Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana žitarica
  • 21.01.2024. 07:30

Nedostatak magnezija može biti uzrok žućenja žitarica i uljane repice

S prvim toplijim danima na poljima pod ozimim usjevima, najčešće žitaricama, možemo primijetiti da biljke imaju drugačiju obojenost. Simptomi variraju ovisno o vrsti, sorti, uvjetima uzgoja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.717
  • 111
  • 1

Važan element u ishrani bilja je magnezij. Ulazi u sastav klorofila i ima vrlo važnu ulogu u rastu i razvoju usjeva. Na njegov nedostatak su posebno osjetljive ozime i jare žitarice, uljana repica, ali i druge kulture.

Rana pojava simptoma

S prvim toplijim danima na poljima pod ozimim usjevima, najčešće žitaricama, možemo primijetiti da biljke imaju drugačiju obojenost. Simptomi variraju ovisno o vrsti, sorti, uvjetima uzgoja. Prvo se uočavaju na starijim listovima, jer se radi o elementu koji je vrlo pokretljiv u biljnom tkivu.

Karakteristična je promjena boje listova koja nastaje zbog smanjenja klorofila. Kloroza zahvaća površinu lista, ali ne i lisnu nervaturu koja ostaje zelena. Ako se nedostatak ne riješi, dolazi do propadanja i sušenja.

Dobro ishranjena pšenica i biljka koja ima simptome manjka magnezija (Foto: Flickr/CIMMYT)

Na poljima u proljeće možemo vidjeti oaze pšenice svjetložute boje i to je jedan od prepoznatljivih znakova nedostatka ovog elementa. Male bijele mrlje se šire duž lista.

Na žitaricama se simptomi mogu javiti na početku razvoja, kada biljčice imaju samo dva do tri lista. Mladi usjevi su najosjetljiviji jer, kada se razvije korijen u fazi busanja, simptomi mogu nestati. Jak korijen crpi hranjiva iz dubljih slojeva.

Što duže traje ovakvo stanje, biljke imaju uveli izgled i usporen rast. Usjevi zbog dugotrajnog manjka postaju žuti, donji listovi poprimaju smeđu boju, a mlađi se izdužuju, javljaju se gole površine na parceli.

Amonij i kalij ga inhibiraju

Kod sjetve treba izbjegavati terene koji zadržavaju vodu i uskladiti je s vremenskim uvjetima. Obratiti pažnju na gnojidbu i prihranu. Ionski antagonizam je izražen između amonija i kalija prema ionima magnezija. Gnojiva koja imaju veći sadržaj ovih elemenata inhibiraju usvajanje magnezija. Njegov i odnos kalija treba biti 1:2.

Žitarice za njim imaju najveću potrebu u fazi busanja i vlatanja, čime se indirektno utječe na prinos.

Fotografija korištena u tekstu: Flickr licenca CC


Tagovi

Magnezij Nedostatak magnezija Žućenje žitarica Žućenje pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje