Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 11.07.2014. 13:05
  • Virovitičko-podravska

Obavijest proizvođačima paprike!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 582
  • 14
  • 0

Obilaskom terena i čestim upitima proizvođača na području Virovitičko-podravske županije zasađenom paprikom, utvrđena je pojava bakterijske pjegavosti (Pseudomonas syringae pv. syringae), uzrokovana velikim količinama oborina i visokom vlagom. Patogen uzrokuje tamne mrlje i žućenje listova paprike. U početku simptomi napada izgledaju opasni, ali kada uvjeti za razvoj patogena postanu nepovoljni, bolest zaustavlja svoj razvoj. Infekciju uzrokuje bakterija koja može napasti i rajčicu.

Uvjeti za razvoj bolesti su temperature od 16-24°C i visoka vlažnost, kao i vlaga na listu koja pogoduje razvoju patogena. Simptomi napada na listu paprike su tamne, nekrotične pjege i žućenje lista, pa treba provjeriti pjege i na plodu. Bakterijska pjegavost se često može zamijeniti sa bakterijskom krastavosti koju uzrokuje patogen Xanthomonas campestris. Razlika je u tome što nije poznato da bakterijska pjegavost napada ploda paprike, dok bakterijska krastavost (preferira više temperature) može uzrokovati štete u vidu krastavost na plodu paprike. Za točniju dijagnozu patogena potrebna je laboratorijska analiza. Navodnjavanje kišenjem pomaže razvoju i širenju patogena. Za navedenu bolest nema riješenja u obliku kemijske zaštite fungicidima, već se bolest zaustavlja smanjenjem vlage, te korištenjem biostimulatora i folijarnih gnojiva koja sadrže bakar. Također je zamijećena pojava i oštećenja plodova paprike gusjenicom kukuruznog moljca (Ostrinia nubilialis). Za njegovo suzbijanje registrirani su insekticidi Decis 2,5 EC i Match 050 EC uz karencu od 7 dana i Alverde uz karencu od 3 dana.

Na listovima paprike uočena je i pojava crvenog pauka (Tetranychus urticae). Simptomi napada su prošarani listovi sa zelenom nervaturom, na donjoj strani lista vidljive su grinje. Zaraza se širi od zaražene biljke na susjedne te tako nastaju žarišta koja se prva tretiraju. Povoljni uvjeti za razvoj patogena su niska relativna vlaga zraka i visoka temperatura. Za tu namjenu registrirani su akaricidi Vertimec 018 EC i Kraft u paprici na otvorenom.

Informacije o svim dozvoljenim pripravcima, zajedno sa uputama, registracijama i dozvolama mogu se pratiti pomoću Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS). Važno je voditi računa o karenci primijenjenog sredstva, a sve korištene pripravke upisivati u evidenciju sredstava za zaštitu bilja.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner