Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 07.12.2019. 18:00

Niske dnevne temperature ne utječu na žitarice, one se dobro razvijaju

Pad prosječnih dnevnih temperatura ispod pet stupnjeva, najavio je kraj vegetacijske sezone u Bjelorusiji, dok se u Bugarskoj ozimi usjevi dobro razvijaju.

Foto: Depositphotos/Hackman
  • 601
  • 34
  • 0

Zbog hladnog vremena od 18. do 23. studenog, prosječna dnevna temperatura zraka pala je ispod 5 °C, što ukazuje na kraj vegetacijske sezone u Bjelorusiji.

Jesenski rast u 2019. trajao je duže nego obično, pa su se biljke normalno razvijale. Na kraju vegetacije, stanje usjeva u većini krajeva ocijenjeno je kao dobro. Hladno vrijeme uzrokovalo je da se biljke stvrdnu. Zbog temperatura ispod nule, tlo se počelo smrzavati. Parcele su bez snijega, prenosi UkrAgroConsult.

Posijane žitarice u Bugarskoj dobro se razvijaju

Uzimajući u obzir relativno toplo vrijeme i poboljšane uvjete vlažnosti tla, procesi rasta i razvoja ozmih usjeva, nakon 20. studenog odvijali su se normalnim tempom u Bugarskoj. 

Na sjeveru i jugu padaline su poslije 20.11. poboljšale i opskrbu zemljišta vlagom i uvjete rasta za zasijane i tek iznikle žitarice.

Na istoku zemlje, gdje nije bilo kiše, postojali su povoljni uvjeti za duboko oranje parcela namijenjenih proljetnoj sjetvi, prenosi UkrAgroConsult.

Postotak vlažnosti tla je oko 30% svuda u Ukrajini

Temperature zraka pale su tijekom 21. i 22. studenog. Dnevni prosjek kretao se u rasponu od -6 °C do +5 °C. Zbog privremeno oštre i hladne zime, tlo se smrzlo do dubine od 6 do 20 cm u poljima bez snijega, u periodu od 23. do 25. studenog, a temperatura tla na dubini čvora busanja, pala je na 3,7 - 6,0 °C ispod nule - što je daleko iznad razine letalnih temperatura.

U sjevernim, zapadnim i centralnim područjima zemlje primijećene su povremene padaline, ali njihova količina bila je u rasponu od 3,4 do 11 mm dok su južni i istočni dijelovi bili bez padalina. Postotak dostupne zemljišne vlage iznosio je najviše 30% skoro svuda. Loša opskrbljenost (ispod 10%) primijećena je u regijama Čerkasi, Kirovohrad i Odesa. U ostatku zemlje sadržaj vlage u oraničnom sloju je optimalan i iznosi 21 - 28 mm.

U zoni stepa i djelomično u šumsko - stepskoj zoni (Čerkasi, Kijev, Sumi, Vinitzia) uvjeti uzgoja biljaka pogoršali su se i na razini dugoročnog prosjeka i u odnosu na 2018. godinu. Razlog je kritični sadržaj vlage u površinskom sloju zemljišta, izvještava UkrAgroConsult.

Kina odobrila izvoz uljanih pogača iz Ukrajine

Ukrajina i Kina postigle su sporazum o izvozu uljanih pogača na kinesko tržište. Zemlje su potpisale i odgovarajući protokol.

To je izvjestio zamjenik ministra ekonomije, trgovine i poljoprivrede Taras Kachka, trgovinski predstavnik Ukrajine, prenosi UkrAgroConsult.

Egipat dobio na tenderu za kupovinu pšenice

Nedavno je GASC održao tender za kupovinu mljevene pšenice, za isporuku 21. - 31. siječnja 2020. godine.

Podsjećanja radi, na posljednjem tenderu od 14. studenog, Egipat je kupio 465.000 tone pšenice iz Ukrajine i Rusije po prosječnoj cijeni od 232,35 dolara/t, za isporuku od 5. do 15. siječnja sljedeće godine.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

GASC Tender za pšenicu Ozimi usjevi Duboko oranje Tek iznikle žitarice Hladna zima Zemljišna vlaga Uljane pogače Taras Kachka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje