Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva zobi
  • 14.07.2024. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Sinj

Obavljena prva žetva zobi kod Sinja, sav urod doniran alkarskoj ergeli

Prva brazda uzorana je u Donjim Glavicama u sklopu studija Mediteranske poljoprivrede, koji je započeo u veljači ove godine, ističu iz Grada Sinja i Sveučilišta u Splitu.

Foto: Grad Sinj
  • 758
  • 85
  • 0

Prva žetva zobi završena je na pokušalištu studija Mediteranske poljoprivrede u Donjim Glavicama kod Sinja, a urod doniran Viteškom alkarskom društvu odnosno Alkarskoj ergeli koje je u punoj pripremi za 309. Sinjsku alku koja će se održati 4. kolovoza.

"Poljoprivreda je najvažnija. To je pitanje samodostatnosti, sigurnosti i, što je najbitnije, garantira ostanak ljudi na našem području", poručio je na žetvi obavljenoj 11. srpnja gradonačelnik Sinja Miro Bulj

Naglasio je pritom i da ista predstavlja važan korak u okviru obilježavanja 50. obljetnice Sveučilišta u Splitu koje će biti sponzor trostrukog slavodobitnika Alke Frane Ivkovića, inače i zaposlenika Ergele koji skrbi o alkarskim konjima. 

Kako ističu iz Grada Sinja, ali i Sveučilišta, prva brazda uzorana je u Donjim Glavicama u sklopu studija Mediteranske poljoprivrede, koji je započeo u veljači ove godine.

"Studij je na neki način trebao biti filogenetska obveza svih nas da ga podignemo, razvijemo zbog naših predaka koji su uložili izniman trud da bismo mi opstali, kao narod i kao pojedinci", rekao je prorektor za strateško planiranje i upravljanje splitskog Sveučilišta, prof. dr. sc. Boris Maleš.

Podsjetio je da je uzgoj zobi započeo suradnjom sa Sveučilištem J.J. Strossmayera u Osijeku, odnosno rektorom prof. dr. sc. Vladom Gubercem i vlasnikom Žito grupe Markom Pipunićem koji su donirali sjeme. Istaknuo je i da se održava sjednica Akreditacijskog savjeta na kojoj se imenuje Povjerenstvo za inicijalnu akreditaciju diplomskog studija Agronomija Mediterana

"To je upravo o što nam je nedostajalo, vertikala kako bi studenti ostali u Dalmaciji", naglasio je.

Na pokušalištu u Donjim Glavicama u planu su i daljnje aktivnosti. Prema riječima voditelja studija izv. prof. dr. sc. Maria Bjeliša, na jesen i zimu predviđena je sadnja mediteranskog ljekovitog i aromatičnog bilja, domaćih sorti vinove loze i voćnih vrsta. 

"U tom kontekstu je za studente sveučilišnog studija Mediteranske poljoprivrede upravo Dalmatinska zagora idealno područje gdje mogu steći znanja utemeljena u kako u tradiciji, tako i na tehnologijama budućnosti", zaključio je Bjeliš. 


Tagovi

Žetva zobi Mediteranska poljoprivreda Studij Pokušalište Boris Maleš Miro Bulj Mario Bjeliš


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo