnojiva (živo (CaO), gašeno (Ca(OH)2) te hidratizirano (stariji naziv hidraulično) vapno) mogu se koristiti za strništa. 

Ono se koristi kao gnojivo za regulaciju pH vrijednosti tla koja ima odlučujući utjecaj na dostupnost hranjiva biljkama. Opskrba vapnom uvelike utječe na stvaranje korijena. Može pospješiti nicanje i razvoj mlade biljke. Stručnjaci također ističu kako se vrlo brzo može uočiti njegov nedostatak po strukturi tla ili gdje nije dobro formiran korijen.

Također, tla koja su dobro opskrbljena vapnom imaju znatno bolju strukturu, mogu bolje skladištiti vodu i stoga dulje opskrbljivati ​​biljke vodom u sušnim vremenima. Dobro opskrbljena područja znatno su kasnije reagirala na sušu.

Valja napomenuti da bi prije ovog postupka najbolje bilo obaviti analizu tla te obaviti kalcizaciju po preporukama stručnjaka.


Tagovi

Kalcizacija Bacanje vapna Razbacivanje vapna po strništu Kalcij u tlu


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...