Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NutriS Farm
  • 11.04.2024. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Novi Senkovac

NutriS Farm je ove godine utrostručio površine pod bobom

Tvrtka NutriS Farm ugovorila je proizvodnju boba s oko 600 kooperanata, no cilj je i dalje rasti. Osim nekoliko novih sorti, krenuli su u projekt regenerativne poljoprivrede i pametne poljoprivrede. O čemu se radi?

Foto: Karolina Rastija
  • 4.358
  • 328
  • 0

Oko 600 poljoprivrednih proizvođača ove se godine, u partnerstvu s tvrtkom NutriS Farm, odlučilo za uzgoj boba na svojim površinama. Proizvode ga na teritoriju istočne, središnje te zapadne Hrvatske na 6.300 hektara, od čega je oko 1.500 hektara ozimog, a ostalo jari.

"Od toga je velik dio farmera 'ponavljača' odnosno sada su to već naši četvorogodišnji kooperanti. Imamo onih koji obrađuju od nekoliko desetaka pa do stotinu hektara", rekao nam je Tomislav Medved, voditelj kooperacije tvrtke NutriS Farm. Dodaje kako su ga uveli kao kulturu koja je sada rame uz rame uz već postojeće, odnosno one koje su na ovom području duže vrijeme.

Ovo toplo i sunčano vrijeme odgovara njegovu uzgoju te trenutno nema razloga za brigu. "Vrijeme i klima su se promijenili u zadnje vrijeme i nažalost ne možemo ga dovoljno točno unaprijed prognozirati, ali kako sada stvari stoje, nema razloga za brigu. Usjevi dobro napreduju, od ozimog do jarog, svi su u dobrom stadiju razvoja i u onoj fazi koja je uobičajena za ovaj dio godine", opisuje dodajući kako su imali sreću da su ove godine imali dosta lijepo vrijeme u jaroj sjetvi pa su uspjeli izvući maksimum i posijati sve što su planirali.

Nove sorte i dva nova projekta

Napominje da su sukladno velikom povećanju zasijanih površina, odlučili introducirati nove kvalitetne sorte u naše podneblje kako bi kooperantima omogućili stabilnu proizvodnju s visokim prinosima i visokim udjelom proteina. Tako su uveli sorte kao što su Synergy i Bolivia te Merkur i Mistral. Time ovu godinu proizvodnju pokrivaju s njih 12 pomno odabranih koje su posijane na prostoru cijele Hrvatske. Otkrivaju kako za nagodinu planiraju njih još nekoliko, uz standardnu postavu koju već imaju u svom portfelju.

vd
Usjevi su u dobrom stanju, pogoduju mu trenutne temperature zraka i tla

Otkriva nam i da su ove godine krenuli s projektom regenerativne poljoprivrede, i to, kako Medved ističe, prvi u Hrvatskoj, u suradnji sa 60-ak kooperanata na oko tisuću hektara. "Oni koji su dio projekta, uz pridržavanje određenih agronomskih mjera te apsolutnu podršku NutriS tima, mogu ostvariti nekoliko benefita kao što su poboljšanje kvalitete tla, smanjenje primjene sredstava za zaštitu bilja i gnojidbe, kvalitetniji usjev te povećanje prihoda putem dodatne isplate od strane NutriS Farm-a."

Također su krenuli s projektom pametne poljoprivrede gdje svojim proizvođačima pružaju podršku "na jedan drugačiji način", ističe Medved. Imaju zaposlen cijeli tim koji, pojašnjava, prati proizvodnju s poljoprivrednicima, pruža kompletnu agronomsku podršku te različite izvještaje na zahtjev.

Važno je napomenuti da se cjelokupan proces od sjetve do žetve vodi u aplikaciji te poljoprivrednici imaju uvid u bilo koji parametar proizvodnje.

Cilj je imati pouzdane kooperante sa stabilnim prinosima

Prošle godine prosječan prinos u jarom bobu bio je 3,3 t/ha, kod ozimog 3,18 t/ha. "Imamo proizvođače svih veličina, kvaliteta tala i osobina, tako da ove godine očekujemo, uz našu pomoć i iskustvo, prosječan prinos od 3,5 t/ha na razini cijele Hrvatske", naglašava ovaj stručnjak te dodaje da im je glavni cilj imati što više pouzdanih kooperanata koji će ostvarivati iz godine u godinu stabilan prinos i povećati broj onih koji su ostvarivali iznadprosječne rezultate.

vdf
Tomislav Medved ispred tvornice u Novom Senkovcu

Otkrio je kako tvornica ima kapacitet od 45 tisuća tona, što znači da im je cilj u iduće dvije godine podići broj hektara u Hrvatskoj na 12-15 tisuća.

"Mi na naše kooperante ne gledamo kao na klasičnu kooperaciju, nego kao na partnere u našoj proizvodnji i to dokazuje što s njima nemamo potpisane klasične ugovore već ugovore o zajedničkoj poljoprivrednoj proizvodnji u kojima su poznati svi uvjeti", kaže dodajući kako im nude minimalnu zajamčenu cijenu, što im uvelike olakšava odabir boba kao jedne od kultura u plodoredu.

Veliki fiksator dušika

Kao njegovu prednost ističe i to da je bob kultura koja fiksira dušik, odnosno može fiksirati 120 kilograma dušika po hektaru, obogaćivati ga, rahliti te nakon njegovog uzgoja mogu se vidjeti mnoge koristi na sljedećoj kulturi u plodoredu. "Nije ništa zahtjevniji od ostalih biljnih vrsta i ono što je važno za naglasiti - ne sadrži GMO inačicu", naglašava Medved dodajući kako donosi blagodati kooperantima i kod prijave za državne potpore.

Privlačan je za uzgoj i zbog njegove ranije sjetve kada nije gužva u sezoni te ranije žetve (u srpnju) kada je uglavnom suho vrijeme te nema problema s vlagom sirovine. Samim time, ističe, ostavlja se prostor za postrnu sjetvu, bilo za zelenu gnojidbu ili neku drugu prinosnu kulturu.

Bob, kao i svaka druga kultura, ima određene zahtjeve u vezi same zaštite od korova i bolesti. U ovoj fazi početnog porasta biljke posebno treba voditi računa o korovima koje treba na vrijeme zaustaviti. S obzirom na nepovoljne vremenske prilike potrebno je obratiti pozornost na veću pojavu određenih štetnika i bolesti.

vsd
Stvorene kvržice na korijenu koje fiksiraju dušik

Medved ističe kako njihovi stručnjaci pružaju uslugu proizvođačima gotovo 0-24, obilaze polja te ih savjetuju.

"Za kraj, htio bih se zahvaliti svim našim poljoprivrednicima što su odabrali NutriS kao stabilnog i pouzdanog partnera te bob kao vrijednu i zahvalnu kulturu u plodoredu", poručuje Medved te dodaje kako će s projektima kao što su regenerativna poljoprivreda i pametna poljoprivreda dizati razinu usluge iz godine u godinu, a sve u cilju kvalitetnije suradnje i naprednije poljoprivredne proizvodnje.

Za više informacija obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

NutriS Farm Tomislav Medved Proizvodnja proteina Uzgoj boba Broj kooperanata Prinos boba Stručna podrška Definirana cijena Regenerativna poljoprivreda Smart farming Nove sorte boba


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB