Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 16.09.2023. 18:00

Odustali od veće proizvodnje šećera u Francuskoj - razlog je uvoz iz Ukrajine

Rat u Ukrajini uzrokovao je uvoz značajnih količina šećera u Europsku uniju, što je izazvalo strah od viška

Foto: Depositphotos/ paulgrecaud
  • 2.318
  • 171
  • 1

Proizvođač šećera Saint Louis Sucre (SLS), u vlasništvu njemačkog Suedzuckera, zatražio je od francuskih ratara da ne povećavaju proizvodnju repe 2024. kako bi izbjegli pad cijena usred jake konkurencije ukrajinskog šećera, objavio je Reuters na temelju pisma u kojega je imao uvid. 

Rekordne cijene

Naime, europske cijene dosegnule su rekordne razine, znatno iznad onih na globalnim tržištima, zbog deficita ove robe u bloku, a što je posebno vezano uz pad proizvodnje u Francuskoj. Ondje su poljoprivrednici odustajali od uzgoja šećerne repe zbog loših berbi prošlih godina, na što je utjecala zabrana korištenja određenih pesticida. 

Prvi put u sedam godina zabranili izvoz šećera

Ali rat u Ukrajini uzrokovao je uvoz značajnih količina šećera što je izazvalo strah od viška, kao što je bilo 2017. nakon što je Europska unija ukinula proizvodne kvote, a to je dovelo do kolapsa cijena.

Ukrajinski šećer remeti tržište

"Naša ambicija da povećamo površine je u suprotnosti s naporima EU da bude solidarna s Ukrajinom", stoji u pismu SLS-a od 6. rujna.

"Cilj nam je osigurati da svaka tona šećera proizvedena u Francuskoj savršeno odgovara potražnji, bude cijenjena na europskom tržištu te omogući najbolji mogući prihod od repe", navode te očekuju od poljoprivrednika da količinu u 2024. zadrže na razini iz 2023.

Uvoz šećera iz Ukrajine u EU porastao je na 390.000 tona između listopada 2022. i srpnja 2023., u odnosu na 25.000 tona u istom razdoblju prethodne sezone, pokazuju podaci EU-a.

U Suedzuckeru komentiraju da ukrajinski šećer, koji remeti tržište EU, treba izvoziti u treće zemlje, gdje je potrebna hrana.

Repa u plodoredu

Francuski farmeri u procesu su odabira plodoreda za sljedeću sezonu, sjetva uljane repice je već gotova, a pšenice bi trebala početi kasnije ovog mjeseca.

Visoke cijene šećera u vrijeme kada su cijene žitarica pale, mogle bi potaknuti poljoprivrednike da se u plodoredu odluče upravo za repu, kažu uzgajivači. No, površina pod tom kulturom ondje je ove godine pala na najnižu razinu u 14 godina.

Moglo bi doći do pada cijena 

Europski šećer trgovao se po cijeni od 915 eura po toni u srpnju 2023., pokazali su najnoviji podaci za EU, što je 57% više u odnosu na prethodnu godinu i dvostruko više od cijene zabilježene u srpnju 2021.

"Moramo paziti da ne odemo u krajnost", rekao je za Reuters Franck Sander, predsjednik francuskog sindikata proizvođača šećerne repe CGB, upozoravajući da bi povećanje površina moglo dovesti do pada cijena u EU, čak 30 posto, pogotovo jer postoje velike zalihe u Ukrajini.

Očekuje se da će se proizvodnja u EU oporaviti 2023./24. u odnosu na prethodnu sezonu, uglavnom zbog više usjeva u Poljskoj gdje su poljoprivrednici, privučeni višim cijenama, povećali zasijane površine.

U Županji započela kampanja prerade šećerne repe 

U posljednjoj hrvatskoj šećerani, županjskoj Sladorani, započela je 77. kampanja prerade šećerne repe. 

Kako je istaknuto iz Hrvatske industrije šećera, ove će godine 350 proizvođača proizvesti oko 600 tisuća tona šećerne repe, iz koje će se proizvesti približno 85 tisuća tona šećera. Navedena količina dovoljna je za domaće potrebe. 


Tagovi

Cijena šećera Uzgoj šećerne repe Francuski šećer Ukrajinski šećer Rekordne cijene Pad proizvodnje Suedzucker


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.