Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva ječma
  • 10.06.2024. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Josipovo

Nikad ranija žetva ječma: Slaven Puzjak zadovoljan s 5,5 tona po hektaru

Na slavonskim poljima u posljednjih je nekoliko dana krenula žetva ječma. Slaven Puzjak ističe kako nikada ranije nije došao, a uz minimalna ulaganja postigao je 5,5 tona po hektaru

Foto: Slaven Puzjak
  • 4.247
  • 358
  • 0

Na slavonskim poljima u posljednjih je nekoliko dana krenula žetva ječma. I to nikada ranije nego sad, kažu nam poljoprivrednici. Prije se želo iza Antunova, a sada već u prvom tjednu lipnja.

Slaven Puzjak iz Josipova u općini Sopje ima ga na pet hektara: "Godina izgleda sasvim zadovoljavajuće. Istina, nikad nije došao ranije, a s obzirom na velika nevremena u okolnim mjestima, uspjeli smo naš urod skinuti", rekao je, te da sada imaju jednu brigu manje.

Imao je, dodaje, odličnu kvalitetu, hektolitar je bio 67-68. "Prinos nije za ponos, ali je uz minimalna ulaganja ostvareno 5,5 t/ha, što nam je zadovoljavajuće". 

cd
Slaven Puzjak ove je godine ostvario 5,5 t/ha prinosa uz minimalna ulaganja

Robu odvoze u Agronom s kojima, ističe Puzjak, ima odličnu suradnju, a nadaju se da će tako biti i dalje: "Mi poljoprivrednici nismo nikad zadovoljni cijenom, a kako bi i bili kada su nam cijene inputa digli u nebo. Tako da nam je svaka mala", napominje dodajući da bi volio da je barem 180-190 eura po toni, ali da se nagađa da će ona biti 150 €/t.

"Ovo je najčudnija godina do sada. Ima dijelova gdje je stabljika zelena, a klas je zreo, što otežava kombajniranje", rekao je Damir Rastija, poljoprivrednik iz Sopja. "Sijao sam ga na nešto lošijoj zemlji, pa ne očekujem više od pet tona po hektaru", dodao je.


Fotoprilog


Tagovi

Žetva ječma Kombajniranje Slaven Puzjak Josipovo Cijena ječma Prinos ječma Damir Rastija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.