Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 04.06.2024. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Virje

Naslijedio je OPG, obrađuje 60 hektara i pomno bira koje sorte sije

Obiteljsko je gospodarstvo prije dvadesetak godina pokrenuo njegov otac Mirko, a sada ga je naslijedio Antonio koji obrađuje 60 hektara zemlje. "To je ljubav od malih nogu", rekao je.

Foto: Saša Uranjek
  • 4.528
  • 715
  • 0

Antonio Peršinović mladi je poljoprivrednik iz Virja koji je radove na polju i poljoprivredne strojeve zavolio još u djetinjstvu, pomažući roditeljima na obiteljskom gospodarstvu. 

"Naslijedio sam OPG od roditelja koji se poljoprivredom bave od davnina, kao i njihovi preci. Od malih nogu sam u tome i nastavio sam obiteljski posao", opisuje Antonio.

Obiteljsko je gospodarstvo prije dvadesetak godina pokrenuo njegov otac Mirko. Danas se bave ratarstvom i stočarstvom, obrađuju oko 60 hektara zemlje na kojoj uzgajaju pšenicu, kukuruz i suncokret te kulture za hranidbu stoke.

"Ljubav je to od malih nogu i to je vjerojatno u našoj obitelji nasljedno", podcrtava dodajući da je plan baviti se i dalje ratarstvom te stočarstvom pa i povećavati proizvodnju koliko to bude moguće.

Sofru je najzastupljenija sorta

Obitelj više godina surađuje s tvrtkom RWA Hrvatska u kojoj vide dobrog partnera: "Dugogodišnji smo kooperanti i suradnja je odlična. Imaju širok spektar kultura koje mogu ponuditi za naša polja i vrlo su korektni što se tiče savjeta i uvjeta proizvodnje", pohvalio je. 

vds
Sofru je na svojim poljima zasijao Antonio, ali i brojni drugi poljoprivrednici diljem zemlje

Njihovi savjetnici uvijek stoje na raspolaganju zatreba li mu pomoć. "Ako nešto ne znamo ili nismo stručni, kontaktiramo ih, slušamo njihove savjete i zato ovo polje ovako izgleda", rekao je pokazujući nam usjeve pšenice.

Među mnogobrojnim sortama koje tvrtka RWA nudi na tržištu, Antonio se odlučio za Sofru.

"Na našim poljima većinom je zasijana iz razloga što je vrlo tolerantna na bolesti, polijeganje. Uz korištenje sredstava zaštite daje vrhunski prinos", naglasio je ovaj mladi poljoprivrednik.

Prilagodba vremenskim prilikama

Karakteristikama sorte Sofru zadovoljni su i predstavnici tvrtke RWA. Radi se, naime, o njihovoj najprodavanijoj i jednoj od najprodavanijih sorti pšenice na hrvatskom tržištu.

"Puno pažnje posvećujemo tome da naši kooperanti sami upoznaju kvalitetu koju nudimo", rekao je Tomislav Kovačić, prodajni predstavnik RWA za Koprivničko-križevačku županiju i dodao da su karakteristike Sofru da je visokoprinosna te postiže dobre parametre kvalitete, što su prepoznali i poljoprivrednici.

Budući da je poljoprivredna proizvodnja tvornica pod vedrim nebom, vrlo je važno prilagoditi se vremenskim prilikama. Ipak, prošla godina, podsjeća Antonio, bila je puno zahtjevnija od ove. Bolje su raspoređene oborine zbog kojih je lani zabilježeno i više bolesti.

"Usjevi sada izgledaju odlično i nadamo se da će tako ostati do žetve", opisuje. 

Bez ljubavi prema poslu nema ni uspjeha

Da je svaka sezona drugačija, dodaje i Kovačić navodeći da je vidljivo da u nekim godinama imamo velike sušne periode, a u drugim puno vlage. 

"No naše sorte pšenice su se pokazale jako otporne na te oscilacije i postižu jako dobre rezultate", rekao je i dodao da to ne isključuje zaštitu pšenice, jer se agrotehnika mora odraditi po pravilima struke.

Bez obzira na sve poteškoće s kojima se u svom poslu susreće, Antonio poručuje da planira nastaviti razvijati posao na svom obiteljskom gospodarstvu. Pritom ističe bitno - bez ljubavi prema ovom poslu, nema ni uspjeha.

"Veseli nas da imamo sve više mladih poljoprivrednika koji preuzimaju posao od svojih roditelja i da naša poljoprivreda u Hrvatskoj raste, a ne da pada. Zajedničkim koracima idemo prema uspjehu", poručio je i Kovačić.

Videoprilog s polja Antonia Peršinovića možete pogledati ispod:


Fotoprilog


Tagovi

Antonio Peršinović Mladi poljoprivrednik RWA Hrvatska Uspješna suradnja Pšenica Sofru Najprodavanija pšenica


Autor

Saša Uranjek

Više [+]

Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu na produkciji televizijskog programa.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda