Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugroženi usjevi
  • 29.06.2024. 18:00

Od Crnog mora do SAD-a ekstremni vremenski uvjeti ugrožavaju usjeve

Kako izmjene visokih vrijednosti temperatura i velikih količina oborina utječu na poljoprivredne usjeve diljem svijeta?

Foto: Depositphotos/stockadrik
  • 466
  • 61
  • 0

Prognozirana suša u žitnici crnomorske regije vjerojatno će smanjiti prinose suncokreta i kukuruza, dok jaka kiša u SAD-u nakon gotovo rekordnih temperatura prijeti uzeti danak usjevima, smanjujući svjetske zalihe i gurajući cijene prema gore.

"Vremenska prognoza za područje Crnog mora predstavlja veliku opasnost", rekao je Chris Hyde, meteorolog u američkom Maxaru, dodajući da će očekivane oborine u srpnju i kolovozu biti ispod normale, izvijestio je Reuters.

Ističu kako su rekordne temperature u glavnim globalnim poljoprivrednim regijama odgodile sjetvu i naštetile usjevima u razvoju, a veliki dijelovi poljoprivrednog zemljišta u Rusiji, Kini, Indiji i dijelovima Sjedinjenih Država suočeni su s iznimno vrućim uvjetima i oborinama ispod normale.

Najsuši svibanj u zadnjih 30 godina?

Globalne cijene pšenice skočile su u svibnju na najvišu razinu u 10 mjeseci nakon što su nepovoljni vremenski uvjeti smanjili prinose usjeva u Rusiji, najvećem izvozniku.

Visoke temperature u južnoj Rusiji pogodit će usjeve zbog nedostatka vlage u tlu, a to se očekuju i na Uralu, Zapadnom Sibiru i Transbaikaliji, objavio je ruski hidrometeorološki centar u prognozi.

U južnoj i istočnoj Ukrajini također je bilo vruće i suho vrijeme, s oborinama između 1. svibnja i 10. lipnja samo 20-50 posto normalnih, prema državnom prognostičaru, sa sušom koja je ometala razvoj ozimih i proljetnih usjeva u dijelovima Harkova i Donjecke regije.

"Svibanj se u Ukrajini pokazao kao jedan od najsušnijih u posljednjih 30 godina", rekli su državni prognostičari. "U sjevernim područjima, posebno u Žitomiru, tuča je oštetila proljetne usjeve kao što su kukuruz, soja i suncokret."

U SAD-u strah od poplava

U SAD-u, najvećem izvozniku hrane, intenzivna vrućina zahvatila je dijelove istočne obale, zbog čega je vlada u ponedjeljak smanjila postotak kukuruza i soje ocijenjenih dobrim i izvrsnim. Prekomjerne kiše u ključnoj regiji Srednjeg zapada i prognoze za još oborina povećale su strah od poplava.

U Aziji se očekuje da će obilne kiše ublažiti ozbiljnu sušu u dijelovima Kine, najvećeg kupca soje, dok će kiše tijekom monsuna u Indiji, koje su za petinu ispod normale, vjerojatno oporaviti usjeve. Kineski meteorološki centar rekao je za Reuters da će dijelovi sjevernih, sjeveroistočnih i zapadnih provincija imati više oborina od srpnja do rujna, što će potaknuti rast usjeva.

"Ali oborine će biti intenzivne u nekim područjima, bit će potrebno paziti na brze promjene suša i poplava", navodi se, dodajući da veća vlažnost također može povećati rizik od bolesti usjeva i štetnika.

Očekuje se da će vrijeme u Australiji biti normalno, s kišom u nekim područjima većom od prosjeka, što će poboljšati izglede za usjev pšenice, dok se uglavnom normalno vrijeme predviđa u narednim mjesecima u Argentini i Brazilu.


Tagovi

Vremenski uvjeti Oborine Crno more SAD Poljoprivredni usjevi Kina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.