Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja soje
  • 09.02.2024. 18:00

Novi maksimum za izvoz ukrajinske soje - gdje odlazi?

Izvoz je porastao uglavnom na račun jedne zemlje, koja je povećala kupnju za prvih 5 mjeseci 2023/24 za više od 5 puta – na rekordnih 547 tisuća tona

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 2.531
  • 183
  • 0

U razdoblju rujan-siječanj, sezone 2023./24. izvoz soje iz Ukrajine dosegao je gotovo 1,9 milijuna tona, što je 17% više u odnosu na prethodnu godinu te je povijesno postao drugi najveći izvoz u prvih 5 mjeseci sezone, a nakon rujna-siječnja 2019./20. kada je iznosio 2,1 mil. t. Ove je podatke predočila Svitlana Kyrychok, analitičarka tržišta uljarica agencije APK-Inform u članku "Tržište soje u Ukrajini u sezoni 2023/24: rekordi, trendovi i očekivanja".

Cijena i kvaliteta

"Takav tempo izvoza prvenstveno je objašnjen atraktivnom cijenom ukrajinske soje na svjetskom tržištu u usporedbi s američkom ili drugog podrijetla, u kombinaciji s prilično visokim pokazateljima kvalitete", objasnila je. 

Izvoz je porastao uglavnom na račun Egipta, koji je u prvih 5 mjeseci sezone 2023/24 povećao kupnju za više od 5 puta – na rekordnih 547 tisuća tona. Međutim, već u siječnju došlo je do smanjenja isporuka u tom smjeru, što je posljedica formiranja značajno visokih domaćih zaliha ove kulture u zemlji.

Teritorijalna blizina EU 

Važna je, navodi analitičarka, i teritorijalna blizina glavnim svjetskim uvoznicima soje – Europska unija koja među kupcima ima udio od 32%, nakon čega slijedi Egipat (29%) i Turska (29%). 

Međutim, izvoz soje u EU ove je sezone smanjen (-25%), zato jer je egipatsko tržište atraktivnije u smislu cijene. Razlog je i što je u Europi zabilježeno određeno povećanje proizvodnje", dodala je. 


Tagovi

Ukrajinska soja Izvoz soje Cijena soje Proizvodnja soje Kvaliteta soje Kupac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.